donderdag 10 oktober

Avond over energie
20:00, Giessen, Fort Giessen. Altenanatuur organiseert een vraag- en antwoordsessie op Fort Giessen, waarbij twee wetenschappers allerlei vragen zullen beantwoorden over de energietransitie in Altena en de rest van de wereld. Jeroen Bijleveld, secretaris van twee landelijke klimaattafels en wetenschapper bij Sociaal-Economische Raad (SER) en Jan Derk Stegeman, lucht- en ruimtevaartwetenschapper en gespecialiseerd in de werkelijke mogelijkheden van de energieomslag, zullen korte inleidingen houden en verder aan de hand van vragen van de aanwezigen antwoorden geven. Wethouder Roland van Vugt is ook aanwezig en zal eveneens vragen beantwoorden. Inloop vanaf 19:30 uur.

Bijbel open avond
20:00, Werkendam, Vlechtwerk. Br. Oscar Lohuis zal verder gaan in het evangelie naar de beschrijving van Lucas. Hoofdstuk 20 vers 20 t/m 26 over het betalen van belasting aan de overheid. Deze bijbel open avond begint om 20:00 uur en vindt plaats in dorpshuis Vlechtwerk in Werkendam.

Moffenmeiden in Werkendam
20:00, Werkendam, Maranathakerk. Rianne Oosterom, journalist bij Trouw, geeft een lezing over het thema: 'Moffenmeiden'. Ze schreef er een gelijknamig boek over dat in mei verscheen. De lezing vindt plaats in de Maranathakerk en begint om 20:00 uur. Inloop vanaf 19:30 uur. Entreeprijs, inclusief een kopje koffie of thee, voor niet-leden bedraagt 7,50 euro. Leden van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. betalen 2,50 euro.

vrijdag 11 oktober

Johan Schep
9:30-11:30, Wijk en Aalburg, Tulpstraat 5. Johan Schep spreekt tijdens een kleinschalige interkerkelijke vrouwenochtend in Wijk en Aalburg over het thema: 'Lijden, gebed en gebedsverhoring.' Vanaf 09:15 uur is er koffie en thee. Voor informatie: Aartje Verschut, 0416-692935.

Bingo
20:00, Wijk en Aalburg, kantine NOAD'32. Bingoavond in de kantine van voetbalvereniging NOAD'32.

Try-out
20:00, Uitwijk, De Hoogt. In de aanloop naar het Altena Streekfestival geeft fanfare Juliana uit Uitwijk een try-out concert. Naast optredens van het A- en B-orkest zullen ook fanfare OBK Brakel en muziekvereniging Nooit Gedacht Almkerk een optreden verzorgen. Toegang is gratis.

Rikken
20:00, Meeuwen, dorpshuis. Het rikken van voetbalverenigingen GDC en NOAD'32 vindt plaats in het dorpshuis van Meeuwen. Inschrijven vanaf 19:30 uur.

zaterdag 12 oktober

Themadag Kingdom Lifestyle
9:30, Almkerk, 't Wapen van Emmickhoven. Vanaf dit najaar verzorgt Kingdom Lifestyle in samenwerking met Focus op God een tiental themadagen over de cultuur van Gods koninkrijk. Vanaf oktober is er elke tweede zaterdag van de maand een themadag. Deze eerste themadag gaat over een leven in vrijheid. De themadagen worden onder de naam 'Kingdom Culture Sessions' gegeven in 't Wapen van Emmickhoven, Brugdam 5 in Almkerk. De kosten zijn 37,50 euro per themadag, inclusief koffie/thee en lunch. Meer informatie is te vinden op kingdomculturesessions.nl, waar ook toegangskaarten kunnen worden gekocht.

Vijfde Altenase Molendag
10:00-17:00, Altena. De molenaars van molenstichting Het Land van Heusden en Altena en van de molenstichting Korenmolen Nooit Gedagt Woudrichem organiseren voor de vijfde maal de Altenase Molendag. De vier korenmolens en zes watermolens in de gemeente Altena zijn deze dag te bezoeken. Speciaal voor dit jaar zijn bovendien te bezichtigen de onttakelde molen het Landeke en de watertoren van Uppel (beiden particulier eigendom).

Modespektakel
10:15, Werkendam, Hoogstraat. Tijdens het Herfst Event in de Hoogstraat zullen weer twintig modellen voor zeven winkels de nieuwste najaar- en wintermode presenteren vanuit de winkels. Vooraf aan de veertien shows zullen de kids van Yep for Kidz een demonstratie geven van hun geleerde dansen. De eerste show start om 10:15 uur en de laatste om 15:15 uur.

