Zwervende boeken

brabant • Commissaris van de Koning Wim van de Donk roept iedereen in de provincie Noord-Brabant op om kinderboeken te laten zwerven.

Nog steeds verlaat meer dan tien procent van de kinderen de basisschool met een taalachterstand. Eén van de oorzaken van een taalachterstand bij kinderen is dat ze onvoldoende lezen. In Nederland wonen zo'n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. Leeskilometers maken is ontzettend belangrijk. Kinderen die 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Boeken lezen zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur.

Doe mee en laat kinderboeken zwerven op een zelfgekozen plek of in een van de 285 KinderzwerfboekStations in de provincie Noord-Brabant. Deze zijn onder andere te vinden bij scholen, buurthuizen, kinderenboerderijen en speeltuinen. Hier kan een leuk boek worden uitgezocht om zelf te lezen. Maar hier kan ook een gelezen boek worden gebracht, zodat een ander kind ze kan lezen. Plak dan eerst een zwerfsticker op de boeken. Aanvragen van stickers of het zoeken van een Station kan via onderstaande website.

Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, is in april 2019 de Provincie Estafette gestart in Drenthe. De komende twee jaar zal Kinderzwerfboek alle provincies bezoeken.


q www.kinderzwerfboek.nl