• JA! bracht onder andere 'Elementa' te horen bij de molen in Veen.
• JA! bracht onder andere 'Elementa' te horen bij de molen in Veen. Foto: Ramon Mutsaers

Concert JA! bij molen in Veen

veen • Sven en Gerard, molenaars van korenmolen De Hoop in Veen, vonden Nationale Molendag (afgelopen zaterdag) dit een mooie aanleiding om JA! Jeugdfanfare Altena uit te nodigen voor een concert in hun tuin.

De uitnodiging om in Veen te komen spelen ontving JA! naar aanleiding van de compositieopdracht die zij afgelopen jaar mocht verstrekken aan componist Leon Vliex. Vliex heeft, om inspiratie op te doen, een bezoek gebracht aan molen De Hoop. Het derde deel van de compositie 'Elementa' verbeeldt het draaien van de korenmolens in Altena. Onder de wieken van de molen in Veen speelde JA! onder andere 'Elementa'. Molenaar Sven was zeer in zijn nopjes dat dit prachtige werk in zijn molentuin werd gespeeld. Met een glimlach van oor tot oor vertelde hij: "Deze middag is écht een cadeautje. Het orkest dat een stuk over ónze molen speelt, in het zonnetje en uit de wind. Ik ben er sprakeloos van." Partner Gerard was lovend over de mooie klank van het orkest. "Het klinkt goed in de tuin, op de omloop en zelfs boven in de kap van de molen." Raadslid Wijnand van der Hoeven hoorde 'Elementa' deze middag voor het eerst. Dat dit nummer zo toegankelijk is, goed in het gehoor ligt en dat de melodie blijft hangen, vindt hij zeer positief. "Het tweede deel dat het water rondom Altena verbeeldt, is zó'n mooie melodie. Dit deel zou gebruikt moeten worden als basis voor het volkslied van Altena. Zoek niet verder!"

Op zaterdag 25 mei speelt JA! om 19:00 uur op de muziektent in Almkerk. Daarna gaat het orkest repeteren voor deelname aan Survento Fanfare in het najaar van 2019.