• Voor GDC zit het seizoen erop. Meerkerk bleek zaterdag in Eethen te sterk.
• Voor GDC zit het seizoen erop. Meerkerk bleek zaterdag in Eethen te sterk. Foto: Eric Schröder

Youri van Blanken matchwinnaar

'Terechte overwinning van Meerkerk'

eethen • In Eethen stonden zaterdag GDC en Meerkerk tegenover elkaar in de tweede ronde van de nacompetitie voor promotie. Meerkerk ging het beste om met de stormachtige omstandigheden en Youri van Blanken maakte loeihard het verschil met de 0-1.

Youri van Blanken mocht zich met de 0-1 de matchwinnaar noemen voor Meerkerk en stond er begrijpelijk vrolijk bij na afloop. Van Blanken had de juiste optie gekozen om het verschil te maken in de stormachtige omstandigheden, waarin fatsoenlijk voetbal niet mogelijk was. Met de harde wind in de rug na de rust joeg Van Blanken een vrije trap loeihard in het gaatje bij de eerste paal in het Eethense doel. "Hij zat er goed in. De keeper van GDC stond ver bij de tweede paal. Dus ik denk: 'ik krul er hem zo gewoon in'", stelde de matchwinnaar, die de schouderklopjes van zijn ploeggenoten in ontvangst mocht nemen, vrolijk vast. Bij assistent-trainer Arwin van Dijk, die de honneurs waar nam voor de op vakantie zijnde trainer Gerrie Schaap, stond de tevredenheid ook op het gezicht. "We hebben de jeugd dit seizoen doorgeschoven en we hebben het voor elkaar gekregen. We hebben de goede mix gevonden. Bij de winterstop was het nog een drama, maar nadat we het systeem veranderd hebben naar 4-4-2 is het gaan draaien. We hadden ons huiswerk voor het treffen met GDC ook goed gedaan. We hadden het helemaal uitgepluisd. De tweede helft waren we ook de bovenliggende partij. De keus om voor de rust tegen de wind in te gaan, was eveneens een goede keus." Daarmee kon de assistent van Meerkerk vaststellen dat het allemaal goed was uitgepakt.

Meerkerk begon dus tegen de stormachtige wind in, maar GDC wist zich met de razende wind mee geen raad. De boel werd na vier minuten voor de thuisclub ook al in de war geschopt na een zware tackle op Erik den Ouden. In het ziekenhuis was de analyse een scheenbeenbreuk. Bij Meerkerk moest even later aanvoerder Gert-Jan Koekkoek er af met een liesblessure. Vervolgens wist GDC zich maar één mogelijkheid te creëren na een voorzet. Menno schouten kreeg aan de doorschietende bal echter geen richting. Aan de andere kant liet Meerkerk zich tweemaal zien. De poging van Floren Streefkerk verdween over de ballenvanger en Joshua Dikci schoot recht in de handen van keeper Tim van Rooijen.

Overhand

Na de rust had Meerkerk de overhand. Na negen minuten zette Youri van Blanken zich achter een vrije trap. Loeihard vloog de bal vanaf dertig meter langs de kansloze Eethense sluitpost in het doel. Na de 0-1 probeerde GDC zich nog wel onder de druk van Meerkerk uit te spelen, maar pas in de slotfase kreeg de dreiging wat gestalte. Met een geweldige reflex haalde keeper Wilco den Tuinder een schot van Joost van Rooijen nog onder de lat vandaan. Aan de andere kant kwam Meerkerk nog dicht bij een tweede treffer. De pegel van René van Genderen spatte echter op de paal.

Tenslotte riep GDC nog om een strafschop, nadat Wesley van de Wardt onderuit werd geveegd door de uitkomende keeper Den Tuinder. Meerkerk trok de 0-1 over de streep en staat aanstaande zaterdag in de finale voor promotie naar de tweede klasse tegen De Zwerver. Voor GDC was het even slikken na de ongeslagen reeks na de winterstop en het mislopen zaterdag van de finale voor promotie. "Het is een terechte overwinning van Meerkerk", moest trainer Edin Curic van GDC beamen. "Ik moet Meerkerk ook de complimenten maken. Met de wind in de rug toonden wij te weinig stootkracht. Wat wij in de eerste helft na lieten, deed de tegenstander na de rust wel. De wedstrijd werd beslist met een knal van afstand. Na de 0-1 hebben wij het nog wel geprobeerd met een extra spits, maar helaas is het ons niet gelukt. De stormachtige wind nekte ons. Toch ben ik trots op de jongens. We gaan het volgend seizoen weer proberen."


Nico van Es