• Arnold Dokman werkt met 3D-techniek.
• Arnold Dokman werkt met 3D-techniek. Foto: aangeleverd

'Let op vergoeding voor gebitsprothese'

sleeuwijk • Tandprothetische praktijk Dokman houdt vrijdag 13 september een inloopochtend. Vooral voor wie zijn eigen risico dit jaar al heeft verbruikt kan dit een gunstig moment zijn voor een nieuwe prothese.

"Vanuit het basispakket van de zorgverzekering worden 75 procent van de kosten voor een gebitsprothese vergoed", tipt Liesbeth Dokman van Tandprothetische praktijk Dokman. Het eigen risico gaat daar wel vanaf, maar wie dat bedrag al heeft verbruikt voor andere medische kosten eerder dit jaar, is behoorlijk gunstig uit door nu een afspraak te maken.

Vervangen

Dokman: "Het is ook niet voor niets dat de zorgverzekeraars één keer per vijf jaar een nieuwe prothese vergoeden. In zo'n periode kan er veel veranderd zijn in de mond." Het is dan ook een fabeltje dat wie een gebitsprothese heeft, nooit meer op controle hoeft. "Het beste is om minimaal één keer per jaar langs te komen om te laten checken of alles nog in orde is."

Liesbeths echtgenoot Arnold Dokman zit al bijna veertig jaar in het vak en runt samen met Liesbeth en hun zoon Daan de praktijk. Vrijdag van 9:30-11:30 uur kan iedereen vrijblijvend binnenstappen aan De Nieuwe Es 165 in Sleeuwijk. Natuurlijk is er alle ruimte om vragen te stellen over een nieuwe prothese of vervanging van een bestaand exemplaar.

Digitale technieken

Er is tijdens de inloopochtend ook genoeg te zien, bijvoorbeeld de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het vervaardigen van gebitsprotheses met behulp van digitale technieken. Bezoekers kunnen zien hoe het ontwerp voor een kunstgebit wordt ingescand en ook hoe het ter plekke gemaakt wordt met 3D-printers.

Een digitaal gemaakte gebitsprothese biedt veel voordelen ten opzichte van de 'ouderwetse' techniek. Het is acht keer sterker en het geeft een perfecte pasvorm. Daardoor zijn minder afspraken nodig, wat tijd bespaart. Ook zorgt de uitstekende pasvorm ervoor dat de kans op irritatie en drukplekken veel kleiner is. Er is geen sprake meer van extra mondgeur en minder kans op zwarte tandrandjes. En dankzij het digitaal opslaan heeft de tandprotheticus alle gegevens altijd bij de hand. Mocht er onverhoopt een ongelukje gebeuren met een kunstgebit, dan ligt er binnen enkele dagen een nieuw exemplaar klaar.

Vrijblijvende afspraak

"We organiseren de open ochtend om mensen te laten zien dat we hier onze praktijk hebben en wat we allemaal doen. Ook op andere momenten vertellen we daar natuurlijk graag over, een afspraak voor een vrijblijvende intake of gratis advies is zo geregeld", sluit Liesbeth Dokman af.

Tandprothetische praktijk Dokman in Sleeuwijk is telefonisch bereikbaar op 0183-302257. Ook is veel informatie op de website te bekijken:


q www.tandprotheticus.org