donderdag 6 juni

Het nieuwe eten
9:30, Gorinchem, Piazza Center. Gezond kiezen in de supermarkt, dat kan nog best lastig zijn. Hoe maak je DE bewuste keuze? Dat legt Marjolein Exalto van Food To Be Good By Marjolein graag uit tijdens deze tour op donderdag 6, 20 of 27 juni om 9:30 uur of 11:45 uur. In samenwerking met Albert Heijn Gorinchem, Piazza Center gaan deelnemers langs diverse afdelingen. Ze leren gezonde producten herkennen en etiketten begrijpen waardoor ze zich uiteindelijk bewuster zijn van de keuzes die ze maken. De tour duurt anderhalf uur en is inclusief koffie/ thee. Deelname is gratis. Aanmelden is verplicht via www.foodtobegood.nl.

Bingo
14:00, Woudrichem, De Zalmtrek. Bingo bij Ouderencentrum De Zalmtrek in 't Rondeel in Woudrichem.

Boekenverkoop
18:30, Wijk en Aalburg, Grote Kerkstraat 18. Tweedehands boekenverkoop door Zorgplein Maaswaarden, op de eerste etage bij Jac. van Bergeijk Mode & Wonen aan de Grote Kerkstraat 18 in Wijk en Aalburg. Er staan weer duizenden boeken te wachten om aan een nieuwe eigenaar te worden verkocht. Vrijwilligers Dirk en Nel Bouman ontmoeten boekenliefhebbers graag! Op woensdag 12 juni is er nog een verkoping gepland van 13:30 tot 15:30 uur. Voor meer informatie: Bert Noorloos, 0416-698400 of b.noorloos@maaswaarden.nl.

Sportieve strijd
19:00, Andel, Sparta'30. Het G-Team van Sparta '30 en AltenaLokaal gaan opnieuw de sportieve strijd aan. De opbrengst van de avond is bestemd voor een goed doel dat op die avond bekend gemaakt zal worden. Na de wedstrijd worden er heerlijke hapjes verkocht en zal een dj zorgen voor de muzikale omlijsting. Meer informatie: j.komejan@gemeentealtena.nl.

Nooit Gedacht de wijk in
19:30, Almkerk, grote vijver Vlinderslag. Fanfare Nooit Gedacht zal aan het einde van het seizoen drie concerten geven op verschillende locaties in Almkerk. Het eerste optreden vindt plaats in de sportwijk van Almkerk, bij de grote vijver nabij de Vlinderslag. Op 13 juni volgt een optreden in de 'Nieuwenaer' aan de Antonialaan, op 4 juli wordt de reeks afgesloten met een optreden op de muziektent van Almkerk.

zaterdag 8 juni

Fietstocht met markten
9:30, Aalst/ Brakel/ Poederoijen, diverse kerken. Fietstocht langs de kerken van de gereformeerde gemeenten van Aalst, Brakel en Poederoijen en de omgeving. Starten kan bij elke kerk van 9:30 tot 12:00 uur. Deze drie-dorpen-route heeft een lengte van ongeveer 25 kilometer. er is ook een kortere route van 15 kilometer langs Brakel, Poederoijen en het Munnikenland bij Loevestein. Bij elk van de drie kerken is er intussen van alles te doen en te koop: in Aalst is er onder andere een verkoping met diverse (zelfgemaakte) producten en zijn er Oud-Hollandse spelletjes voor klein en groot; in Brakel is er onder andere een kleedjesmarkt, een verkoop van allerlei nieuwe artikelen en een imker met honingproducten; in Poederoijen is er onder andere een zomermarkt, een Ecuadortafel en allerlei activiteiten. De markten zijn open van 9:30 tot 14:00 uur. Tussen Aalst en Poederoijen is er de hele dag een pendeldienst met een soldatenwagen en tussen Brakel en Poederoijen met een tractor met huifkar. De opbrengst van deze dag is bestemd voor het zendingswerk in Ecuador. Kosten fietstochten: 0-3 jaar gratis; 4-12 jaar 1 euro; 13+ en volwassenen 2,50 euro. Voor informatie: 06-15412270.

Aelse dag
10:00, Andel, Romboutstoren. Jaarlijkse Aelse Dag. Vast onderdeel van de dag is de gezellige, drukke jaarmarkt en sinds 2018 de rommelmarkt. Op de Aelse Dag zijn levende beelden te zien en het dierenweitje is open. Er kan geluisterd worden naar het opstaporkest van AFC, een demonstratietraining van het G-team van Sparta '30 worden bijgewoond en er is een demonstratie met scheepsmodelbouw door MBC-replica Werkendam. Voor de jonge kinderen is er weer een treintje en een springkussen en voor de iets oudere kinderen is er een trampoline. Midden in het evenemententerrein ligt een Jeu de Boules-baan. De hele dag is het gezellige, sfeervolle terras bij de Romboutstoren geopend, met livemuziek van feestduo Net Nie. Meer informatie: www.aelsedag.nl of FB Aelsedag Andel.

