'Verbroedering in verwondering'

werkendam • Toen Paul Peet (1940) jaren geleden in aanraking kwam met het werk van Rinus van der Neut, voelde hij meteen al een wonderlijke verbondenheid.

Rinus zelf maakte dat niet mee, hij overleed in 1999 op 89 jarige leeftijd. De authentieke persoonlijkheid van Rinus neemt, volgens Peet, vaste vormen aan in zijn kunst. Rinus van der Neut ontwikkelde een omvangrijk oeuvre met werken over zijn geliefden, zijn leven, innerlijke gedrevenheid en andere tot de verbeelding sprekende verhalen.

Rinus was een kunstenaar waar Paul zich steeds meer verbonden mee voelde. De passie van Rinus, zijn liefdevolle verwondering voor de natuur, zijn eigenwijsheid, de zoektocht naar zichzelf in zijn werk en zijn romantische avontuurlijke leven, sprak zeer tot Paul zijn verbeelding. Dit alles heeft bij Paul een geestelijke verbroedering tot stand gebracht, terwijl er nooit een fysieke ontmoeting heeft mogen plaatsvinden.

Het was voor Paul Peet logisch om mee te werken aan een tentoonstelling van beider werk toen dit idee werd geïnitieerd door Klaas Rienks, lid van de Advies Raad Kunst van de voormalige gemeente Werkendam. Het wonderschone landschap van de Biesbosch en uiterwaarden vormt het decor van het werk van Rinus van der Neut en Paul Peet. Het mystieke, de heimwee naar wat is geweest, maar vooral ook de kracht en speelsheid van de natuur, die elke dag de mensheid veel vreugde en zingeving mag geven, bracht hun geesten samen.

De schilderijententoonstelling 'Verbroedering in verwondering' is tot 31 augustus te zien in het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam.

q www.biesboschmuseumeiland.nl