• Gwaeron Stout kijkt me een goed gevoel terug op zeven jaar Kozakken Boys.
• Gwaeron Stout kijkt me een goed gevoel terug op zeven jaar Kozakken Boys. Foto: Jan Noorlandt

Stout blijft wel verbonden aan Werkendam

'De mensen hier gunnen het me wel'

werkendam • Nog een paar weken en dan kan de 25-jarige Gwaeron Stout de blik op zijn nieuwe club IJsselmeervogels gaan richten.

"Het begint de laatste weken echt door mijn hoofd te spelen. Ik begin te beseffen dat zeven seizoenen bij Kozakken Boys op hun einde lopen. Het is een vreemd gevoel dat ik hier weg ga, want het voelt hier in Werkendam toch als thuis. Anderzijds heb ik zeker zin in het nieuwe avontuur bij IJsselmeervogels. Ik voetbal hier bij Kozakken Boys nu zeven jaar. Het was nu of nooit. Als ik had besloten te blijven, dan ga je hier nooit meer weg. IJsselmeervogels was ook al eerder langs geweest en nu weer. Dat zet je toch aan het denken. Het is een hele mooie club en een mooie uitdaging. In mijn eerste seizoen bij Kozakken Boys was IJsselmeervogels ook de eerste wedstrijd uit. Als 18-jarig ventje denk je dan toch: 'dit is niet niks, wat hier staat'. Ze hebben ook een prachtige accommodatie. Dat maakt dan best wel indruk. Toen had ik al zoiets van hier zou ik best willen voetballen. En nu zeven jaar later komt het er toch van. We gaan het toch een keer proberen."

Het vertrek van Ahmed el Azzouti, Sanny Monteiro en Gwaeron Stout naar IJsselmeervogels was al het vroeg in het seizoen bekend.

Net op het moment dat het nog niet draaide bij Kozakken Boys.

"Dan krijg je al snel het stempel van die doen er niks meer voor of die laten het gaan. Dat deed me wel pijn. Waarom denk je dat? Ik ga dit seizoen nog alles geven. Daarom ben ik heel blij dat we vervolgens een goede serie hebben neer gezet. In de wedstrijd tegen IJsselmeervogels (5-0, red.) hebben we ook laten zien dat die mensen het niet bij het rechte eind hadden", aldus 'Stoutje', die ook een aanbieding had van Spakenburg.

"Ik heb er echt weken over moeten denken."

Hij geeft aan dat het een heel moeilijke beslissing was. "Er zijn altijd een paar mensen die vinden dat het niet kan of die denken dat ik het voor het geld doe, maar de meeste mensen hier in Werkendam gunnen het me wel", maakte Gwaeron Stout op uit de reacties.

Trouwen

Met Werkendam blijft hij ook nauw verbonden. Hij gaat er binnenkort wonen en gaat trouwen met zijn vriendin Kim den Breejen. Verder gaat hij op en neer reizen naar Spakenburg, waar hij ook gaat werken als logistiek medewerker met voor hem gunstige werktijden. Op zijn zeven jaar bij Kozakken Boys kijkt Gwaeron Stout met een goed gevoel terug. "Het is een heel mooie en succesvolle periode geweest. In de topklasse werden we kampioen. In de tweede divisie werden we tweede en afgelopen seizoen ook. De bekerwedstrijd tegen Ajax was mooi. Tegen PEC Zolle was ook prachtig. Ik scoorde twee minuten voor tijd nog de 2-2. In de verlenging werd het nog 3-2. Met een vol uitvak en in een stadion, dat blijft toch iets bijzonders", vertelt hij.

Hoogtepunt

"Vorig seizoen vond ik ook een hoogtepunt, al werden we tweede. Als je zag hoe dat wij dat seizoen groeiden met een serie van elf gewonnen wedstrijden, dat was bizar. De laatste wedstrijd tegen Katwijk om de beslissing voor het kampioenschap, had ik bij de warming-up echt kippenvel. Het was een geweldige happening, al haalden we het niet." Stout vult de mooie momenten verder nog aan met bekerwedstrijden tegen FC Utrecht, AZ, Heerenveen, Helmond Sport, De Graafschap en Almere City.

"Toen ik 21 jaar was kreeg ik ook de aanvoerdersband al een keer om. Het maakte me wel trots en Kozakken Boys is een mooie club. Ook dit seizoen hoop ik met een goed gevoel af te sluiten. Het is ook fijn om te weten dat als het niet lukt bij IJsselmeervogels, dat de deur hier bij Kozakken Boys open staat. We zien wel hoe het loopt."


Nico van Es