Lezing over het boek Mein Kampf

culemborg • De vierde History Post-lezing op Lek en Linge in Culemborg heeft een beladen thema. Historicus Ewoud Kieft is woensdag 10 januari te gast om te vertellen over Mein Kampf. Zijn lezing heeft als titel: 'Het verboden boek - Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme'. Met deze avond komt er een einde aan het History Post-tijdperk van de scholengemeenschap.

Na eerdere lezingen van Willem Post (over de Amerikaanse presidentsverkiezingen), Hans Luiten (Midden-Oosten) en Hubert Smeets (Poetin) nu een lezing over Mein Kampf. Het debat over het door Adolf Hitler geschreven boek uit 1925 is en blijft actueel, vinden geschiedenisdocenten en initiatiefnemers Eric van der Donk en Marco Baars. "Veel mensen hebben er een mening over, vrijwel niemand heeft het gelezen", zegt Van der Donk, die het tijdens zijn studie wél onder ogen kreeg.

Historicus Ewoud Kieft werd recentelijk gevraagd om een inleiding te schrijven bij een nieuwe wetenschappelijke Nederlandstalige uitgave. Deze komt er bij nader inzien echter niet: de weerstand blijkt nog steeds groot. Toch was het voorwerk van Kieft niet voor niets. Hij zocht naar een alternatief, wilde onderzoeken waarom de weerzinwekkende ideeën in Mein Kampf zo'n grote weerklank hebben gekregen. Daarover vertelt hij in de aula van Lek en Linge. Met zijn lezing komt er een eind aan het Facebook-project The History Post. Het nieuwsbulletin van de twee Lek en Linge-docenten berichtte dagelijks over allerhande ontwikkelingen. "We zijn toe aan iets nieuws. Het blijft een uitdaging om leerlingen betrokken te houden. Wij vertellen hen altijd dat zij over twintig jaar de beslissers zijn."


De lezing begint om 19:30 uur in de aula van Multatulilaan 6. Toegang gratis, aanmelden via baa@lekenlinge.nl.