Renze Bergsma wordt gedeputeerde

woudrichem • Renze Bergsma is voorgedragen om namens het CDA zitting te nemen in het college van Gedeputeerde Staten in Brabant.

"Ik vind het ontzettend gaaf om in de mooiste provincie van Nederland aan de slag te gaan", laat Bergsma in een reactie weten. De Woudrichemmer komt samen met partijgenoot Marianne van der Sloot in het dagelijks bestuur van de provincie. CDA vormt samen met VVD, D66, GroenLinks en Partij van de Arbeid de nieuwe coalitie in Brabant. Ook VVD vaardigt twee gedeputeerden af, Christophe van der Maat en Martijn van Gruijthuijsen. Anne-Marie Spierings is voorgedragen bij D66, Rik Grashoff voor GroenLinks en Erik van Merrienboer neemt zitting in het college namens de PvdA.

Bergsma krijgt de portefeuilles Bestuur en Organisatie en Veiligheid onder zijn hoede. "Op het terrein van verkeersveiligheid komen we met een nieuw plan, want de 150 verkeersdoden in Brabant vorig jaar geven toch wel pijn in de buik", zegt de oud-wethouder, die ook werk gaat maken van de aanpak van drugscriminaliteit in de provincie. Bergsma benadrukt dat hij zich voor heel Brabant in zet en dus rekening houdt met de belangen van álle 2,5 miljoen inwoners. "Maar als je uit Altena komt, weet je ook waar daar de kansen voor dit gebied liggen", zegt hij. Zo staat in het nieuwe bestuursakkoord onder meer verduurzaming van de veerdiensten opgenomen en wordt de busverbinding tussen Breda en Utrecht verbeterd. Ook wordt er werk gemaakt van woningbouw bij de kernen. Vanuit Altena wordt bovendien ook al gebruik gemaakt van de kersverse link met de provincie: groep 8 van basisschool Eben Haëzer uit Woudrichem is binnenkort bij Bergsma op het provinciehuis te gast.

Komende vrijdag worden Bergsma en zijn nieuwe collega's naar verwachting geïnstalleerd op het provinciehuis in Den Bosch. "Het zal een mooi debat worden", verwacht hij. "Maar 31 van de 55 Statenleden zijn het in ieder geval met elkaar eens. Ik ben vooral benieuwd hoe Forum voor Democratie en andere niet-coalitiepartijen zich gaan opstellen."