Afbeelding
Foto: Jan Noorlandt

FOTOREPORTAGE 80 van 1 Altena

Jan van Rijswijk, de scheidende voorzitter van wandelsportvereniging De Vrijbuiters, liep er zaterdagavond na afloop van de 80 van 1 Altena glunderend bij. Van alle kanten werd er lof toegezwaaid. De organisatie was ook pico bello.

Rob Mans uit Bilthoven, met verre roots in Heusden en Wijk en Aalburg, vatte het kernachtig samen: "Subliem georganiseerd en dat voor de eerste keer. Ze hebben deze Kennedymars echt op de kaart gezet", sprak de wandelaar, die jaarlijks vijf keer een Kennedymars voltooit.

Dankbaar

Jan van Rijswijk: "We zijn iedereen zeer dankbaar. De vrijwilligers, verkeersregelaars en de EHBO'ers. En natuurlijk ook de sponsors, die financieel bij hebben gesprongen. Daarom is het zo'n mooi succes geworden." Alle dorpen werden in de lofuitingen betrokken. Op diverse plaatsen was het sfeervol. Met muziek en gezang werden de lopers aan nieuwe moed geholpen. De tent in Babyloniënbroek waar de wandelaars door heen moesten stond op dat vlak met stip op de eerste plaats.

Van de ruim negenhonderd deelnemers gaven ongeveer honderd lopers er vroegtijdig de brui aan. Vooral op het donkere traject Eethen-Drongelen-Genderen kregen kwam er een schifting tot stand. Veel deelnemers kregen het zwaar en hier werden veel afhakers genoteerd. "Er waren veel gelegenheidslopers en dan wordt het halverwege de morgen voor die mensen zwaar. Dat moet je gewend zijn", weet Van Rijswijk als ervaringsdeskundige.

Jaarlijks

De roep om het nog eens te organiseren of er een jaarlijks wandelfestijn van te maken, werd natuurlijk ook veelvuldig gehoord. Maar bij De Vrijbuiters zijn ze duidelijk. "Wij zijn maar een kleine vereniging. De Vrijbuiters doet het echt maar één keer. Een andere instantie of club mag het eventueel een vervolg geven", onderstreepte collega-bestuurder Bas van Andel, die er bovendien bij vermeldde dat hij eventueel aspirant-organisatoren best van advies wil dienen.

Het volgende evenement dat De Vrijbuiters organiseert is al snel: de Paaswandeltocht op Tweede Paasdag vanuit Wijk en Aalburg, vertrek bij BuBeCu. Afstanden: 7, 10, 20, 30, 40 en 50 kilometer.

Meer foto's

Wie overigens meer foto's en videomateriaal wil bekijken kan terecht op de website van Het Kontakt. Afgelopen weekend zijn fotografen Jan Noorlandt en Rick den Besten eropuit getrokken om zoveel mogelijk wandelaars van de 80 kilometer door alle kernen van Altena vast te leggen.


q www.hetkontakt.nl