donderdag 30 mei

Duyls bos
10:00, Almkerk, Duyls Bos. Het Duyls Bos aan de Duylweg in Almkerk is in mei en juni maar liefst zeven dagen open, alle dagen tot 16:00 uur. Het eerste weekend begint op Hemelvaartsdag 30 mei, achtereenvolgens is het bos open op 31 mei, 1 en 2 juni. Het Pinksterweekend is het bos drie dagen geopend: op 8, 9 en 10 juni. Parkeren kan langs de Midgraaf met toegang via de kade. Voor mindervaliden en fietsers is voldoende ruimte in het bos met toegang via de Duylweg. Tijdens de open dagen wordt het plan 'Natuurontwikkeling Duyls Bos' gepresenteerd; een aaneengesloten natuurgebied van ca. 6,5 ha. Het beheer van het Duyls Bos is inmiddels ondergebracht in een stichting, die zich actief inzet voor het behoud van het bos. Tevens start een wervingscampagne voor 'Vrienden van het Duyls Bos' om zo alle plannen uit te kunnen voeren. Bezoekers kunnen tijdens de open dagen genieten van de natuur en het erfgoed dat Jan en Jenny van Mersbergen door de jaren heen hebben verzameld. Er wordt koffie geserveerd en er kunnen stekjes en planten worden gekocht. Verder zijn er presentaties over de natuurontwikkeling, de schoenmakerij, de wasserij, de polders en de molens van Den Duijl. Uiteraard geven Jan en Jenny graag uitleg over alle beplanting in het Duyls Bos.

Varen in de Biesbosch
11:00, Werkendam, Biesbosch MuseumEiland. In mei zijn er iedere dag diverse Fluistertochten vanaf het Biesbosch MuseumEiland aan de Hilweg 2 in Werkendam. Duur vijf kwartier, kosten: 16,50 euro, inclusief museumbezoek. Op Hemelvaartsdag om 11:00, 12:00, 13:00, 13:45, 14:30 en 15:30 uur. De tocht van 11.00 uur is een fluistertocht met dropping. Deelnemers worden afgezet op de Deeneplaat en loopt zelf ongeveer 15 kilometer terug naar het MuseumEiland. Blijven zitten en mee terugvaren is ook mogelijk. Reserveren is gewenst: 0183-504009 of www.biesboschmuseumeiland.nl.

Feestweek
12:00, Wijk en Aalburg, Wilhelmina'26. Veteranentoernooi en vanaf 20:00 uur Dolle Donderdag met onder andere optredens van feestduo Kaaigezellig.

Kermis
12:00, Woudrichem, Vesting. Kermis in de vesting van Woudrichem, dagelijks tot en met zaterdag 1 juni. Steeds open tot 23:00 uur.

Kampioenschap vis bakken
13:00, Woudrichem, Vesting. Als herinnering aan de visserijtijd van het stadje, wordt jaarlijks op Hemelvaartsdag het Woerkums kampioenschap vis bakken gehouden. Het kampioenschap is een landelijk uniek evenement en trekt dan ook jaarlijks duizenden bezoekers uit het gehele land. Het kampioenschap wordt gehouden in de mooie vesting van Woudrichem. Aan het kampioenschap nemen jaarlijks ruim 30 amateur visbakkers deel, zowel uit Woudrichem als de wijde regio. Tijdens het kampioenschap wordt er op verschillende locaties afwisselend opgetreden door vier visserskoren. Met hun uitgebreide repertoire weten zij het publiek er elk jaar toe te bewegen de liederen massaal mee te zingen. Tijdens het kampioenschap bakken de deelnemers permanent verse rode poon en zalm. Naast de keuring door de jury, is er ook voor het publiek volop gelegenheid om te proeven van lekkere vers gebakken vis.

vrijdag 31 mei

Feestweek
12:00, Wijk en Aalburg, Wilhelmina'26. Bedrijventoernooi en vanaf 20:00 uur Cirque du Rave.

Bingo
20:00, Rijswijk, kantine GRC14. Bingo bij GRC14. De kantine is open vanaf 19:00 uur.

zaterdag 1 juni

Festival weekend
6:00, Woudrichem, Vesting. Diverse activiteiten rondom Festival Weekend Woudrichem. Van 6:00 tot 12:00 uur kinderrommelmarkt, jaarmarkt van 9:00 tot 17:00 uur, levend museum tussen 11:00 en 17:00 uur en Nederlands Kampioenschap 'werpzak' werpen tussen 11:00 en 17:00 uur.

Oud papier
8:00, Wijk en Aalburg. Leden van muziekvereniging Oefening & Uitspanning uit Wijk en Aalburg komen langs voor het ophalen van oud papier. De route gaat door Wijk ten noorden van de Aalburgestraat, de buitenwijk en op de Maasdijk vanaf de Molenstoep tot de huisnummers 283 (oneven) en 88 (even).

