Museuminbreker gepakt na dna-hit

werkendam • De politie heeft donderdag een 21-jarige inwoner van Raamsdonksveer aangehouden, omdat hij wordt verdacht van een inbraak bij het Biesboschmuseum in Werkendam op 5 november 2018. Een dna-match deed de inbreker uiteindelijk de das om. De man werd samen met enkele andere verdachten, onder wie zijn broer, al kort na de inbraak in dezelfde nacht in de omgeving aangehouden. Omdat er niet voldoende redenen waren om hen daarna nog langer vast te houden, werden zij nog diezelfde dag in vrijheid gesteld. Bij het forensisch onderzoek in het museum werden echter bloedsporen aangetroffen veiliggesteld. Deze sporen werden in de loop van de tijd door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht. Het dna bleek overeen te komen met dat van een van de al eerder gearresteerde verdachten. Daarom werd hij opnieuw als verdachte van deze inbraak opgepakt. Hij zit vast. De drie andere aangehouden personen zijn ook nog verdachten in deze zaak, maar het is uiteindelijk aan de officier van justitie om te bepalen of zij ook worden vervolgd.


Zorgen over milieuvervuiling

woudrichem • Progressief Altena wijst het college op de milieurisico's bij de voormalige gemeentelijke kwekerij aan de Postweg en op het terrein van voormalig bouwbedrijf Villaforte aan de Maasdijk in Woudrichem. Op de eerste locatie waarschuwt een lintafzetting voor voor asbestvervuiling; aan de Maasdijk liggen nog steeds verbrande resten van de gebouwen die in februari door een grote brand werden getroffen. Progressief Altena wil dat het college de situatie aan de Postweg 'zo spoedig als mogelijk' veilig maakt, 'zodat mens en natuur niet langer het gevaar lopen voor asbestvergiftiging of anderszins schade oplopen vanwege de daar ter plaatste aanwezige vervuiling.' Ook wil de partij dat Altena de eigenaars van het voormalige terrein van Villaforte sommeert de restanten van de brand op te ruimen, zodat verdere schade aan het milieu - 'bij iedere regenbui neemt de vervuiling van grond- en oppervlaktewater toe' - wordt voorkomen. De gemeente Altena heeft duurzaamheid en het tegengaan van vervuiling en verontreiniging immers 'zeer hoog' in het vaandel staan, aldus raadslid Christian Alderliesten.


Collecte voor wilde bloemen

altena • Vrijwilligers van Natuurmonumenten gaan van 24 juni tot en met 29 juni collecteren. De ruim 10.000 collectanten van Natuurmonumenten zamelen geld in om wilde bloemen te redden. Want die verdwijnen in snel tempo uit ons landschap en dat is een groot probleem, aldus Natuurmonumenten, dat met een gift van 2,50 euro ruim 1 vierkante meter grond weer in bloei kan zetten. Meer via www.natuurmonumenten.nl.