• Met behulp van een hoogwerker werd de spits geplaatst.
• Met behulp van een hoogwerker werd de spits geplaatst. Foto: Margareth Rozendaal

Torenspits geplaatst op Aalburgse kerk

wijk en aalburg • Op het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Aalburg werd vrijdag de torenspits geplaatst. De kerkelijke gemeente heeft het gebouw, waarvan de eerste paal werd geslagen in juli 2011, sinds maart 2013 in gebruik.

Onder grote belangstelling van gemeenteleden van de plaatselijke gereformeerde gemeente is het kerkgebouw uiteindelijk afgerond. De langverwachte torenspits is vrijdagmiddag op het kerkgebouw geplaatst. In het ontwerp, gemaakt door architecten- en ingenieursbureau Architraaf, was al met een spits rekening gehouden.

In de spits is aan de voorzijde een uurwerk aangebracht. De plaatsing vond plaats met behulp van een telescoopkraan en een hoogwerker. Dat de gemeenteleden blij en tevreden zijn met het eindresultaat bleek uit de reacties na afloop van de plaatsing. "Dit is het puntje op de i, heel mooi afgewerkt zo."

Bij de bouw van de kerk kon de torenspits nog niet geplaatst worden, omdat het toen geldende bestemmingsplan hier nog niet in voorzag. Later dan verwacht is het bestemmingsplan gewijzigd en kon de vergunning voor een toren tot maximaal 20 meter hoogte worden aangevraagd. De aluminium torenspits is vervaardigd door Van Wijk Stuurhuizen te Werkendam. De voorbereidingen voor de nieuwbouw zijn tien jaar geleden gestart met de instelling van een bouwcommissie door de kerkenraad. Deze commissie legde de gemeente drie varianten voor, van aanpassing en uitbreiding van het bestaande kerkgebouw tot complete nieuwbouw. De keuze viel op de laatste variant, waarna bouwbedrijf Vos uit Nederhemert medio 2011 startte met de funderingswerkzaamheden. Na een bouwperiode van omstreeks anderhalf jaar werd het gebouw op 15 maart 2013 in gebruik genomen. Het kerkgebouw heeft 420 vaste zitplaatsen. Dat aantal is met ruim 100 plaatsen uit te breiden door een gedeelte van de zalen bij de kerkzaal te betrekken. Door het aanbrengen van een galerij is structurele uitbreiding met ruim 100 zitplaatsen mogelijk.

De gereformeerde gemeente heeft 487 leden en wordt sinds 6 maart gediend door ds. C. Hogchem.