Jop de Jong gaf een demonstratie biljarten tijdens het jubileumfeest van WIK.
Jop de Jong gaf een demonstratie biljarten tijdens het jubileumfeest van WIK. Foto: Jan Noorlandt

Biljarters WIK in feeststemming

giessen • Herman Schreuders moest er zijn vakantie voor verzetten, maar dat was het jubileumfeest van biljartvereniging WIK meer dan waard.

Enkele dagen na het 60e verjaarsdagsfeest van biljartvereniging WIK verkeert secretaris Herman Schreuders naar eigen zeggen nog altijd in een jubelstemming. De feestavond afgelopen vrijdag in De Jager vrijdag was 'écht super', vertelt hij. Jop de Jong uit Bathem verzorgde een demonstratie kunststoten. Hij is nog maar 22 jaar en nu al één van de beste biljarters artistiek. Vanaf zijn vijftiende speelt hij al kampioenschappen kunststoten. In 2016 werd hij Nederlands kampioen en derde van Europa. "Jop bracht het met zoveel enthousiasme dat iedereen genoot van zijn show", vertelt Schreuders. "Dan denk je dat biljarten een beetje een tanende sport is, maar alle twintig verenigingen die we uit de regio hadden uitgenodigd waren aanwezig, mét een introducé. Zo hadden we dik 100 gasten op onze receptie. De hele gemeente Altena was vertegenwoordigd." Bovendien is er tijdens de feestavond een 'mooi bedrag' voor de Hartenbrigade ingezameld, vervolgt Schreuders. "In plaats van cadeaus hadden we liever een bijdrage voor de Hartenbrigade. We zijn immers een sociale vereniging."

WIK werd 60 jaar geleden opgericht door een zevental inwoners van Giessen. "In die tijd hadden mensen niet zoveel te doen als nu. Je had het hoorspel van de VARA en op gezette tijden nog wat programma's op televisie. Ook het dorpscafé had nog een andere functie. Biljarten begon als een gezelschapsspel en langzamerhand werden er wedstrijden georganiseerd", vertelt Schreuders. De biljartvereniging uit Giessen telt 45 leden, 44 mannen en één vrouw. Daarvan spelen er 25 in competitieverband, de regiocompetitie binnen Altena.

Jaap Groenenberg is één van de oprichters, erelid en het oudst spelende lid van de Giessense biljartvereniging. De jongste biljarter bij WIK is een twintiger en vanuit dat oogpunt heeft Schreuders vertrouwen in de toekomst van WIK. Qua ledenaantal dan, want met de naderende sluiting van café 't Voske zijn de biljarters op zoek naar een nieuw onderkomen. "We zijn met een aantal partijen, waaronder de gemeente, in gesprek", zegt de secretaris daarover. Schreuders kijkt in ieder geval al weer uit naar het volgende lustrum. "We waren al gemotiveerd, maar na vrijdag nog meer. De sfeer was ontzettend goed. Iedereen ging na afloop voldaan naar huis."