donderdag 27 juni

Het nieuwe eten
9:30, Gorinchem, Piazza Center. Gezond kiezen in de supermarkt, dat kan nog best lastig zijn. Hoe maak je DE bewuste keuze? Dat legt Marjolein Exalto van Food To Be Good By Marjolein graag uit tijdens deze tour op om 9:30 uur of 11:45 uur. In samenwerking met Albert Heijn Gorinchem, Piazza Center gaan deelnemers langs diverse afdelingen. Ze leren gezonde producten herkennen en etiketten begrijpen waardoor ze zich uiteindelijk bewuster zijn van de keuzes die ze maken. De tour duurt anderhalf uur en is inclusief koffie/ thee. Deelname is gratis. Aanmelden is verplicht! De tour gaat door bij minimaal twee personen. Aanmelden kan via www.foodtobegood.nl.

De Storm
19:30, Rijswijk, Almbos. De Stuiter speelt: De Storm. Nadat zijn broer Antonio hem als rechtmatige hertog van Milaan heeft afgezet, spendeert Prospero al zijn tijd op het eiland om zijn magische kunsten te vervolmaken. Na twaalf jaar studie is hij klaar om zijn vijanden te verslaan en wanneer het lot hun schip tot nabij de kust van het eiland brengt, ontketent Prospero met zijn magie een storm, waaraan het stuk zijn titel ontleent. 'De Storm' wordt gespeeld in het Almbos te Rijswijk. Een prachtige locatie waar natuur en theater samensmelten. Een groep van 15 spelers zal met veel plezier, onder leiding van Vincent van den Elshout, 'De Storm' van Shakespeare spelen.

Da Capo in Almkerk
19:30, Almkerk, Muziektent. Seniorenorkest Da Capo zal een muzikaal optreden verzorgen op de muziektent in Almkerk. Seniorenorkest Da Capo telt zo'n veertig enthousiaste mannen en vrouwen, afkomstig uit diverse dorpen in het Land van Heusden en Altena. Het blaasorkest bestaat dit jaar 31 jaar. Zij verzorgen een fris klinkend concert met herkenbare muziek, zoals marsen, polka's, walsen, maar ook mooie luistermuziek. De dirigent is Karel van Dee. Bij slecht weer wordt het optreden verplaatst naar de Almzaal van Altenahove in Almkerk.

vrijdag 28 juni

Zomermuziek
19:00, Sleeuwijk, Het Oude Kerkje. Traditionele muziekavond als afsluiting van het cursusjaar. Leerlingen van Marja van Heelsum, Henk van Andel en Herman des Bouvrie presenteren een afwisselend programma. Door beginners en gevorderde leerlingen. Nieuwe leerlingen zijn van harte welkom. De toegang is gratis.

Tennis met een Kennis
19:30, Sleeuwijk, TV Tios. Kennismaken met Tennisvereniging Tios tijdens het 'TENNIS met een KENNIS-toernooi'. Deze avond spelen leden, familie, vrienden en kennissen met elkaar. Aan het einde van de avond krijgen de niet-leden een mooi vervolgaanbod om verder kennis te maken met tennis. De eerste wedstrijden starten om 20:00 uur. Afhankelijk van het aantal deelnemers worden ongeveer vijf korte wedstrijdjes gespeeld. Tennisrackets zijn aanwezig. Daarna is het gezellig nagenieten op het terras. Aanmelden kan tot en met 23 juni via https://www.tvtios.nl/form.aspx?id=9636

Toeptoernooi
20:00, Nieuwendijk, Tavenu. In de foyer, bij mooi weer wellicht buiten op het binnenterras, van Dorpshuis Tavenu wordt een Toeptoernooi gehouden. Reserveren kan aan de bar, via mail op kaarten.tavenu@hotmail.com of op de avond zelf tot 19:45 uur. Er is plaats voor maximaal 48 deelnemers. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro.

zaterdag 29 juni

Jubileum Vissershang
9:30, Hank, Jachthaven Vissershang. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat er in de Oostkil aan de Jeppegatweg een dam werd aangelegd. Vijftig jaar later kan gesteld worden dat van de nieuwe haven iets moois gemaakt is. De familie Weterings, Stichting Havenbeheer, scouting Hank en Stichting Archief*Kring Hank houden daarom tussen 9:30 en 20:30 uur een feestdag. In een exclusieve en eenmalige expositie in zaal Vissershang zal te zien wat er destijds allemaal speelde rondom het haventje aan het Sluiske. Bezoekers kunnen een gratis tocht maken met de Fluisterboot. Deze dag is er een snel hengelwedstrijd van visvereniging De Vrolijke Vissers, waar wordt geprobeerd in een half uur zoveel mogelijk vis uit de haven te hengelen. Verder is er een braderie met zo'n vijftig kramen, voor de kinderen is er een mini kermis. De brandweer geeft op gezette tijden demonstraties. Om 16:00 uur begint de receptie van de stichting Havenbeheer, rond 18:00 uur komt de familie Weterings rond met een stevige snack. 's Avonds laten onder andere het Havenkoor en meidengroep Woest Genoegen van zich horen.

