CU voelt weinig voor vlag in raadszaal

almkerk • De ChristenUnie stemde vorige week als enige partij tegen de SGP-motie om de Nederlandse vlag een plek te geven in de raadzaal. Voor de partij is het portret van koning Willem-Alexander in de raadszaal voldoende. Ook raadslid Anne-Wil Maris (Progressief Altena) stemde tegen het voorstel. SGP-fractievoorzitter Theo Meijboom bestempelde de Nederlandse vlag als het 'hoogste symbool van eenheid en verbondenheid' en wilde daar in lijn met de Tweede Kamer plaats voor in ruimen in de raadszaal van het gemeentehuis in Almkerk. "In het centrum van de lokale democratie symboliseert de vlag de band met Nederland en het huis van Oranje." De motie voor de vlag in de raadszaal werd mede ingediend namens VVD en Burgerstem Altena. ChristenUnie-raadslid Wijnand van der Hoeven sprak echter van symboolpolitiek en liet weten dat voor zijn partij een vlag buiten voor het gemeentehuis volstaat. Hij had overigens wel een vlaggetje meegenomen, dat een plek kreeg temidden van de iPads op de bestuurstafel. Met een kwinkslag reageerde vervolgens Progressief Altena op de motie. Raadslid Kees de Waal stelde voor het 'kaasprikkertje' uit de Haagse Tweede Kamer voor 50 euro over te nemen. De eerste wat bescheiden Nederlandse vlag in de Tweede Kamer kreeg al snel de bijnaam 'kaasprikkertje' en is inmiddels vervangen door een duurder exemplaar van zo'n 12.000 euro. De gemeente Altena had echter al een vlag van 38,44 euro op het oog, nog altijd goedkoper dat de 150 euro die SGP'er Meijboom uit wilde trekken voor een exemplaar dat is gemaakt van gerecyclede petflessen. CDA'er Gerard Paans deed nog een duit in het zakje door quasi-serieus te pleiten voor het zingen van het Wilhelmus voor iedere raadsvergadering.

Hannie Visser-Kieboom


Schoorsteenbrand in Wijk en Aalburg

wijk en aalburg • In Wijk en Aalburg brak vrijdagavond even voor tien uur een schoorsteenbrand uit in een woning aan de Maasdijk. De brandweer rukte uit en ook de hoogwerker uit Waalwijk kwam ter plaatse. De hoogwerker werd ingezet om de schoorsteen te vegen, zo werden de brandende resten uit de schoorsteen verwijderd.


Altena College naar finale

sleeuwijk • Na een geslaagde voorronde mag het Altena College meedoen aan de finale van het NK debatteren. Het team uit Sleeuwijk won twee van de drie debatten en werd uiteindelijk achtste in de einduitslag.