• Het Duyls Bos is volop in ontwikkeling.
• Het Duyls Bos is volop in ontwikkeling.

Vijftig vrienden voor Duyls Bos

almkerk • Het Duyls Bos aan de Duylweg in Almkerk heeft tijdens de open dagen in mei en juni maar liefst vijftig vrienden ingeschreven.

Het bos is tijdens de zes open dagen bezocht door bijna duizend mensen. Tijdens de open dagen is het plan 'Natuurontwikkeling Duyls Bos' gepresenteerd: een aaneengesloten natuurgebied van ongeveer 6,5 hectare. Om alle plannen uit te kunnen voeren, werd een bijdrage uit het Biesbosch Streekfonds ontvangen. Maar ook de 'Vrienden van het Duyls bos' dragen bij aan de plannen. Het Duyls Bos wordt sinds 1977 beheerd door de familie Van Mersbergen. De afgelopen tien jaar heeft het terrein zich ontwikkeld tot een natuurhistorische ontmoetingsplek met een museumhuisje, een oude werkplaats, een veldkapel, een 'boerenhoek' en een arboretum met 45 soorten bomen. In 2014 is een deel van de Ecologische Verbindings Zone (EVZ) aangelegd tussen de natuurgebieden Kornse Boezem en het Pompveld, het Duyls bos is hier onderdeel van. Aan de zuidzijde is voor de modderkruiper en bittervoorn een plas- en drasgebied aangelegd.

Sinds 1 januari 2019 is een huur-en beheerovereenkomst afgesloten met Staatsbosbeheer voor nog enkele percelen. Op het noordelijk perceel komt een veld oude cultuurgewassen, kleinfruit, grootfruit van oude appelrassen en een compostmakerij. Op het zuidelijk perceel de kruiden-, bijen- en vlindertuinen, met de imkerij. Vier sloten met een totale lengte van 630 meter worden aangepast tot ecologische sloten en dienen tevens als waterberging. Het overige terrein wordt kruidenrijk grasland.


q www.duylsbos.nl