• Cor en Nicoline op het zorglandgoed, afgelopen zomer.
• Cor en Nicoline op het zorglandgoed, afgelopen zomer. Foto: Aangeleverd

Half jaar vertraging door late levering kozijnen en wanden

Bouw zorglandgoed wordt hervat

rumpt • De bouw ligt al bijna een half jaar stil. In Rumpt ging de afgelopen periode al het gerucht dat de stichting Linge's Zorglandgoed failliet zou zijn. Maar daar is volgens de partners uit Asperen absoluut geen sprake van.

"Natuurlijk zijn wij ook teleurgesteld door de vertraging. Maar het heeft alles te maken met planning", zegt Cor van den Berg. "We hadden verwacht dat we in 2015 of 2016 konden starten, maar door de lange procedure bij de Raad van State liep de aanvankelijke planning reeds vertraging op. Op 15 december 2016 konden we eindelijk aan de slag. Tot aan de bouwvakvakantie 2017 is gewerkt aan het bouwrijp maken van het terrein, de beplanting, de heiwerkzaamheden, de fundering en het casco."

Wanden en kozijnen

Het probleem zat echter bij de leverancier van de wanden en kozijnen. "Na de crisis zijn er nog maar twee bedrijven over die deze bouwmaterialen kunnen leveren. Door de opbloeiende economie had de onderaannemer inmiddels ook andere klussen ingepland." Cor en Nicoline zijn echter optimistisch dat de bouwwerkzaamheden heel snel - wellicht deze maand nog - kunnen worden hervat. Nicoline: "Daarna duurt de bouw nog veertien weken. Tel daarbij nog drie weken op die nodig zijn voor het aanbrengen van de keukens, de vloeren en voor de inrichting. Als alles meezit kunnen we dus nog voor de zomer van start gaan. Dat is maar goed ook. Want de mensen die ingeschreven staan hebben al lang genoeg moeten wachten op een plekje."

Contacten

Nicoline en Cor hebben overigens heel veel positieve reacties gekregen op hun zorgvisie en op de plannen voor Linge's Zorglandgoed. Nicoline: "De reden dat mensen enthousiast zijn is dat wij een sterke visie hebben hoe we de kwaliteit van zorg bovenaan zetten door lage overhead- en managementkosten. We zetten veel zorgmedewerkers in voor aandacht en zorg, de groene omgeving zetten we in voor het welzijn van zorgvragers. Daarmee bereiken we betere gezondheid, welzijn en ook besparingen in de zorg."

Ook diverse ministeries zijn enthousiast. "De afdeling langdurige zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet onze zorgvisie als voorbeeld van het nieuwe beleid en de verandering die ze op het Haagse departement voor ogen hebben."

Nicoline en Cor hebben inmiddels vergaande plannen om het concept van Linge's Zorglandgoed uit te gaan rollen naar andere gebieden in Nederland. Aan de keukentafel hebben ze al drie concrete locaties op het oog: in Winterswijk, Berg en Dal en Buren. Juridisch zitten daar trouwens nog wel wat haken en ogen aan. Er komt één stichting die per locatie een nieuwe locatie aanmaakt en wordt gekoppeld aan een werk-bv. Cor: "Daarbij is het van essentieel belang dat de Vastgoed bv dezelfde sociaal-maatschappelijke uitgangspunten heeft als de stichting, die geen hoge overhead- of management kosten of een winstdoel heeft. Dit alles zal worden bewaakt wordt de Raad van Commissarissen en Raad van Toezicht van de stichting."

Dick Aanen