• Leerdam Sport voorzitter John Boekelman en wethouder Bart Bruggeman tekenen de overeenkomst.
• Leerdam Sport voorzitter John Boekelman en wethouder Bart Bruggeman tekenen de overeenkomst. Foto: Jeroen de Bruin

In 2020 wordt het nieuwe complex in gebruik genomen

Dit plan is goed voor de club én de wijk

leerdam • "Dit plan is goed voor de club én voor de wijk", aldus het bestuur van de rood-witten. In vergelijking met de bestaande accommodatie schuiven de velden op in de richting van het complex van de hockeyvereniging die verhuist naar het Glaspark. In de toekomst krijgt Leerdam Sport geen drie, maar twee velden. "Volgens de KNVB-normen heeft de vereniging recht op twee velden, maar die normen passen niet altijd bij een club", legt wethouder Bart Bruggeman uit. In de praktijk komen situaties voor waardoor een derde veld een uitkomst zou zijn. "Daarom krijgt Leerdam Sport twee velden – een met kunstgras en één 'gewoon' grasveld – en komt er daarnaast een derde sportveld dat multifunctioneel gebruikt kan worden." Dat derde veld is ook beschikbaar voor de brede school die bij het sportcomplex staat gepland én inwoners van de wijk. "Maar ook Leerdam Sport kan er zo nodig op trainen en er zaterdag gebruik van maken als drie wedstrijden op dezelfde tijd staan ingeroosterd. Met de belijning wordt daar rekening mee gehouden."

De bestaande kantine en kleedkamers verdwijnen, dat geldt ook voor de tribune. Tussen het hoofdveld en de beide andere velden verrijst een nieuw gebouw. Het bestuur van Leerdam Sport gaat onderzoeken of het mogelijk is de bouw van kantine en kleedkamers te combineren met een nieuwe tribune. Naar verwachting kan Leerdam Sport in 2020 gebruik maken van het nieuwe complex. Wethouder Bart Bruggeman verwacht dat de realisatie van het sportpark past binnen de gestelde financiële kaders, al wordt dat gezien de prijsstijgingen in de bouwsector nog een hele klus. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Leerdam Sport – net als LRC, de Hockeyclub en de korfballers van Ter Leede - naar het nieuwe Glaspark zou verhuizen. De ledenvergadering stemde echter massaal tegen dat voorstel. Daarop werd besloten tot de aanpak van het bestaande complex. "Het was ons ideaal om alle buitensportverenigingen op het Glaspark onder te brengen. Toen dat niet haalbaar bleek, hebben we een paar weken 'gebaald', maar hebben vervolgens de draad weer opgepakt. Daar is dit plan uit ontstaan. En ook daar zijn we enthousiast over", aldus Bruggeman. Ook het bestuur van de rood-witten is blij met het plan. "De gesprekken met de gemeente verlopen constructief en we zijn dik tevreden met het resultaat", zegt secretaris Henri van Wijk. "We kijken er naar uit om van het nieuwe complex gebruik te gaan maken. Ons sportpark is aan vervanging toe, het onderhoud vormt een forse onkostenpost. Als we straks over een nieuw complex beschikken, zijn we van die kosten af. Een nieuw sportpark maakt ons ook aantrekkelijker voor nieuwe leden. In West en in de Broekgraaf wordt volop gebouwd. Dat biedt mogelijkheden." Het bestuur is blij met de locatie in West. "Hier liggen onze roots, hier horen we thuis. We zijn altijd verbonden geweest met deze wijk." Het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst is de eerste stap om het complex te realiseren. De komende periode worden de plannen nader uitgewerkt.

Rond het complex wordt gewerkt aan een 'Stadsplan'. Een nieuwe brede school maakt onderdeel uit van dat project. De Klimop en Kindcentrum Het Kristal gaan gebruik maken van deze voorziening. Mogelijk gaat ook een gymzaal deel uitmaken van het project. Daarnaast staan vier appartementengebouwen ingetekend. De toekomst van M3 is nog onduidelijk, op korte termijn laten B&W weten wat er met dit gebouw gaat gebeuren. Sportcomplex én bebouwing komen te liggen in een aantrekkelijk gebied met veel groen, water, wandelpaden en voldoende parkeergelegenheid. De raad moet de uitvoering van het Stadsplan overigens nog wel goedkeuren. Wethouder Bruggeman is tevreden met het voorlopige resultaat. "Door de realisatie van het Glaspark en het complex van Leerdam Sport kunnen de leden van de buitensportverenigingen in Leerdam hun hobby straks op moderne sportparken beoefenen. Daar ben ik heel blij mee."