Duyls bos
10:00, Almkerk, Duyls Bos. Het Duyls Bos aan de Duylweg in Almkerk is tijden het Pinksterweekend, 8, 9 en 10 juni, open tot 16:00 uur. Parkeren kan langs de Midgraaf met toegang via de kade. Voor mindervaliden en fietsers is voldoende ruimte in het bos met toegang via de Duylweg. Tijdens de open dagen wordt het plan 'Natuurontwikkeling Duyls Bos' gepresenteerd; een aaneengesloten natuurgebied van ca. 6,5 ha. Het beheer van het Duyls Bos is inmiddels ondergebracht in een stichting, die zich actief inzet voor het behoud van het bos. Tevens start een wervingscampagne voor 'Vrienden van het Duyls Bos' om zo alle plannen uit te kunnen voeren. Bezoekers kunnen tijdens de open dagen genieten van de natuur en het erfgoed dat Jan en Jenny van Mersbergen door de jaren heen hebben verzameld. Er wordt koffie geserveerd en er kunnen stekjes en planten worden gekocht. Verder zijn er presentaties over de natuurontwikkeling, de schoenmakerij, de wasserij, de polders en de molens van Den Duijl. Uiteraard geven Jan en Jenny graag uitleg over alle beplanting in het Duyls Bos.

Brasserie Fort Altena
10:30, Werkendam, Fort Altena. De laatste restauratie van Fort Altena is afgerond en daarom nodigen Brabants Landschap en Fort Altena iedereen uit om in het Pinksterweekend, van 8 tot en met 10 juni, een bezoek te brengen aan deze Natuurpoort. Remise B is gerestaureerd en vanaf nu is daar een nieuwe brasserie in gevestigd, met een mooi terras erbij. Om dit te vieren trakteert Fort Altena op ijs en petit-fours en is Brabants Landschap ook aanwezig. Grote en kleine avonturiers kunnen de wandelapp 'Vossenstreken' downloaden. Brabants Landschap heeft ook de expositie in het rondfort vernieuwd. Daar is een film over de Nieuwe Hollandse Waterlinie te zien en de geschiedenis van Fort Altena wordt zichtbaar gemaakt.

Actie Care4Malawi
11:00, Uitwijk, Protestantse kerk. In Uitwijk-Waardhuizen staat de zaterdag voor Pinksteren, zaterdag 8 juni, in het teken van een actie-/ gemeentedag voor het project Care4Malawi. De opbrengsten van alle activiteiten van deze dag zijn voor het zendingsproject. Vanuit de kerkelijke gemeente wordt het werk dat Rieneke en Gert van de Pol in Malawi doen ondersteund. Vanaf 11:00 uur starten tal van activiteiten in en rondom de kerk. Vanaf 12:00 uur is er in het dorp een wandel-puzzeltocht voor jong en oud. Vanaf 16:00 uur wordt de dag afgesloten met een barbecue.

Groepstentoonstelling
15:00, Woudrichem, Galerie des Amis. Opening van een expositie met diverse kunstenaar: Ditty Ketting; Eja Siepman van den Berg; Seymour Boardman; Ger de Joode; Jaap Hartman; Erik van der Grijn. Thema: 'Intriguing composition'. Deze groepstentoonstelling is de proloog van een reeks exposities met deze kunstenaars, die tot en met juli 2020 zal duren.

Beverexcursie
19:30, Hank, Jachthaven Vissershang. Beverexcursie, een vaartocht van ruim twee uur onder leiding van een Biesboschgids. Inclusief koffie/ thee met een koekje en een beverborreltje. Meer informatie of reserveren: 0162-402450, 0162-403666 of www.vissershang.nl.

zondag 9 juni

Pinksteren bij Ichthus
9:30, Sleeuwijk, hervormde gemeente Ichthus. De hervormde gemeente Ichthus Sleeuwijk houdt erediensten rondom Pinksteren. In de morgendienst van 9:30 uur zal dominee Van Dis uit Nieuwegein voorgaan. Muzikale medewerking zal worden verleend door het Ichthus ensemble. In de middagdienst, om 16:00 uur, zal dominee Van Ommeren uit Nieuwendijk voorgaan. De diensten worden gehouden in het Oude Kerkje, Kerkeinde 31 in Sleeuwijk.

Pinksterzangdienst
18:00, Almkerk, hervormde kerk. Pinksterzangdienst in de hervormde kerk van Almkerk. Een gezamenlijke dienst waarin dominee A.A. Wisman uit Nieuw-Lekkerland zal voorgaan. Medewerking wordt verleend door Zang en Vriendschap uit Hank onder leiding van Lian van Burgel. Organist is Celis Dekker.

maandag 10 juni

Boekenmarkt Heusden
10:00, Heusden, Vesting. Voor de veertiende keer houdt Rotary Club Heusden de boekenmarkt op de Vismarkt in Heusden Vesting. Ook dit jaar gaat de opbrengst van de boekenmarkt naar een goed doel binnen de gemeente Heusden. Voor 2019 is opnieuw besloten om het bedrag te schenken aan Stichting Prisma. Stichting Prisma biedt mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking woonruimte op verschillende locaties binnen de gemeente Heusden. Het bedrag is bestemd voor de aanschaf van een tweede elektrische Duofiets. De eerste fiets was een groot succes en de belangstelling is overweldigend. Ook de tweede Duofiets zal rouleren tussen de verschillende locaties in de gemeente Heusden. De fiets kan gebruikt worden door een familielid of mantelzorger om samen met de cliënt een fietstocht te maken. Dit is voor beiden een fantastische ervaring. Meer informatie: www.boekenmarktheusden.nl.

