Wethouder Paula Jorritsma neemt het rapport over Cultuuronderwijs in ontvangst bij de Vervoornemolen in Werkendam
Wethouder Paula Jorritsma neemt het rapport over Cultuuronderwijs in ontvangst bij de Vervoornemolen in Werkendam Foto: Hannie Visser-Kieboom

Meer cultuureducatie op scholen in gemeente Altena

'Kun je in de molenwieken klimmen?'

altena • Van de 29 basisscholen in de gemeente Altena nemen 12 scholen deel aan De Cultuurloper dat wordt aangeboden door Bibliotheek Cultuurpunt Altena. Bij de Monumenten Klassendag kreeg wethouder Paula Jorritsma de 'oogst' van zes jaar cultuureducatie uitgereikt.

"Kun je in de molenwieken klimmen?", zo vraagt één van de leerlingen uit groep vijf van basisschool het Kompas aan leerling molenaar Diederik van Beuzekom uit Hardinxveld. De molenaar aarzelt geen moment, rolt het zeil op en bestijgt lenig één van de vier wieken van de Vervoornemolen in Werkendam. De kinderen zijn er even stil van, maar als Diederik weer afdaalt, gaat hij gewoon verder met zijn uitleg. "Kijk, ieder lusje van het zeil maak je vast aan één kikker". De uitleg buitenom de watermolen wordt afgewisseld met uitleg op de molenzolder door molenaar Jan de Peuter. Daarvoor moeten de kinderen een smalle trap beklimmen. Eenmaal boven worden de wieken langzaam in beweging gezet.

Naast de leerkracht en enkele ouders bezoekt ook Arianne van der Waal van Bibliotheek Cultuurpunt Altena de molen op de Monumenten Klassendag. "Dit jaar hebben we voor het eerst de groepen vijf en zes betrokken bij de klassendag, voorheen was het alleen voor groep 7 en 8. Wij wilden graag onze cultuureducatie uitbreiden, leuk dat zoveel scholen mee wilden doen". Voor de oudere groepen mochten scholen voorheen altijd al een bezoek brengen aan de vesting Woerkum en Fort Giessen. Voor de groepen 5 en 6 is gezocht naar een monument, dicht bij de scholen. Zo komen ze uit bij de vier molens te Hank, Veen, Werkendam en Almkerk. De klassendag wordt bezocht door zo'n 500 leerlingen van twaalf scholen.

"Een aantal klassen heeft zich op het laatste moment afgemeld voor de klassendag omdat onvoldoende ouders konden rijden", zo vertelt Arianne van der Waal aan wethouder Paula Jorritsma die eveneens is uitgenodigd bij het bezoek aan de molen. Zo liet een school uit Werkendam verstek gaan bij het geplande bezoek aan Fort Giessen. Arianne: "Misschien kan de gemeente Altena nog iets doen aan het vervoer, het is jammer als scholen projecten af moeten zeggen". Wethouder Jorritsma toont zich bereid naar een oplossing te zoeken. Tevens neemt ze na afloop van het bezoek aan de molen het rapport over zes jaar cultuureducatie met kwaliteit in de regio in ontvangst. Zelf schrijft ze in het rapport dat 'cultuur de bodem is, niet de kers op de taart'. "Het belang van goed cultuuronderwijs wordt steeds breder gedragen". In het rapport komt ook een leerkracht van basisschool het Fundament uit Genderen aan het woord. "Het theaterstuk was de kers op de taart, prachtig om de kinderen met grote ogen te zien kijken, je merkt dat kinderen te weinig naar theater gaan. Alleen dat maakte de voorstelling al de moeite waard". Het Fundament is één van de twaalf scholen die deelnemen aan het programma de Cultuurloper.

Ook De Peppel in Dussen is één van de scholen die deelnemen aan het programma voor cultuureducatie met kwaliteit. Zij bezoeken onder leiding van de stadsgidsen tijdens de klassendag in de vesting Woerkum het Jacoba Cultuurhuis. Muziekdocente Carola Loeve is daar in de huid gekropen van Jacoba van Beieren. In haar fluweelrode jurk met bijbehorende sluier maakt ze duidelijk indruk op de kinderen. "Ik zou de machtigste vrouw van Europa worden, maar die sukkel ging dood. Nu ben ik gravin in dit koude, drassige land, daar maken ze altijd ruzie". Om haar verdriet te verdrijven, droomt ze van Middeleeuwse hoffeesten, de kinderen van de Peppel mogen daarbij een handje helpen. Al snel dansen en zingen ze met haar mee. "Welkom, welkom op dit feest". Het programma met Jacoba van Beieren werd speciaal voor de klassendag geschreven door de muzikanten Chris van de Kuilen en Carola Loeve aan de hand van enkele Middeleeuwse liedjes.


Hannie Visser-Kieboom