• Laatste samenzijn van de vrijwilligers van Wereldwinkel Vianen.
• Laatste samenzijn van de vrijwilligers van Wereldwinkel Vianen. Foto: Peter Verbeek

Doek valt voor Wereldwinkel Vianen

vianen • Na bijna veertig jaar heeft Wereldwinkel en Natuurvoeding Vianen haar deur gesloten. Anderhalve maand geleden is gestart met de opheffingsuitverkoop. Afgelopen zaterdag waren alle schappen zo goed als leeg, en 'vierden' de vrijwilligers de sluiting met een hapje en een drankje.

Naar aanleiding van een thema-avond over alternatieve voeding is in 1979 De Lombard natuurvoeding opgericht. Vanuit het toenmalige vrouwencafé in de Langendijk werd een zeer beperkt aanbod van suiker en honing verkocht. Na verschillende omzwervingen, met verkopen vanuit een kast, een marktkraam, een garage, een winkeltje in de Lombardstraat is in 1989 een samenwerking aangegaan met Vereniging Vianen voor Ontwikkelingssamenwerking. Beide organisaties deden dan vanuit een gezamenlijke winkel op de hoek Kerkstraat/Keizerstraat. Na locaties op het Hofplein en de Kortendijk volgde in 2000 de verhuizing naar de Voorstraat en werd besloten tot een fusie en een nieuwe naam: Wereldwinkel en Natuurvoeding Vianen.

"Tot dan toe waren we halve dagen geopend, maar op de Voorstraat zijn we naar hele dagen gegaan", vertelt Tineke van der Wiel. "De organisatie draait uitsluitend op vrijwilligers, en we hebben ons best moeten doen om nieuwe mensen te werven. Doordat het assortiment aanzienlijk was uitgebreid leidde dat tot een verdubbeling van de omzet. Naast voedingsartikelen verkochten we allerlei ambachtelijke sier- en gebruiksvoorwerpen uit Afrika, Azië en Zuid- Amerika. De inrichting werd professioneler en door een altijd wisselend en aantrekkelijk aanbod groeiden we uit tot de leukste cadeauwinkel van Vianen." De organisatie was nagenoeg autonoom wat betreft het assortiment en besliste ook zelf wat met de winst werd gedaan. Die was overigens niet groot, want bijna alles ging op aan de huur van het pand. Niettemin zijn regelmatig donaties gedaan aan goede doelen.

"De crisis van 2008 was voor ons het begin van het einde. Zoals alle winkels op de Voorstraat trokken we minder bezoekers, en door de geleidelijk dalende inkomsten zijn we uiteindelijk gedwongen om er een punt achter te zetten. Gelukkig viel dat min of meer samen met het aflopen van het huurcontract."