Da Capo huldigt Frans

dussen • Jubilaris Frans Leeggangers is vorige week tijdens de ledenvergadering van slagwerkgroep Da Capo, gehuldigd door voorzitter Vincent van Dortmont.

Frans Leeggangers werd op 1 juli 1969 lid van Drumband & Majorettevereniging Door Oefening Sterk (DOS) Dussen. Nadat de drumband in Dussen en Hank zijn samengegaan in slagwerkgroep Da Capo Hank/ Dussen is Frans daar lid geworden. Afgelopen week was hij dus precies vijftig jaar actief als drummer.

Op 12-jarige leeftijd is Frans lid geworden. In eerste instantie als blazer op de bazuin. Maar toen na een paar weken een plekje vrij kwam bij de tamboers was de keuze voor Frans niet moeilijk: hij ging drummen. De kleine trom werd al vrij snel ingeruild voor tenortrom en overslag. Dat paste goed bij Frans. Bij het zware slagwerk kon hij het fundament leggen en ervoor zorgen dat iedereen een stabiel ritme speelde. Door een samenloop van omstandigheden werd Frans ook gevraagd om tijdelijk tamboer-maître te worden. Dat ging hem zo goed af dat dat tijdelijke heel wat jaren heeft geduurd. De oud leden zullen zich nog wel herinneren hoe Frans bij ieder concours of optreden zijn tamboer-maître stok hoog in de lucht gooide om deze tot opluchting van de eerste rij tamboers weer op te vangen. Hij vervulde ook deze rol met glans, alhoewel het verhaal de ronde doet dat hij bij een tamboer-maître cursus te horen kreeg dat hij het niet zou redden. Hij was niet verwaand genoeg. Gelukkig was hij zelfverzekerd genoeg om zich van dat commentaar niets aan te trekken. Via instructeur Henk van Dortmont kwam Frans ook bij drumband Prins Willem Alexander in Hank terecht, waar hij menigmaal heeft geholpen als tamboer of tamboer-maître.

Frans kijkt en luistert goed wat de vereniging nodig heeft. Een eigenschap die hem in 1974 bij het bestuur van DOS bracht. In 1976 legde hij zijn bestuursfunctie tijdelijk neer. Maar vanaf 1976 tot aan het einde van DOS heeft hij zich met ziel en zaligheid ingezet voor de vereniging. Het einde voor de drumband DOS was helaas onvermijdelijk. Toch bleef Frans zich inzetten voor de majorettegroep van DOS. Onder zijn voorzitterschap heeft de groep in 2002 bij het Europees Kampioenschap in Praag de tweede prijs gehaald. Helaas was ook dit Europese succes onvoldoende om de majorette te laten voortbestaan. In 2006 heeft Frans het moeilijke besluit moeten nemen om te stoppen met DOS Dussen.