Extra debat over toegenomen tekorten Wmo

altena • De VVD heeft een zogenoemd 'interpellatiedebat' aangevraagd om duidelijkheid te krijgen over de opgelopen tekorten binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

"Wij vinden het hoogst verbazingwekkend dat het verwachte tekort in drie maanden tijd kan oplopen van 9 ton tot meer dan het dubbele", stelt fractievoorzitter Pim Bouman. De partij hoopt dat met het extra debat, dat in principe gepland staat op 15 oktober, duidelijkheid ontstaat over zowel de tekorten als de handelwijze van het college. "Daarnaast biedt het debat het college de ruimte om alsnog op een serieuze wijze verantwoording af te leggen en biedt het de raad handvatten voor de toekomst om meer regie te voeren op dit belangrijke onderwerp", zegt Bouman.

De VVD heeft zich al eerder zorgen gemaakt over de oplopende tekorten in de Wmo. "De wijze waarop het college deze tekorten vorig jaar presenteerde - net na de oplevering van kadernota - deed ons twijfelen of het college wel in controle was op de uitgaven. Inmiddels mochten wij van het college vernemen dat de tekorten zijn verdubbeld. Onze twijfels over de handelwijze van het college zijn hierdoor alleen maar toegenomen. Het college legt verantwoording af voor dit enorme tekort en gebrek aan regie in een brief van één pagina. Wij vinden dat het college op een serieuze wijze verantwoording af moet leggen over dit tekort en de wijze waardoor het college regie voert op de uitgaven van de Wmo." Het is ongebruikelijk dat een college een verzoek voor een interpellatiedebat afwijst. "Dat de VVD een interpellatiedebat aanvraagt is haar goed recht", zegt verantwoordelijk wethouder Paula Jorritsma in een reactie. "In een debat met de raad - of het nu een interpellatiedebat, dan wel een reguliere vergadering betreft - kan het college inderdaad meer vertellen dan wat er in de brief staat. De brief is heel summier gehouden, omdat de inhoud ervan erom vraagt om hierover met elkaar in persoon van gedachten te wisselen c.q. te debatteren."


Tom Oostra