Kastelendag
11:00, Dussen, kasteel Dussen. De landelijke dag van het kasteel is altijd op tweede pinksterdag en dit jaar is het thema: 'Over de Grens'. Ook Kasteel Dussen doet weer mee en nodigt iedereen uit om van 11:00 tot 17:00 uur de grenzen te komen verleggen. Er is voor jong en oud een wereld te ontdekken. Bijvoorbeeld die van: de fiets- en skatesport op de pumptrack (met verloting van een echte rocker!), de kikkerprinses uit het poppentheater, het kampement van de Heeren van Altena, het muzikale kleurfeest, The Ferrymen, batikkunstenares Shelly Lapré, de waterparels op de gracht en de bootjes, het Visserijmuseum, het treintje, het kinderbos met de spelletjes, de markt en nog veel meer. Voor een impressie van eerdere kastelendagen en info: www.kasteel-dussen.nl.

Fluistertocht
14:00, Hank, Jachthaven Vissershang. Biesbosch Fluistertocht, een vaartocht van anderhalf uur onder leiding van een Biesboschgids. Meer informatie of reserveren: 0162-402450, 0162-403666 of www.vissershang.nl.

dinsdag 11 juni

Repair Café
9:30, Almkerk, Kringloopcentrum Almkerk. De zomer komt er weer aan, mooie dagen om er met de fiets er op uit te gaan. Mochten er nog kleine fietsreparaties uitgevoerd moeten worden, dan kan dat bij het Repair Café. Iedere tweede dinsdag van de maand houdt Trema Welzijn samen met en in Kringloopcentrum Altena een Repair Café. Repair Café is samen kapotte spullen repareren, deskundig advies, ontmoeten en inspiratie opdoen. De koffie staat klaar. Kosten? Een vrijwillige bijdrage.

KNS op muziektent
19:30, Almkerk, Muziektent. Het harmonieorkest van muziekvereniging 'Kunst Na Strijd' uit Woudrichem zal een optreden verzorgen op de muziektent in Almkerk. Sinds september 2016 staan de ongeveer 45 muzikanten van dit orkest onder leiding van de dirigent Olaf Baeke uit Gorinchem. Bij slecht weer wordt het optreden verplaatst naar de Almzaal van Altenahove in Almkerk.

woensdag 12 juni

Hoe tem je een draak 3
14:00, Wijk en Aalburg, BuBeClu. Stichting Paraplu houdt een kinderfilmmiddag. Ook deze keer is er een actuele film te zien in BuBeClu. De vrijwilligers van de Paraplu draaien vanaf 14.00 uur de film 'Hoe tem je een draak 3' voor kids vanaf 6 tot ongeveer 14 jaar. De film is Nederlands gesproken, dus ook voor de kleinere kinderen goed te volgen. De entree bedraagt 2 euro, Paraplu leden betalen 1 euro. Wat begon met de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een jonge Viking en een echte Helleveeg-draak is nu uitgegroeid tot een trilogie over de avonturen van Hikkie en Tandloos. In dit nieuwe hoofdstuk ontdekken ze eindelijk waar ze voor bestemd zijn: Hikkie wordt het hoofd van het dorp Berk met Astrid aan zijn zijde, en Tandloos wordt de leider van de draken. Dan worden ze geconfronteerd met een levensbedreigend gevaar en valt Tandloos voor een Hemelfeeks-draak op. De vriendschap tussen Hikkie en Tandloos wordt hierdoor meer dan ooit op de proef gesteld.

Het Joodse gezinsleven
14:00, Werkendam, Maranathakerk. Lezing van de PCOB met Marianne Glashouwer, werkzaam bij stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover zij spreekt is: het Joodse gezinsleven. Het gezinsleven speelt een belangrijke rol binnen het Jodendom. Het gezin wordt gezien als de hoeksteen van de samenleving en dus kan een samenleving alleen goed functioneren wanneer het gezinsleven goed is. In het gezinsleven is de opvoeding van kinderen heel belangrijk. De jongens en meisjes worden naar het bar en bat mitsva geleid. Wanneer de zoon 13 jaar oud wordt is hij spiritueel volwassen (bar mitsva) en de dochter als zij 12 jaar is (bat mitsva).

donderdag 13 juni

Nooit Gedacht de wijk in
19:30, Almkerk, Nieuwenaer. Fanfare Nooit Gedacht geeft aan het einde van het seizoen een concertreeks op verschillende locaties in Almkerk. Vanavond een optreden in de 'Nieuwenaer' aan de Antonialaan, op 4 juli wordt de reeks afgesloten met een optreden op de muziektent van Almkerk.