Oud papier
8:00, Andel. De leden van het Andels Fanfare Corps gaan weer op pad om oud papier op te halen. Deze keer komen zij in de nieuwe wijk 1: Julianastraat en ten westen van de Julianastraat. De straten zijn te zien op de site: andelsfanfarecorps.nl.

Feestweek
9:00, Wijk en Aalburg, Wilhelmina'26. Tot 12:00 uur is er bloemenmarkt. Vanaf 14:30 uur wordt er een afscheidswedstrijd gehouden voor Marcel de Waal en Richard van Veen. Vanaf 19:30 uur 'A rock tribute to 90's'.

Fietsen voor Guinee
9:00, Werkendam, Beatrixhaven 25b. Mooie en actieve fietstocht in natuurpark de Biesbosch. Over een afstand van 40 kilometer kan genoten worden van een natuurrijke omgeving. De (puzzel)route gaat langs het Steurgat, het Biesbosch museum, de Kievietswaard en langs de wassende maan. Bij de diverse stops kunnen fietsers onder het genot van een hapje en een drankje deelnemen aan verschillende activiteiten: spelletjes, een springkussen en een leuke verrassing voor de kinderen op de laatste stop. De opbrengst is bestemd voor de zendingswerkers in Guinee. Vertrek tussen 9:00 en 11:00 uur vanaf Beatrixhaven 25b. Deelname kost 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. maximaal 15 euro per gezin. Meer informatie: 06-54293938.

Toertocht Altena-West
9:30, Hank, Phoenix. Voor de 21ste keer wordt op zaterdag 1 juni de toertocht 'Altena–West' gehouden. Aan deze tocht, die door de diverse dorpen in het land van Heusden en Altena verreden zal worden, kan door iedereen die in het bezit is van een historische tractor van 25 jaar of ouder worden meegedaan. Deelname is gratis, het enige wat zelf betaald moet worden is de lunch in het Wapen van Emmikhoven in Almkerk, wanneer men daar gebruik van wil maken. De dag start om 9:30 uur in de Phoenix, Kerkstraat 4 in Hank en zal hier rond 15:30 uur ook weer eindigen. Wie mee wil rijden met deze tocht van ongeveer 50 kilometer, kan zich tot 25 mei opgeven bij Nico van Daalen in Nieuwendijk, 06-27566119, N.vanDaalen@kpnplanet.nl of bij Fred Smits, 0183-301763. Deelnemers moeten in bezit zijn van tractorrijbewijs en de tractor dient minimaal W.A. verzekerd te zijn.

Mudrun
11:00, Almkerk, Broekgraaf 4. Jongerencentrum 'De Pomp' houdt de enige echte Mudrun van Altena, een run van ruim twee kilometer met diverse obstakels, dwars door weilanden, sloten en over modderig terrein. Iedereen vanaf 12 jaar kan meedoen met de mudrun. Het is aan de deelnemers zelf om te bepalen of ze het parcours per run één keer afleggen of zelfs meerdere keren. Om 11:00 uur, 13:30 en om 15:00 start er een run. De start en finish zijn op het terrein van René Schutte Hoveniersbedrijf, Broekgraaf 4 te Almkerk. Uiteraard wordt er ook voor catering gezorgd en ook aan de kinderen is gedacht met onder andere een mini-mudrunbaan en een springkussen. Meer informatie en inschrijven kan via: www.mudrunaltena.nl.

Veteranencafé
14:00, Gorinchem, Grote Haarsekade 120. Veteranencafé in POGO, tot 16:00 uur. Alle Veteranen, voormalige en actief dienende militairen en overige belangstellenden zijn met hun partners van harte welkom.

Koor- en samenzang
19:30, Werkendam, gereformeerde gemeente. Koor – en samenzangavond in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente. De kerkdeuren zijn vanaf 19:00 uur geopend. Er zullen bekende en onbekende psalmen en liederen gezongen worden door jongerenkoor 'Cantilena' uit Werkendam onder leiding van dirigent Peter Wildeman en het mannenkoor Rehoboth uit Geldermalsen onder leiding van Marcel van de Ketterij. Organist is Willem den Boer. Opening, meditatie en sluiting zal verzorgd worden door dominee Agteresch.

zondag 2 juni

Dankdienst
9:30, Sleeuwijk, Oude kerkje. De hervormde gemeente Ichthus Sleeuwijk houdt een dankdienst in verband met 25 jaar Ichthus. De dienst zal worden geleid door dominee van Ommeren. Muzikale medewerking zal worden verleend door zangeres Rineke de Wit en zanger Richard van Doezelaar.

Loevesteindienst
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. In samenwerking met slot Loevestein houdt de hervormde gemeente van Poederoijen en Loevestein een vijftal kerkdiensten in de Slotkapel van het kasteel. Zondag 2 juni vindt de tweede dienst van dit seizoen plaats. Deze dienst zal worden geleid door prop. L. L. van den Dool uit Nederhemert.