Bakkie bij de Boer
14:00-16:00, Altena. Puur uit Altena organiseert ook dit jaar weer Bakkie bij de Boer. Burgers uit Altena (en daarbuiten) zijn van harte welkom om meer te weten te komen van de agrarische sector in de gemeente, onder het genot van een bakkie. Melkgeitenbedrijf 't Boerenhof van familie Van 't Sant in Andel, Landbouwbedrijf Den Assem van familie Van der Schans in Drongelen en Riet en Arjan de Graaf in Nieuwendijk openen hun deuren voor publiek.

Concert
19:00, Genderen, dorpshuis. De leerlingen van muziekvereniging Excelsior uit Genderen geven een concert. Tijdens dit concert zullen ze laten horen wat ze geleerd hebben tijdens de lessen. Zowel de blazersleerlingen als de slagwerkleerling zullen dit concert verzorgen.

Try-out concert
19:45, Woudrichem, 't Rondeel. In de aanloop naar het Survento Fanfare Festival, op 9 november in Surhuisterveen, geeft Jeugdfanfare Altena een try-out concert. Voor dit concert heeft JA! ook het jeugdorkest van showkorps Wilhelmina uit Sleeuwijk, het opleidingsorkest van fanfare ONS uit Nieuwendijk, brassband Kunst & Vriendschap uit Meeuwen en Altena Brass uitgenodigd.

Motetten van Bach
20:00, Sleeuwijk, Sleeuwijks kerkje. Kamerkoor Collegium Altena voert drie motetten van Bach uit in het Sleeuwijks kerkje. Een motet is een kort meerstemmig zangstuk met een religieuze tekst. Slechts 100 plaatsen zijn er beschikbaar. Het is daarom aan te raden om te reserveren via de site van Collegium Altena: collegiumaltena.nl, onder het kopje contacten/reserveren.

zondag 13 oktober

Oecumenische dienst
9:30, Dussen, gereformeerde kerk. Deze dienst wordt georganiseerd door de R.K .Heilige Maria Geboorte Dussen en de PKN gereformeerde kerk Dussen-Meeuwen. De cantorij verleent haar medewerking aan deze dienst. Het thema van de dienst is 'Buitenspel staan'. In deze dienst gaan pastor Kees Waas en mevrouw Greet Bijl-Bor voor.

Zangdienst
18:00, Almkerk, hervormde kerk. Voorganger is Ds. H. van Kapel en medewerking wordt verleend door mannenkoor Onderling Genoegen uit Nieuwendijk o.l.v Johan den Hoedt. Henk Teuling begeleidt het koor op piano en kistorgel. Celis Dekker bespeelt het kerkorgel.

Koor- en samenzangdienst
18:30, Babyloniënbroek, hervormde kerk. Medewerking wordt verleend door gospelkoor Haeel Immanoe uit Brakel en ds. Hamstra zal met de aanwezigen nadenken over het thema 'Durf te kiezen!'

Jeugddienst
18:30, Andel, gereformeerde kerk. Thema van deze jeugddienst is: 'De strijd om je denken'. Christiaan Verwoerd zal met de aanwezigen nadenken over dit thema en zal zorgen voor de muzikale medewerking.

maandag 14 oktober

Vrouwen van Nu
19:45, Meeuwen, dorpshuis. De Vrouwen van Nu houden een afdelingsavond, waar Emmy en Martin de Bruin de dames meenemen naar de lekkernijen van vroeger tijden. Aan de hand van beeld en geluid zullen ze laten zien waar de oud-Hollandse snoepjes en andere lekkernijen vandaan komen. Afwisselend zullen ze de lekkernijen uit de jaren 40, 50 en 60 laten zien. Op de avond zal een kleine quiz worden gehouden, waarbij een oud-Hollands snoeppakket gewonnen kan worden.

dinsdag 15 oktober

Eten in Meeuwen
12:00, Meeuwen, dorpshuis. Het dorpshuis in Meeuwen wordt wederom een dorpsrestaurant. Een lekkere maaltijd van drie gangen staat dan weer klaar voor de gasten. Ter promotie voor slechts 5 euro per persoon. Aanmelden is echter beslist noodzakelijk. Dat kan via mail: dorpshuismeeuwen@gmail.com. Of even bellen: 06-1683 3301. Ook een briefje met naam en toenaam op Dorpsstraat 49 is mogelijk. Inloop vanaf 11:45 uur.

Kinderkledingbeurs
19:00, Nieuwendijk, hervormde kerk. JOJO Kinderkledingbeurs. 70 procent van de opbrengst is voor de verkopers zelf en 30 procent gaat naar een goed doel. Voor meer informatie of een deelnamenummer: jojokledingbeurs@hotmail.com.

woensdag 16 oktober

Kinderkledingbeurs
8:30, Nieuwendijk, hervormde kerk. JOJO Kinderkledingbeurs. 70 procent van de opbrengst is voor de verkopers zelf en 30 procent gaat naar een goed doel. Voor meer informatie of een deelnamenummer: jojokledingbeurs@hotmail.com.

