donderdag 16 mei

Varen in de Biesbosch
10:00, Werkendam, Biesbosch Museum. In mei zijn er iedere dag diverse fluistertochten vanaf het Biesbosch MuseumEiland aan de Hilweg 2 in Werkendam. Duur: vijf kwartier. Kosten: 16,50 euro, inclusief museumbezoek. Reserveren is gewenst: 0183-504009 of www.biesboschmuseumeiland.nl.

Matthews Southern Comfort
20:00, Dussen, kasteel Dussen. Dé Iain Matthews komt naar kasteel Dussen voor een optreden met zijn Matthews Southern Comfort. Deze band vertegenwoordigt zowel het verleden als het heden en weet op prachtige wijze de klassieke MSC nummers nieuw leven in te blazen, zodat ze naadloos aansluiten bij het nieuwe repertoire. Zoals dat van het laatste album 'Like a Radio'. Entree: 10 euro, met vriendenpas of CJP 7 euro. Reserveren: www.kasteel-dussen.nl of eventueel via: 06-22150247. In het kasteel is alleen contante betaling mogelijk, er kan niet worden gepind.

vrijdag 17 mei

Hollandse avond
19:30, Veen, hervormd centrum. Hollandse avond met met koor De Lofstem. Ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum van gemengd koor De Lofstem zingt het koor deze avond oud–Hollandse en vaderlandse liederen. Het koor wordt begeleid door Gert Bok op accordeon en Jan v.d. Bogaart op gitaar. Tijdens deze avond worden er lootjes verkocht en zijn er mooie prijzen te winnen.

Beverexcursie
19:30, Hank, Jachthaven Vissershang. Beverexcursie, een vaartocht onder leiding van een Biesboschgids. Inclusief koffie, thee en een beverborreltje. Reserveren: www.vissershang.nl of 0162-402450, 0162-403666.

Bedankconcert
19:30, Almkerk. 't Verlaat. Muziekvereniging NooitGedacht bedankt deze avond de Rabobank en het Prins Bernard cultuurfonds en presenteert de nieuwe Marimba die door het mooie bedrag dat gekregen is aangeschaft kon worden. Er zijn optredens van Fanfare, jeugdorkest en Compleet van Slag. Een leuk concert waar de presentatie van de Marimba centraal staat. Toegang is gratis.

PIN!
20:00, Sleeuwijk, 't Zand 28. Sleeuwijks toneelgezelschap 'Toneel Entree' presenteert: 'PIN!', van de hand van regisseur Siebe de Vries. Ergens, in een achterafstraat in Sleeuwijk, staat de laatste -in gebruik zijnde- pinautomaat van Nederland. Door het hele land zijn de automaten weggehaald, nadat de burgers zich op verzoek van de autoriteiten hebben laten chippen. Alleen in Sleeuwijk staat de pinautomaat er, tot grote ergernis van burgemeester Van Henegouwen, nog. Want daar loopt Fien rond, de enige in heel Nederland die zich nog niet heeft laten chippen. Het gevolg van de keuze van Fien moge duidelijk zijn: de pinautomaat kan door haar toedoen niet verwijderd worden. Dit schopt de autoriteiten tegen het zere been, want zij zien de pinautomaat liever vandaag dan morgen uit het straatbeeld verdwijnen. De spanningen in het dorp lopen hoog op. Zeker als andere inwoners zich tegen de burgemeester keren. Hoever gaat de burgemeester om de inwoners van haar dorp de mond te snoeren?
Dit jaar speelt de vereniging in de buitenlucht naast de HUBO. Het resultaat van de maandenlange voorbereidingen zal ook nog te zien zijn op 24 en 25 mei. Kaarten voor deze avondvullende voorstelling kosten 9,50 euro per stuk. Kijk ook eens op www.toneelentree.nl.

Bingo
20:00, Eethen, Dorpshuis Teratina. Bingo in dorpshuis 'Teratina' in Eethen. De zaal is open om 19:00 uur, het spel begint om 20:00 uur. In de pauze is er een verloting

Jaarvergadering Vrijbuiters
20:00, Wijk en Aalburg, BuBeClu. Jaarlijkse algemene ledenvergadering van wandelsportvereniging de Vrijbuiters. Naast de gebruikelijke agenda, zal ook besproken worden wat er dit jubileumjaar (40 jaar) nog gedaan kan worden.

zaterdag 18 mei

Birdwatching
5:00, Almkerk, Golfpark Almkreek. Vogels tellen tijdens de twintigste Bird Watching Day samen met Almkreek en Altenatuur. Er worden vogels geteld op zicht en/ of geluid, onder leiding van een ervaren vogelgids. Om 5:00 uur is er ontvangst met koffie en worstenbroodjes in Brasserie Almkreek, om 5:15 uur start de wandeling onder leiding van een ervaren vogelgids, om 7:15 uur terugkomst en gezamenlijk ontbijt. In 2018 werden 65 verschillende soorten geteld.