Open dag Souting Hank
11:00, Hank, Scouting Hank. Zoals ieder jaar houdt Scouting Hank ook dit jaar weer een Open Dag. De Open Dag is dit jaar tegelijk met de seizoensafsluiting. Behalve het deelnemen aan verschillende activiteiten, zeilen, kanoën, broodjes bakken, springkussen, stormbaan, kan er deze dag uiteraard heel veel informatie verkregen worden over alles wat met scouting te maken heeft. Zoals: wat is pionieren, een speltak, wrikken, opkomsten, een bak, een Loods? Meer informatie: www.scoutinghank.nl.

Openstelling Fort Giessen
12:00-16:00, Giessen, Fort Giessen. Elke laatste zaterdag van de maand. Exposities over de geschiedenis van het fort en de streek tijdens WOI en over de natuur van het mooie Altena. Diverse films over de restauratie van het fort en de rol van de forten van Altena in de Hollandse Waterlinie. Toegang gratis.

Stadswandeling
14:30, Heusden, Bezoekerscentrum. Stadswandeling op zaterdag en zondag onder leiding van een gids rondom 'Heusden Herdenkt!'. In het kader van 'Brabant 75 jaar bevrijd' heeft het Regionaal Bureau voor Toerisme De Langstraat een bijzondere themawandeling ontwikkeld. De stadsgids vertelt uitgebreid over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de stadhuisramp, de bevolking in angst, het overleven, de bevrijding en de wederopbouw van Heusden. Vertrek iedere laatste zaterdag en zondag van de maand om 14:30 uur vanaf het Bezoekerscentrum, Pelsestraat 17 in Heusden. Deelname: 4,50 euro per persoon. Voor meer informatie en boekingsmogelijkheden kijk op: www.ontmoetdelangstraat.nl.

De Storm
19:30, Rijswijk, Almbos. De Stuiter speelt: De Storm. Nadat zijn broer Antonio hem als rechtmatige hertog van Milaan heeft afgezet, spendeert Prospero al zijn tijd op het eiland om zijn magische kunsten te vervolmaken. Na twaalf jaar studie is hij klaar om zijn vijanden te verslaan en wanneer het lot hun schip tot nabij de kust van het eiland brengt, ontketent Prospero met zijn magie een storm, waaraan het stuk zijn titel ontleent. 'De Storm' wordt gespeeld in het Almbos te Rijswijk. Een prachtige locatie waar natuur en theater samensmelten. Een groep van 15 spelers zal met veel plezier, onder leiding van Vincent van den Elshout, 'De Storm' van Shakespeare spelen.

Herdenkingsconcert Ben Ruysink
20:00, Gorinchem, Johanneskerk. Brassband Kunst & Vriendschap Meeuwen houdt een bijzonder Herdenkingsconcert ter herinnering aan ere-dirigent Ben Ruysink die helaas in 2015 is overleden. Ben was een bijzonder gedreven muzikaal persoon die iedereen enthousiast kon maken voor muziek(maken). Door zijn verleden als heilsoldaat bij het Leger des Heils en het cornet spelen in de Staffband van het Leger des Heils, had hij voorkeur voor dit soort religieuze muziek. Muziek met een verhaal dat niemand zo kon vertalen als Ben. Ook Brassband Oefening & Uitspanning uit Wijk en Aalburg en Gemeente koor Pastorale uit Gorinchem zullen aan dit concert meewerken. Meer informatie: www.brassbandkunstenvriendschap.nl.

Spel en gameavond
20:00, Almkerk, De Pomp. Spel en Gameavond in jongerencentrum De Pomp. Kom gezellig poolen, tafeltennissen en tafelvoetballen of speel een spel met (of tegen) vrienden op het computernetwerk. Uiteraard is er ook alle ruimte voor een potje darts, een bordspelletje of om gewoon lekker te chillen aan de bar. Jongerencentrum de Pomp is onderdeel van Youth for Christ Altena. Meer informatie: contact@depomp.com of www.depomp.com.

zondag 30 juni

Concert in kasteeltuin
14:00, Dussen, Kasteel Dussen. Gratis concert door fanfare Wilhelmina uit Dussen en muziekvereniging St. Caecilia uit Hank. Afsluiting van het culturele seizoen van Stichting Vrienden Kasteel dussen. De dirigenten Kobus Verhey en Waldo van Wijk hebben een mooi programma samengesteld. Neem je picknickkleedje of klapstoeltje mee en kom genieten.
www.kasteel-dussen.nl

Stranddienst
15:00, Oudendijk, strandje. De Burcht Sleeuwijk houdt haar jaarlijkse stranddienst in de open lucht van het Oudendijkse strandje. Dit jaar wordt de Teenzoneband verwelkomd. Auto's kunnen geparkeerd worden bij de Vinkenhaven in Woudrichem, maar het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Meer informatie: www.deburchtsleeuwijk.nl.

