• Albert Boterkooper ontvangt de Erepenning van Verdienste.
• Albert Boterkooper ontvangt de Erepenning van Verdienste. Foto: André Bijl

Stadsrechtenprijs gaat naar Buurtbeheergroep Stadsvrienden

Albert Boterkooper krijgt erepenning

leerdam • Bruinsma benadrukte dat Albert Boterkooper 'een zeer betrokken inwoner van Leerdam' is. "Tientallen jaren zet hij zich al in als vrijwilliger bij de Oranjevereniging, het Rode Kruis, de Autocrossvereniging, de Glasblazerij en de Ouderraad van de Julianaschool." Zo was Boterkooper actief bij de bekende schoolkampen van Piet van Ham, maar ook voor de personeelsvereniging VHL Melkfabiek. Daarnaast is hij al vele jaren lid van het comité 30-45. Dit comité verzorgt onder meer de aubade op Koningsdag. "Om drie uur in de nacht is hij bezig de braderie en de markt op te zetten. Hij zorgt ervoor dat de ballonnen worden opgeblazen en er activiteiten voor de kinderen in de binnenstad zijn." Ook is Albert Boterkooper betrokken bij de organisatie van de plaatselijke dodenherdenking. Maar bovenal maakte hij naam door zijn activiteiten rond 5 december. Bruinsma: "De rol die hem misschien het beste past, was de rol die hij elf jaar lang mocht spelen: elf jaar was hij Sinterklaas in Leerdam."

En er viel nog meer te vieren. Buurtbeheergroep De Stadsvrienden won de jaarlijkse Stadsrechtenprijs. De buurtbeheergroep organiseert onder meer activiteiten voor kinderen in het centrum van Leerdam, rond de Poorterij. Uit handen van wethouder Bart Bruggeman ontvingen zij een cheque van 1.000 euro, mogelijk wordt dat geld gebruikt voor de organisatie van een kampeerweekend. De drie andere genomineerden – het Internetplein, de organisatoren van Glassdance en de Dorpsvereniging Schoonrewoerd – kregen 250 euro voor hun activiteiten.

Burgemeester Bruinsma complimenteerde alle hulpverleners en medewerkers met het goede verloop van de jaarwisseling in de Glasstad. Al pakte de schade met ruim 11.000 euro hoger uit dan vorig jaar. Dat was vooral te wijten aan de vernieling van één duur reclamebord van 6.500 euro. "Daarnaast ging het vooral om verkeersborden, afvalbakken en ruiten van Abri's. Wat positief opvalt, is dat steeds meer inwoners hun eigen vuurwerkresten opruimen. Een prima zaak", concludeerde Bruinsma. In zijn speech ging hij uitvoerig in op de herindeling. "Dit jaar is het de laatste keer dat ik u als burgemeester van het nu nog zelfstandige Leerdam mag toespreken. Waar volgend jaar deze nieuwjaarsreceptie wordt gehouden, is nog niet bekend. Dit is dus een bijzonder moment." De burgemeester wees erop dat de ambtelijke samenwerking nu al een feit is. Bruinsma gaat er van uit dat de inwoners weinig merken van deze ambtelijke samenvoeging. "En als u al iets merkt, dan hopen we dat u vindt dat de dienstverlening er nog beter op is geworden." Zo is het de bedoeling om de inwoners actiever op te zoeken en nog eerder te betrekken bij grote plannen. Bruinsma stelde vast dat vooral oudere inwoners bang zijn dat door de fusie de gemeente op een grotere afstand komt te staan. "Dat is juist wat wij niet willen. We zullen er alles aan doen om dat te voorkomen. We moeten juist zorgen dat alle vijftien kernen in de Vijfheerenlanden nog sterker worden dan ze nu al zijn", aldus de burgemeester die de inwoners opriep aan de bel te trekken als ze toch een grotere afstand constateren. "Mocht het tegenvallen komend jaar, laat het ons dan weten. Dan gaan we het beter doen." De naderende herindeling betekent niet dat het gemeentebestuur op haar lauweren kan rusten. "In het laatste jaar van de gemeente Leerdam blijven college en raadsleden hard werken aan een levendig Leerdam." Want er is werk genoeg aan de winkel: het gebied Achter de Pijp wordt opgeknapt, de veiligheid van de Emmalaan moet worden verbeterd en het Reilinghplein moet worden heringericht, er wordt gewerkt aan de nieuwe sportparken, er wordt volop gebouwd, het imago Leerdam Glasstad wordt gekoesterd en versterkt, terwijl ook in het laatste jaar de gemeente financieel gezond moet blijven. Maar toch: de herindeling komt met de dag dichterbij. Bruinsma: "We zijn samen op weg naar een nieuwe, sterke gemeente Vijfheerenlanden die niet te missen is op de kaart van de provincie Utrecht."