donderdag 23 mei

Alles voor borduren
10:00, Wijk en Aalburg, Ambachtstraat 20. Peddles en The Stitch Company houden open dagen. Er is een tentoonstelling ingericht van heel veel geborduurde schilderijen, waaronder de mooiste modellen van onder andere Riolis, Luca-S, RTO, Chudo Igla en Oven, maar ook vele 'gedotte' modellen van Diamond Dotz. Natuurlijk is er ook van alles te koop op handwerk gebied. Donderdag en vrijdag tot 17:00 uur, zaterdag tot 16:00 uur. Meer informatie: www.peddles.nl.

Alzheimercafé Heusden
20:00, Vlijmen, Sint Janshof. Alzheimer Café Heusden rondom het thema 'Samen herinneringen ophalen bij dementie'met sprekers Mary van Son en Marion Arends.

vrijdag 24 mei

Landelijke dag van het Nationaal Park
19:30, Drunen, Giersbergen 8. De mooiste natuur in Nederland moet natuurlijk worden bewaard en beschermd. Daarom zijn er in Nederland twintig Nationale Parken. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. De Loonse en Drunense Duinen horen hier ook bij. Deze Brabantse Sahara heeft dertig vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien. Aanmelden kan via www.np-deloonseendrunenseduinen.nl. Vertrek vanaf de parkeerplaats Drie Linden, Giersbergen 8, Drunen. Deelname kost 5 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen, vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Beverexcursie
19:30, Hank, Jachthaven Vissershang. Beverexcursie op 24 en 25 mei, een vaartocht van ruim twee uur onder leiding van een Biesboschgids, inclusief koffie/ thee met een koekje en een beverborreltje. meer informatie of reserveren: www.vissershang.nl of 0162-402450, 0162-403666.

PIN!
20:00, Sleeuwijk, 't Zand 28. Sleeuwijks toneelgezelschap 'Toneel Entree' presenteert: 'PIN!', van de hand van regisseur Siebe de Vries. Ergens, in een achterafstraat in Sleeuwijk, staat de laatste -in gebruik zijnde- pinautomaat van Nederland. Door het hele land zijn de automaten weggehaald, nadat de burgers zich op verzoek van de autoriteiten hebben laten chippen. Alleen in Sleeuwijk staat de pinautomaat er, tot grote ergernis van burgemeester Van Henegouwen, nog. Want daar loopt Fien rond, de enige in heel Nederland die zich nog niet heeft laten chippen. Het gevolg van de keuze van Fien moge duidelijk zijn: de pinautomaat kan door haar toedoen niet verwijderd worden. Dit schopt de autoriteiten tegen het zere been, want zij zien de pinautomaat liever vandaag dan morgen uit het straatbeeld verdwijnen. De spanningen in het dorp lopen hoog op. Zeker als andere inwoners zich tegen de burgemeester keren. Hoever gaat de burgemeester om de inwoners van haar dorp de mond te snoeren? Dit jaar speelt de vereniging in de buitenlucht naast de HUBO. Kaarten voor deze avondvullende voorstelling kosten 9,50 euro per stuk. Kijk ook eens op www.toneelentree.nl.

400 jaar Dordste Synode
20:00, Veen, hersteld hervormde kerk. Deze maand zal het 400 jaar geleden zijn dat de nationale synode van Dordrecht haar laatste vergaderingen hield. In het kerkgebouw van de hersteld hervormde kerk van Veen een herdenkingsbijeenkomst worden gehouden, georganiseerd door de drie plaatselijke kerken. Dominee J. Brouwer van de hervormde gemeente hoopt te spreken over 'De actuele betekenis van de Dordtse Synode'. De opening en de sluiting van de bijeenkomst zal worden verzorgd door respectievelijk dominee L. Treur van de plaatselijke hersteld hervormde kerk en door dominee E. Bakker van de plaatselijke gereformeerde gemeente. Tijdens de samenzang zal deze avond een collecte worden gehouden ten bate van het werk van de stichting Vrienden van Heidelberg en Dordrecht.

XGP-avond
21:00, Nieuwendijk, Xinix. XGP-avond met blue-grass/ folk/ blues/ Americana met Jick Munro & The Amazing Laserbeams. Deze zevenmans band uit Limburg heeft inmiddels een hele goeie live-reputatie opgebouwd met hun vocale harmonieën waarbij zij onder andere Pinkpop, De Zwarte Cross, de TT van Assen en diverse Bevrijdingsfestivals hebben plat gespeeld. Met kenmerkende instrumenten zoals de kazoo, mandoline, banjo en accordeon weten de heren van elk optreden een feestje te maken! Meer info: www.xinix.nl.

zaterdag 25 mei

Dag van de techniek
10:00, Nieuwkuijk, Looier 20. Dag van de Techniek de Langstraat, bij Benier aan de Looier 20. Tijdens deze dag kan een kijkje achter de schermen worden genomen en worden ontdekt welke techniekbedrijven er in de Langstraat actief zijn. Tot 14:00 uur wordt techniek in de breedste zin van het woord gepromoot.