Herfstboekenverkoop
14:00-17:00, Wijk en Aalburg, Wijkestein. Zorgplein Maaswaarden organiseert een herfstboekenverkoop. Naast een uitgebreide kraam met geprijsde bijzondere boeken, zijn alle overige boeken 5 voor 1 euro. Daarnaast is er erwtensoep te koop.

Concert Amazing Kids
18:00, Eethen, hervormde kerk. De Amazing Kids geven een kinderconcert geven in de hervormde kerk van Eethen. Ze geven dit concert ter gelegenheid van de afsluiting van de vakantiebijbelweek. Iedereen is van harte welkom om dit concert bij te wonen. De kerk gaat open om 17:30 uur. De toegang is gratis, wel wordt er gecollecteerd voor de onkosten.

donderdag 17 oktober

Kerk open
10:00-11:30, Dussen, gereformeerde kerk. Tijdens de zomermaanden was deze kerk op een aantal donderdagochtenden open voor ontmoeting en dat wordt dit najaar voortgezet.

vrijdag 18 oktober

Marathonbingo
20:00, Eethen, dorpshuis Teratina. Marathonbingo, met om 20:00 uur de eerste ronde, om 23:00 uur wordt de tweede ronde gespeeld. De zaal is open vanaf 19:00 uur. In de pauze is er een verloting en voor iedereen een lekker frietje.

Marathonbingo
20:00, Eethen, dorpshuis Teratina. Marathonbingo. De zaal is open om 19:00 uur. De eerste ronde start om 20:00 uur. De tweede ronde start om 23:00 uur. Gratis koffie of thee bij binnenkomst, tussen de twee rondes is er voor iedereen friet met een snack.

Woerkums Literair Café
20:30, Woudrichem, De Teerkamer. Het Woerkums Literair Café begint het nieuwe seizoen met Rob van Essen, winnaar van de Libris Literatuurprijs met 'De Goede Zoon'. Janice Bakker en Bastiaan Moes van het Altena College interviewen hem. Aanvang 20:30 uur in De Teerkamer. Entree: 15 euro.

Opening seizoen Woerkums Literair Café
20:30, Woudrichem, De Teerkamer. Het nieuwe seizoen van het Woerkums Literair Café wordt geopend met Rob van Essen, de winnaar van de Libris Literatuurprijs met zijn roman 'De goede zoon'. Entree bedraagt 15 euro, donateurs betalen 35 euro per seizoen en hebben gratis toegang.

zaterdag 19 oktober

Indian Summer Jam
13:00-15:30, Nieuwendijk, Xinix. Enthousiaste muziekleerlingen die twintig pop- en rocknummers ten gehore zullen brengen, zo kan Indian Summer Jam het beste omschreven worden. Iedereen heeft de afgelopen weken met zijn of haar leraar de partij van het eigen instrument geoefend en vormt deze middag samen met andere leerlingen een gelegenheidsband. Toegang is gratis en de bar is geopend.

Muziek uit de tijd van Jacoba van Beieren
15:30, Woudrichem, Jacoba Cultuurhuis. In dit Jacobajaar wordt er een speciaal concert georganiseerd in het Jacoba Cultuurhuis in Woudrichem. Scherzi Musici spelen muziek uit de tijd van Jacoba van Beieren (1401-1436). Dit zijn stukken waar ze mogelijk naar heeft geluisterd. Kaarten à 12,50 euro (inclusief een drankje na afloop) bestellen kan via www.jacobacultuurhuis.nl.

Soap
20:00, Hank, 't Uivernest. De band Soap treedt op in 't Uivernest. De muzikanten uit de regio zullen het publiek verrassen met twee gastmuzikanten. Er zullen o.a. nummers gespeeld worden van The Common Linnets, Lady Gaga, U2, Aerosmith en BlØf. De zaal gat open om 20:00 uur en de entree is gratis.

Grandioze feestavond
21:00, Oudendijk, OVO-gebouw. Stichting Vrienden van het O.V.O. organiseert een grandioze feestavond. Met medewerking van de zanger en dj Marco Kommers zal het een spetterend feest worden. Tijdens deze avond wordt ook weer de Oudendijker van het Jaar gekozen.

zaterdag 26 oktober

Jubileumconcert
19:30, Wijk en Aalburg, hervormde kerk. Chr. Gem. zangvereniging De Lofstem uit Veen geeft vanwege het 40-jarig bestaan een jubileumconcert.