Tentdienst
15:00, Wijk en Aalburg, tent bij Wilhelmina'26. Jaarlijkse tentdienst in de tent bij Wilhelmina '26. Het thema dit jaar: '(G)een likes, (g)een leven'. Er wordt stil gestaan bij vriendschap. Vrienden zijn belangrijk. In deze tijd lijkt de vorm ervan te veranderen. Steeds meer wordt digitaal. En dat digitale leven wordt steeds belangrijker. De dingen die worden gedeeld, maar ook de vraag of dat vaak genoeg leuk gevonden wordt.

Themadienst
18:00, Giessen, hervormde kerk. Themadienst over 'Follow the facts, wherever they lead'. Prop. H.R. Fokkert zal in deze dienst spreken. Jongerenband Concrete uit Sprang-Capelle zal muzikale medewerking verlenen. Na de dienst zijn alle jongeren (12+) weer welkom in 't Dijkhuis om met elkaar nog wat na te kletsen onder het genot van een hapje en een drankje.

Gemeentedienst
18:30, Genderen, gereformeerde kerk. Gemeentedienst met Andries Knevel. Thema: 'De Kerk, halen of brengen', naar aanleiding van Psalm 100. Praise- en begeleidingsband 'Inspiration' is in deze dienst verantwoordelijk voor het muzikale gedeelte. Samen met en onder begeleiding van hen zullen vooral liederen uit de bundel Opwekking worden gezongen.

dinsdag 4 juni

Dichterspodium
19:45, Werkendam, Bistro Vrouwenhemel. In Bistro Vrouwenhemel wordt het seizoen van het Dichterspodium afgesloten, met dichter van de maand Georgos Lazakis is dichter van de maand en is geboren in Gorinchem. Teus de Bruin en Michel Tent vormen samen het duo TeeBeeBrown & friends en verzorgen deze avond de muzikale omlijsting. Voor het Open Podium zijn de prijswinnende dichters van De Gorcumse Literatuurprijs 2019 uitgenodigd. Iedereen die zijn of haar gedicht(en) wil voordragen kan zich tot vlak voor de aanvang van de avond aanmelden bij Marcel Vaandrager: info@marcelvaandrager.nl.

woensdag 5 juni

Progressief Altena
19:30, Eethen, dorpshuis Teratina. De fractie van Progressief Altena vergadert in dorpshuis Teratina in Eethen. Kennismaken met de fractie, een onderwerp aan de orde stellen of de vergadering bijwonen: het is allemaal mogelijk. Aanmelden: k.dewaal@gemeentealtena.nl.

Huis op maat
19:30, Giessen, De Jager. De gemeente Altena houdt in samenwerking met Trema een informatieavond over 'Mijn huis op maat'. U krijgt dan van alles te horen over een leven lang veilig én comfortabel wonen. Het is tegenwoordig steeds makkelijker om de woning comfortabel en veilig te maken. Daarbij is er meer mogelijk dan mensen denken: van slimme handigheidjes tot meer ingrijpende veranderingen. Tijdens de informatieavond krijgen bezoekers een presentatie te zien over welke mogelijkheden er zijn. Na afloop zijn allerlei handigheidjes en technische snufjes te bekijken.

donderdag 6 juni

Het nieuwe eten
9:30, Gorinchem, Piazza Center. Gezond kiezen in de supermarkt, dat kan nog best lastig zijn. Hoe maak je DE bewuste keuze? Dat legt Marjolein Exalto van Food To Be Good By Marjolein graag uit tijdens deze tour op donderdag 6, 20 of 27 juni om 9:30 uur of 11:45 uur. In samenwerking met Albert Heijn Gorinchem, Piazza Center gaan deelnemers langs diverse afdelingen. Ze leren gezonde producten herkennen en etiketten begrijpen. De tour duurt anderhalf uur en is inclusief koffie/ thee. Deelname is gratis. Aanmelden is verplicht en kan via www.foodtobegood.nl.

Boekenverkoop
18:30, Wijk en Aalburg, Grote Kerkstraat 18. Tweedehands boekenverkoop door Zorgplein Maaswaarden, op de eerste etage bij Jac. van Bergeijk Mode & Wonen aan de Grote Kerkstraat 18 in Wijk en Aalburg. Er staan weer duizenden boeken te wachten om aan een nieuwe eigenaar te worden verkocht. Vrijwilligers Dirk en Nel Bouman ontmoeten boekenliefhebbers graag! Op woensdag 12 juni is er nog een verkoping gepland van 13:30 tot 15:30 uur. Voor meer informatie: Bert Noorloos, 0416-698400 of b.noorloos@maaswaarden.nl.

Sportieve strijd
19:00, Andel, Sparta'30. Het G-Team van Sparta '30 en AltenaLokaal gaan opnieuw de sportieve strijd aan. De opbrengst van de avond is bestemd voor een goed doel dat op die avond bekend gemaakt zal worden. Na de wedstrijd worden er heerlijke hapjes verkocht en zal een dj zorgen voor de muzikale omlijsting. Meer informatie: j.komejan@gemeentealtena.nl.