• Rumptse Boght, het nieuwe streekproduct van de Betuwe.
• Rumptse Boght, het nieuwe streekproduct van de Betuwe. Foto: Betuwefotograaf

Met Rumptse Boght de wereld over

rumpt • Natasja Verkou van zorgboerderij De Leeuwenacker in Rumpt lanceerde eind vorig jaar een nieuw en volgens eigen zeggen 'legendarisch' likeurdrankje, met de prikkelende titel 'Rumptse Boght'. "Rumptse Boght combineert het beste Betuwse fruit met bloemenhoning."

Op de zorgboerderij worden al enkele jaren heerlijke streekeigen chutneys en jams geproduceerd, met als hoofdbestanddeel de bramen van fruitteler Pippel uit Haaften en de honing die op de boerderij aan de Achterweg wordt geproduceerd. De Rumptse Boght kwam bij toeval tot stand. Natasja: "Ik stond aan de keukentafel wat ingrediënten te mengen, toen ik opeens dacht 'laat ik eens gek doen'. En zomaar uit het niets ontstond het nieuwe drankje. Ik vond het heerlijk en ook mijn man was enthousiast."

Alle ingrediënten komen in elk geval uit de Betuwe. "Sappige bramen en rijpe kersen krijgen alle tijd om hun smaken te vermengen in alcohol", schrijft Natasja op haar website. "Het recept blijft natuurlijk geheim, net als bij Coca Cola."

Het resultaat is in elk geval een ambachtelijk drankje waarin de droge smaak van jenever en het zoetje van cassis samenkomen. Rumptse Boght heeft een alcoholpercentage van 39% en is verkrijgbaar in prachtige flessen van 20, 35, 50 en 70 cl.

Slijterij

Rumptse Boght wordt inmiddels in het eigen winkeltje van De Leeuwenacker verkocht, maar ook bij diverse slijterijen in de regio, waaronder De Bolle in Beesd. "We hebben afgelopen jaren hard gewerkt aan de smaak en de uitstraling, nu gaan we ons richten op de distributie en de verkoop. We kunnen continue leveren, ook in grotere hoeveelheden. Ik denk maar zo: 'Als jenever de wereld over kan, kan de Rumptse Boght dat ook'. Het is toch prachtig dat het land van Flipje nu is verrijkt met zo'n heerlijke likeur." Natasja heeft bij de uitstraling van de Rumptse Boght nauw samengewerkt met art director Dan Mawdesley. "Hij is een belangrijke toevoeging bij het ontwerp en de uitstraling. Hij voelt precies aan waar ik naar streefde."

De medewerkers van de zorgboerderij verzorgen de etikettering en de verpakking. "We moeten gewoon accepteren dat niet altijd elk etiket even recht zit. Maar dat is ook weer de charme van Rumptse Boght."

Natasja is trots dat ze met de Rumptse Boght een eerlijk product heeft gemaakt. "Niet aan de lopende band, maar gewoon met mensenhanden. Echt maatwerk, een product waar aandacht aan besteed is. Ik zeg altijd maar zo: alles waar je aandacht aan geeft groeit."

Dick Aanen