Ridderschool Loevestein
11:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Ook op zondag 26 mei. Middeleeuws kampement van Bataille Krijgskunsten. Trainingen in middeleeuwse vechtkunst. Om 13:00 en om 15:00 uur start de Ridderschool voor kinderen vanaf 5 jaar. Meer informatie:
www.slotloevestein.nl

Voorjaarsmarkt
11:00, Gorinchem, De Bannehof. In het Grand Café van woonzorgcentrum Bannehof wordt tot 15:00 uur een voorjaarsmarkt gehouden. Hier kunnen bezoekers op hun gemak rondsnuffelen tussen spullen die nog een tweede kans verdienen. De opbrengst komt ten goede aan een duofiets voor bewoners.

Fort Giessen
12:00, Giessen, Fort Giessen. Het prachtig gerestaureerde Fort opent haar poorten tot 16:00 uur. Er zijn schitterende exposities over de geschiedenis van het Fort en de streek tijdens Wereldoorlog I en over de natuur van Altena. Ook kunnen bezoekers diverse films over de restauratie van het fort en over de rol van de forten van Altena in de Nieuwe Hollandse Waterlinie bekijken. Verder kan er gewandeld worden over het Fort of met een trekpontje de fortgracht oversteken naar het educatie-park over WOI.

Rondje Almkerk
12:30, Almkerk, 't Verlaat. Rondje Almkerk is één van de activiteiten die Roparun Team Almkerk organiseert om zo veel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Het geld van de Roparun gaat naar diverse initiatieven voor mensen die kanker hebben. Motto van de Roparun: 'Leven toevoegen aan de dagen, daar waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'. De inschrijving is inmiddels gestart via www.inschrijven.nl. Uitgebreide informatie is te vinden op de Facebookpagina van Team Almkerk. Om 12:30 uur start de jeugd tot en met 15 jaar, om 14:00 uur is de start van de 5 en 10 kilometer.

JA! op muziektent
19:00, Almkerk, Muziektent Almkerk. JA! Jeugdfanfare speelt op de muziektent in Almkerk. JA! valt onder de paraplu van Stichting Jeugd en Muziek Altena. JA! is een projectorkest met zo'n 40 muzikanten van 13-25 jaar met al aardig wat orkestervaring. De muzikanten komen uit 14 muziekverenigingen, zowel in Altena als ook uit Brakel en zelfs Giessenburg. Het is een hechte groep jongelui die elkaar ook opzoeken buiten de repetities om. Door team 25 GK Almkerk zal koffie en een lekker stuk cake verkocht worden ten bate van Samenloop voor Hoop Altena. Bij slecht weer wordt het optreden verplaatst naar de Almzaal van Altenahove te Almkerk.

Jubileumconcert Nadiah
19:30, Genderen, gereformeerde kerk. Interkerkelijk Jongerenkoor Nadiah viert het 35 jarig jubileum met een concert. Er zullen liederen gezongen worden uit het repertoire van de afgelopen 35 jaar tot de meest recent nummers. Dit alles met begeleiding van een uitgebreide band onder leiding van Matthijs Hoogendijk. Ook zingen er projectleden mee voor deze gelegenheid. De toegang is gratis, er wordt een collecte voor de onkosten gehouden.

A-meezing Jubileumconcert
20:00, Nieuwendijk, Dorpshuis Tavenu. Fanfare ONS viert het 85-jarig bestaan met het A-meezing jubileumconcert. Het belooft een waar meezing festijn te worden met zang van Hans Willem van Kakerken en de zusjes Claudia en Leanda Versteeg. Zin om mee te zingen en te genieten van onder andere: Het dorp, Kwestie van geduld, Medley van Rob de Nijs en Queen greatest hits, koop dan snel een kaartje. Entreekaarten kosten 7,50 euro, inclusief één consumptie. De kaarten zijn te koop bij dorpshuis Tavenu in Nieuwendijk, via leden of mail: info@fanfare-ons.nl.

zondag 26 mei

Open dag tennisvereniging
13:00, Woudrichem, TV Woudrichem. Tennisvereniging Woudrichem houdt een Open Dag. Maak kennis met tennis én met de vereniging. Tussen 13:00 en 14:00 uur is er een Clinic gegeven door tennisschool Bas-ta (voor volwassenen en jeugd apart), tussen 14:00 en 16:00 uur vrij tennissen, wedstrijdjes en spelletjescircuit voor de jeugd. Elke deelnemer ontvangt een speciale aanbieding voor vier tennislessen en een zomerlidmaatschap. Meer informatie of aanmelden: opentennisdag@tvwoudrichem.nl.