Wandelen in Gemert
7:00, Wijk en Aalburg, BuBeClu. Leden van wandelsportvereniging de Vrijbuiters nemen deel aan de Lentewandeltocht in Gemert. De keuzeafstanden zijn: 15, 20, 30 of 42 kilometer.

Open huis Altena Potatoes
9:00, Veen, Altena Potatoes. Open huis op de nieuwe locatie van Altena Potatoes aan de Veensesteeg 15. Tot 12:00 uur zijn bezoekers van harte welkom om een kijkje te nemen.

Herinneringssteen maken
9:30, Werkendam. Een bijzondere workshop speksteen bewerken: deelnemers maken onder deskundige begeleiding een symbolisch beeld als herinnering aan een persoon of gebeurtenis in hun leven. Het maken van een beeld kan helpen om verdriet een plaats te geven. Tijdens deze dag wordt gewerkt aan een eigen beeld en zijn deelnemers vrij om te vertellen over dat wat hen bezighoudt. Voorbeelden van een symbolische steen zijn: een hart, een omhelzing, ouder(s) met kind(eren), een engel, vogel … of iets wat zelf is bedacht. Na uitleg over de stenen en het programma kiezen de deelnemers een steen en gaan aan de slag. De workshop eindigt rond 16:00 uur. Deelname kost 80 euro, inclusief lunch. Er zijn workshops op 18 mei en 20 juni. Andere data in overleg mogelijk. Meer informatie en aanmelden: Nini Hakkers, 06-10157703, nini@vedere.nl; Corine de Jong, 06-26927051, info@corinedejonguitvaart.nl.

Open dag voedselbank
10:00, Sleeuwijk, 't zand 14. Open dag bij Voedselbank Altena. Tijdens deze dag kan kennis worden gemaakt met een aantal vrijwilligers van Voedselbank Altena. Zij willen graag, tot 13:00 uur, de Voedselbank laten zien en wat vertellen over het reilen en zeilen van de Voedselbank. Meer informatie: info@voedselbankaltena.nl.

Dorpswandeling
14:00, Nederhemert-Zuid, parkeerplaats speeltuin. Heemkundekring Onsenoort uit de gemeente Heusden houdt een dorpswandeling in Nederhemert-Zuid, oftewel 't Aailand. De wandeling duurt ongeveer twee uur en is kosteloos. De wandeling wordt geleid door Bart Beaard en op vertelpunten wordt verteld over de historie, de natuur en het omliggende water. Voor de wandeling is goed schoeisel gewenst omdat een gedeeltelijk over onverharde paden gelopen wordt.

Slotconcert Shalom
19:30, Nieuwendijk, gereformeerde kerk. Een gedenkwaardige avond voor Gospelkoor Shalom uit Nieuwendijk. Na een periode van bijna 43 jaar geeft het koor dan haar allerlaatste concert met de toepasselijke titel 'This is The Time'. Uiteraard een lastig besluit om te stoppen als vereniging, maar het koor wil vooral met dankbaarheid terugkijken op deze mooie periode en nog een bijzonder laatste concert geven. De entree is vrij.

Duoconcert
19:30, Sleeuwijk, Sleeuwijks kerkje. Duoconcert in het Sleeuwijkse Kerkje. Het duo dat zal optreden bestaat uit fluitiste Lianne Laurens en pianist Cornelis den Ouden. Naast veel samenspel zullen zij ook beiden een aantal solostukken ten gehore brengen. Het belooft een afwisselend programma te worden met een overwegend licht-klassiek karakter met onder meer werken van Grieg, Mendelssohn en Lovland. Het concert begint om 19:30 uur en de toegang is 7,50 euro, kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Rembrand duo
20:00, Woudrichem, Katholieke kerk. Het Rembrand duo, bestaande uit Kees Paasen op viool en Ephraim van IJzerlooij op cello, geeft op uitnodiging van Muziek Podium Woudrichem een voorjaarsconcert met werken van Arthur Honneger en J.S. Bach.

Kienen
20:00, Dussen, Dussenaar. Onvervalste Kienavond van de Klaitrappers in de Dussenaar. De zaal is open om 19:00 uur.

zondag 19 mei

Gezinsdienst
9:30, Sleeuwijk, Oude Kerkje. De hervormde gemeente Ichthus uit Sleeuwijk houdt een gezinsdienst. De dienst zal worden geleid door dominee Hendriksen uit Woudrichem. Muzikale medewerking zal worden verleend door kinderkoor Eigenwijs uit Zuilichem.

