• Derk Groenenberg schoot in de wedstrijd tegen Vuren uit zijn slof met drie treffers.
• Derk Groenenberg schoot in de wedstrijd tegen Vuren uit zijn slof met drie treffers. Foto: Jan Noorlandt

Jongeling moet zich nog bewijzen in Andel

'Ik moet fysiek nog wat sterker worden'

andel • Er heerst nog een serene rust op het sportpark Jan Claesenhof in Andel als we op zoek zijn naar Derk Groenenberg. Gelukkig lopen we hem snel tegen het lijf. Hij heeft zijn trainingsjack met het embleem van de Andelse dorpsclub al aan. Een teken dat we hier met een echte Spartaan te maken hebben.

In de jeugd was hij Groenenberg al supporter van Sparta'30. "Ik was elke zaterdag op het voetbalveld te vinden. Op zaterdagmorgen voetbalden we bij de jeugd en in de middag gingen we bij het eerste kijken", geeft hij aan. Nu heeft hij zelf de status van eerste-elftalspeler. "Status wil ik het niet echt noemen. De mensen kennen je wel, maar een status in het dorp, nee", blijft de jongeling er bescheiden onder. Support krijgt hij vooral van zijn opa Piet Bouman.

Groenenberg behoort tot de jonge garde bij Sparta'30. Tot zijn metgezellen kan hij Marten Nieuwkoop, Zion en Ziggy Krauweel en Frank Verbruggen rekenen. De jongelingen worden ingepast door trainer Mark van Noorloos. "We kennen Mark natuurlijk al van de A-jeugd, waar hij ook onze trainer is geweest en nu komen we door in het eerste. Hij weet natuurlijk wat we kunnen. Dat is een voordeel."

Sportschool

Derk Groenenberg debuteerde al rond zijn achttiende jaar in het eerste van Sparta'30.

"Ik kijk altijd wel met plezier uit naar de zaterdag en doe er alles aan om zo fit mogelijk te starten en niet met een kater op het veld te staan. Om fysiek sterker te worden ga ik ook naar de sportschool. Van origine speel ik in de as van het veld, maar ik heb in het begin van het seizoen ook rechtshalf gespeeld. Door blessures heb ik de kans gekregen om me te bewijzen. Nu sta ik er in en ik hoop dat ik een vaste waarde blijf", geeft de jongeling een profiel van zichzelf.

Verdedigende taken

"Mijn rol is de ballen achter de verdediging van de tegenstander te leggen. Daarnaast moet ik hard werken om ook mijn verdedigende taken te doen. Wij spelen meestal wat ingezakt en vanuit de snelle omschakeling. Met de kwaliteiten die we in het elftal hebben is dat wel een goede tactiek. Met mij gaat het op dit moment goed. Ik zit goed in mijn vel en hoop dat ik de lijn door kan trekken."

Een mooi moment had hij dit seizoen in de met 5-0 gewonnen derby tegen GDC. "Dat denk ik wel met een goal en een assist. Een mooie goal ook." Vanaf 25 meter nam Groenenberg de bal vol op de slof en als een streep verdween de bal in de winkelhaak. "Dat doe ik niet zo vaak."

Een zuur moment had hij in de wedstrijd tegen koploper SV BLC. Groenenberg leek de score naar Andelse kant te trekken, maar de grensrechter van BLC stak zijn vlag nog omhoog voor buitenspel.

Stroef

Op zich loopt het nog wat stroef bij Sparta'30 dit seizoen. Er werd twee keer gelijk gespeeld, drie keer verloren en twee keer gewonnen. Eerder deze maand schoot de jonge Derk wel uit zijn slof in de met 2-4 gewonnen wedstrijd tegen Vuren met drie treffers. En ondanks dat Sparta'30 zaterdag niet kon stunten tegen Almkerk, vindt Groenenberg vindt het 'stroeve' wel mee vallen.

"We laten geen slecht spel zien, maar soms valt het net de verkeerde kant op. De doelstelling is om in de top zes te eindigen en ik denk dat het zeker mogelijk is."

Op de vraag of het niet eens tijd wordt dat Sparta'30 de derde klasse gaat ontstijgen, reageert Derk ingetogen. Logisch, de jonge garde moet zich nog bewijzen. "Het is lastig om uit de derde klasse te komen, maar ik zie wel potentie in de jongere jongens om met dit elftal nog een keer te promoveren."


Nico van Es