CDA bevraagt college over 5G

altena • Het CDA in Altena heeft het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de gevolgen van 5G voor de gezondheid van mensen. 5G is de opvolger van 4G en maakt in de toekomst sneller mobiel internet mogelijk. Op de website van de rijksoverheid is te lezen dat ze in 2020 de eerste frequenties, waar bedrijven 5G mee kunnen aanbieden, gaat veilen. "Het is echter nog onduidelijk of en hoeveel de huidige blootstelling aan elektromagnetische velden gaat veranderen met de uitrol van 5G", schrijft het CDA aan het college. De partij wil graag weten of er al plannen zij om binnen de gemeentegrenzen van Altena nieuwe zendmasten te plaatsen en hoe het college de inwoners gaat informeren over de 'blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden'.


Eerste nestkast tegen processierups

sleeuwijk • Wethouder Roland van Vugt hangt vandaag (woensdag) het eerste nestkastje op aan het Transvaal in Sleeuwijk. Het is de eerste van 100 nestkasten en 25 insectenkasten die in eikenbomen in Sleeuwijk komen om de eikenprocessierups te bestrijden. Het is een initiatief van Natuurinclusief Altena.

Sleeuwijk heeft veel eikenbomen. De eikenprocessierups zorgde er deze zomer net als op veel andere plaatsen in Nederland voor overlast. Samen met Natuurinclusief Altena start de gemeente Altena nu een proef om de rupsen te bestrijden met natuurlijke vijanden. De vogels die op de nestkastjes afkomen eten de eikenprocessierups.

Inzaaien

Naast de nestkasten, zaait de gemeente ook een aantal bermen in Sleeuwijk in met een bloemrijk zadenmengsel. Dit lokt vogels én insecten. Deze natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups houden van een groene omgeving met bloemen.

Wethouder Van Vugt: "Wij ondersteunen het initiatief van Natuurinclusief Altena graag. De enige echt duurzame oplossing om de overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan is natuurlijke bestrijding door mezen en insecten. Als zij de ruimte krijgen, kan de natuur haar werk doen."