Swingend door de bocht
13:00, Dussen, Café de Bocht. Het Dussens Smartlappenkoor 'Uit Volle Borsten' houdt een swingend korenfestival in café de Bocht en in de tent naast het café. Optredens van vier verschillende koren die zingen van levenslied tot pop, afgewisseld door de muzikanten met trompetten-, gitaren-, accordeons en een zangeres, gezamenlijk maken ze er een swingende middag van. Naast de tent is er de Foodtruck voor een snack bij een drankje. De toegang is gratis.

Fluistertocht
14:00, Hank, Jachthaven Vissershang. Biesbosch Fluistertocht, een vaartocht onder leiding van een Biesboschgids. Reserveren: www.vissershang.nl, 0162-402450 of 0162-403666.

I believe
18:00, Woudrichem, hervormde kerk. Jongerendienst rondom het thema: 'I Believe', met medewerking van de band 'Brand new'. Jan Meerkerk van Stichting Hope and Serve zal zijn ervaringen delen. Samen met zijn vrouw en andere vrijwilligers werkt hij onder de allerarmsten in Roemenië. Verder zijn ze actief met betrekking tot de opbouw van de kerkelijke gemeente in het plaatsje Ungurei.

Jeugddienst in Genderen
18:30, Genderen, gereformeerde kerk. Jeugddienst rondom het thema 'Een eeuwig leven is pas duurzaam'. Dominee van den Brink-Dekker zal deze dienst voorgaan. De dienst zal muzikaal worden begeleid door de band 4tune.

maandag 20 mei

SuperWaar
19:30, Woudrichem, Martinuskerk. De hervormde kerk Woudrichem nodigt een ieder van harte uit om deel te nemen aan de twee avonden durende workshop 'SuperWaar', op maandag 20 en maandag 27 mei. 'SuperWaar' is een workshop, waar Alfred Slomp deelnemers uitdaagt na te denken hoe hun koopgedrag invloed heeft op de wereld. 'Of je het nu beseft of niet, jouw rondje in de supermarkt heeft invloed op heel wat dingen: milieu, dierenwelzijn, inkomen van mensen in derde-wereldlanden, je eigen gezondheid... Bij elk schap kunnen keuzes gemaakt worden.... en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Welke keuzes zijn nu wijs? En... heeft je geloof hier ook nog iets mee te maken? Alfred vindt van wel!' De bijeenkomsten zijn interactief, sociaal en informatief. Vooraf aanmelden via Bianca Vlot: bianca.vlot70@gmail.com of anja4285@gmail.com. Er wordt een vrijwilliger bijdrage gevraagd. Meer informatie: www.godindesupermarkt.nl.

Nederpopkoor A27 op muziektent
19:30, Almkerk, Muziektent. Nederpopkoor A27 uit Nieuwendijk zal een concert verzorgen op de muziektent in Almkerk. Het koor is een gemengd koor dat bestaat uit zo'n 57 leden en staat onder de bezielende leiding van dirigente Lijn van de Wiel. Het belooft een bijzonder swingend en leuk optreden te worden. Dus kom luisteren en genieten. De entree is gratis. Door team 25 GK Almkerk zal koffie en cake verkocht worden ten behoeve van de Samenloop voor Hoop Altena. Bij slecht weer wordt het optreden verplaatst naar de Almzaal van Altenahove in Almkerk.

Buitenconcert
19:45, Dussen, Dussenaar. De blazersklas van basisscholen de Sprankel en de Peppel zullenhun muzikale talenten laten horen. Na de vele muzikale lessen op school van de Yamaha blazersklas, zijn ze klaar om op te treden voor publiek. Zij zullen samen met de fanfare drie nummers spelen. Fanfare Wilhelmina heeft ook een eigen programma. Dit bevat onder andere de Tsjechische muziek die ook al te horen was tijdens het dinerconcert in maart.

dinsdag 21 mei

Inschrijven dagreis
14:00, Woudrichem, Rondeel. Tot 16:0 uur kan er worden ingeschreven voor de dagreis van Ouderenvereniging De Zalmtrek op woensdag 26 juni. Dit keer gaat de reis naar de zandsculpturen in Garderen en in de middag wordt een bootreis gemaakt vanuit Kampen. De kosten zijn voor donateurs: 68 euro en voor niet donateurs 75 euro.

woensdag 22 mei

Dienst voor de SEZ
19:30, Werkendam, Bethelkerk. Het comité van de Spaans Evangelische Zending houdt een dienst in de Bethelkerk, in deze dienst gaat dominee G.J. van Aalst voor. De collecte is voor de SEZ, werkzaam in Spanje en in Cuba.

donderdag 23 mei

Alles voor borduren
10:00, Wijk en Aalburg, Ambachtstraat 20. Peddles en The Stitch Company houden open dagen. Er is een tentoonstellingingericht van heel veel geborduurde schilderijen, waaronder de mooiste modellen van onder andere Riolis, Luca-S, RTO, Chudo Igla en Oven, maar ook vele 'gedotte' modellen van Diamond Dotz.