Sing out
18:30, Almkerk, Muziektent. Laatste jeugddienst van dit seizoen en dat wordt zoals gewoonlijk buiten gevierd, in de muziektent tegenover 't Verlaat. In deze sing out is het thema 'Houd vol'. Hannie Wijnands zal spreken. Joas en Daniel Romijn verzorgen de muzikale begeleiding. Als het regent wordt de dienst verplaatst naar de gereformeerde kerk. Bezoekers aan deze buitendienst moeten zelf een stoel of plaid meenemen.

dinsdag 2 juli

B2B Haringparty
19:30, Nieuwendijk, Tavenu. In vele dorpen en steden wordt al jaarlijks een haringparty gehouden, maar nog niet eerder in Nieuwendijk! Ondernemers of werkgevers/ -nemers van een bedrijf dat gevestigd is in Nieuwendijk, zijn uitgenodigd voor de allereerste B2B Haringparty Nieuwendijk. Tot 19:00 uur kunnen mensen terecht in de foyer, of bij mooi weer buiten op het binnenterras van Dorpshuis Tavenu. Deelname kost 10 euro per persoon, inclusief één drankje en onbeperkt haring eten. Ook aan de niet-haringliefhebber wordt gedacht. Inschrijven via: haringpartynieuwendijk@gmail.com of aan de bar bij Tavenu.

donderdag 4 juli

Nooit Gedacht de wijk in
19:30, Almkerk, muziektent. Fanfare Nooit Gedacht sluit de concertreeks op verschillende locaties in de wijk af met een optreden op de muziektent van Almkerk.

vrijdag 5 juli

Gein op 't Plein
15:30, Nieuwendijk. Tijd voor Gein op 't Plein, het leukste buurtfestival van Nieuwendijk, dat om 15:30 uur officieel wordt geopend. Voor de oudere inwoners van het dorp is er een rondrit met de Hank-O-Motief door Altena. Om 13:30 uur opstappen bij de Van der Stelt straat of het Jan Biesheuveldijkhuis. Er is een tussenstop bij de Klompenmaker in Dussen en bij terugkomst op het plein, rond 16:00 uur, staat er een glaasje klaar. Opgeven kan door te bellen naar 06-12675384. Kidneren kunnen ze zichzelf uitleven op de springkussens en rodeostier of spelen in een berg zand. Pinokkio is aanwezig voor een lekker ijsje, bij Foodtruck Pizza del Blocco kan een pizzapunt worden gehaald en er zijn broodjes hamburger of knakworst. DJ Robin draait vanaf 15:00 uur de plaatjes aan elkaar en zorgt voor een knallende afsluiter, ook zanger Dennis van der Stelt staat op het podium. De Raamsdonkveerse band De Fik Erin staat vanaf 20:00 uur op het podium.

Hippiefestival
20:00, Gorinchem, Buiten de Waterpoort. Op 5, 6 en 7 juli is het weer zover: het Gorcums Hippiefestival, de dertiende editie. In het jaar dat Woodstock 50 jaar geleden is. Vandaar het optreden van de Woodstock Tribute Band in de tent op vrijdagavond. En qua bandkeuze terug naar de hippie-basis. Neem bijvoorbeeld Janis' Pearls en Parasoul met de muziek van Joe Cocker, Farstreet met de muziek van Hendrix. Vrijdag start het programma om 20:00 uur, zaterdag en zondag om 13:00 uur. Meer informatie: www.hippiefestival.nl.

zaterdag 6 juli

Boekenmarkt
8:30, Werkendam, De Bron. Jaarlijkse Boekenmarkt van de hervormde gemeente in Werkendam. Boeken kunnen worden ingeleverd bij Tijs en Liesbeth Hovestadt, Werkensedijk 27 in Werkendam, op zaterdag 29 juni tussen 9:30 en 14:00 uur. Boeken kunnen ook opgehaald worden, neem dan even contact op met Cornelis Boom, 06-12657643. De opbrengst is voor het jeugdwerk van de hervormde gemeente in Werkendam.

Altena Tourtocht
9:00, Almkerk, 't Verlaat. 26ste editie van de Altena Tourtocht voor klassieke voertuigen. Georganiseerd door Stichting Altena Course. Verzamelen vanaf 9:00 uur, vertrek om 11:15 uur voor een mooie route door het Brabantse Land. Rond 15:30 uur zijn de voertuigen weer terug. Deelname is voor alle vrachtwagen, auto's en motoren vanaf 25 jaar of ouder.
www.altenatourtocht.nl

Open tuin en expositie
11:00, Sleeuwijk, 't Zand 37. Open tuin en expositie. Tijdens dit tuinweekend zijn bezoekers op zaterdag en zondag welkom in de schilderachtige tuin en boomgaard van de Aart Jongerden. In het atelier en in de tuin kan een expositie worden bezichtigd met schilderijen van Riet Scherff, sculpturen van Tim Zwijnenburg en keramiek van Stanny Breeden en Edith Léon. Johan Roodnat presenteert betonnen busten die onder zijn leiding, in het kader van een workshop, gerealiseerd kunnen worden. De toegang is gratis.