• Bezoekers kunnen zelf hop plukken.
• Bezoekers kunnen zelf hop plukken. Foto: aangeleverd

Eerste editie Altena Hop Festival

woudrichem • De eerste editie van het 'Altena Hop Festival' vindt plaats op 14 september. De Vesting van Woudrichem is van 15:00 tot 21:00 uur de perfecte toevlucht voor de bierliefhebber.

Onder het najaarszonnetje kunnen bezoekers van het Altena Hop Festival zich te goed doen aan speciaalbieren, muziek en plant-based snacks. Daarnaast is er van alles te doen. Er zijn informatiestands rond thema's als duurzaamheid. Ook kunnen kinderen gratis geschminkt worden.

Als hoogtepunt kan er hop worden geplukt. Vanaf de Middeleeuwen tot ver in de achttiende eeuw was de hoppluk een jaarlijks ritueel waar iedereen in Altena bij betrokken werd. Een belangrijk en secuur werkje dat op lange tafels met de hand gedaan werd. Bier was in vroegere tijden wat nu koffie, thee en fris is. De gemiddelde Nederlander dronk tegen het einde van de Middeleeuwen dan ook tot wel driehonderd liter bier per jaar. Als de hoppluk voltrokken was, werd dit gevierd met goed eten, muziek en - hoe kan het ook anders - bier. Het 'Altena Hop Festival' wil een hedendaags variant bieden op deze oeroude traditie.

Verder valt er voor de bierliefhebber veel te genieten. Een zevental craftbrouwers uit de streek zullen hun speciaalbieren aan de man brengen. Van de hop die ter plekke geplukt gaat worden, zal live bier gebrouwen worden. Ook amateur-brouwers worden uitgenodigd om te komen plukken. Er zijn negen verschillende soorten hop te oogsten en zij mogen aan het eind van de pluk een deel van de hop mee naar huis nemen.

Deelname aan de plukoogst en de entree voor het festival zijn gratis.