Sint Janstocht
14:00, Hank, Jachthaven Vissershang. Sint Janstocht, een vaarwandeltocht van ruim twee uur onder leiding van een Biesboschgids, met een bezoek aan het bruggetje van St. Jan in Jachthaven Vissershang. Mere informatie of reserveren: www.vissershang.nl of 0162-402450, 0162-403666.

Aangepaste dienst
15:00, Heusden, Catharijnekerk. Aangepaste kerkdienst gehouden voor mensen met een verstandelijke beperking. Het thema van de dienst zal zijn: 'Ik ga op reis en ik neem mee...'. Voorganger is de Heusdense predikant Frans Willem Verbaas en na de dienst staat voor iedereen koffie, thee of limonade klaar. Meer informatie: dominee Verbaas, 0416-531663.

Cantatedienst
18:00, Woudrichem, Martinuskerk. Muziek van J.S. Bach tijdens een cantatedienst in de Martinuskerk. Eén van zijn cantates wordt uitgevoerd zoals hij bedoeld is: tijdens een kerkdienst. Leden van het Cantus kamerkoor en Orion Orkest onder leiding van Sietse van Wijgerden nemen de muziek voor hun rekening, Marcel van der Poel is organist en dominee A.J. Molenaar verzorgt de overdenking. Uitgevoerd zal worden cantate BWV 146 van J.S. Bach, met als titel 'Wir müssen durch viel Trübsal in das Reich Gottes eingehen'. Ook zal het motet 'Der Gerechte kommt um' van Bach/Kuhnau worden uitgevoerd. De overdenking gaat dieper in op het thema van de cantate.

Jeugddienst
18:15, Giessen-Rijswijk, gereformeerde kerk. Jeugddienst rondom het thema samenwerking. 'Het doel van deze dienst is mensen meegeven dat alle prestaties die we behalen in connectie met God zijn. We denken vaak dat het komt omdat we goed leren of goed ons best hebben gedaan, of omdat mensen ons hebben geholpen, maar dit komt omdat God over onze schouders meekijkt'. Dominee J.E. Schelling zal voorgaan in de dienst, muzikale medewerking door Praiseband Inspiration uit Genderen.

Er komt storm
18:30, Almkerk, gereformeerde kerk. Jeugdsamenkomst in de gereformeerde kerk in Almkerk. In deze dienst komt Arie de Rover uit Hardinxveld Giessendam spreken over het thema 'Er komt storm'. Zanger Reyer komt zingen.

dinsdag 28 mei

Kijkavond
17:00, Wijk en Aalburg, basisschool De Hoeksteen. De kinderen van basisschool 'De Hoeksteen' willen bezoekers graag iets laten zien, want ze hebben er heel hard voor gewerkt! Het belooft een hele mooie tentoonstelling te worden. Dit jaar met als thema 'de Canon van Nederland'. Voor jong en oud interessant, en dus is iedereen welkom.

Darts Trophy
19:30, Wijk en Aalburg, Wilhelmina'26. Darts Trophy tijdens de feestweek van Wilhelmina'26.

woensdag 29 mei

De Hoofdzaak
15:00, Wijk en Aalburg, Wijkestein. Bij Zorgplein Maaswaarden, locatie Wijkestein, wordt weer een bijeenkomst gehouden van Ontmoetingscentrum 'De Hoofdzaak'. Dit keer op woensdag, in verband met Hemelvaartsdag. De Hoofdzaak is een laagdrempelige gelegenheid voor mensen met Dementie en NAH om elkaar te ontmoeten en als men wil activiteiten te ondernemen. Ook naaste familieleden of andere geïnteresseerden zijn welkom. Voor mantelzorgers kan het fijn zijn met lotgenoten te praten, men maakt tenslotte hetzelfde proces door. Ook is er elke keer een deskundige aanwezig om gericht informatie aan te vragen of de eigen situatie te bespreken. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis.

Feestweek
16:00, Wijk en Aalburg, Wilhelmina'26. Freestyle voetbalshow. Om 20:00 uur start de Hollandse Avond, met optredens van onder andere Frans Duijts en Pater Moeskroen.

Autismecafé
19:30, Waalwijk, BaLaDe. Autismecafé rondom het thema: Autisme en vrije tijd.

Fybromyalgie
20:00, Sleeuwijk, De Bolderik. De Reumapatiëntenvereniging houdt een informatieavond over fibromyalgie, waar onder meer de volgende onderwerpen aan bod komen: de medische kant door dr. van Emmerik, reumatoloog; de dagelijkse beperkingen, en wat te doen door Bea Branderhorst en Ellen van Kappel (Verpleegkundig Reuma Consulenten) en invloed uitoefenen op klachten door Henriëtte Rutten en Astrid de Jong (oefentherapeuten Netwerk Chronisch Pijn).