Extra baankansen voor jongeren in regio

gorinchem • Praktijkschool De Noordhoek, Merewade Praktijkschool en de gemeente Gorinchem hebben vrijdag een uitvoeringsplan getekend. Met dit plan willen zij dit schooljaar extra baankansen creëren voor 165 jongeren in de arbeidsmarktregio Gorinchem.

Door financiële ondersteuning vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kunnen de praktijkscholen deze jongeren extra begeleiden tijdens hun stage of bemiddelen naar werk, plaatsing bij dagbesteding of vrijwilligerswerk. Zo kan het aantal jongeren in de Participatiewet worden verminderd.
"'Alle leerlingen van de Noordhoek met een passende baan van school', is altijd al ons streven geweest. Door deze extra middelen kunnen we hier nog meer op inzetten. Daarnaast hopen we dat deze impuls leidt tot een structureel budget, waardoor we ook in de toekomst onze jongeren kunnen blijven helpen," zegt Jan Wouters, directeur bij De Noordhoek. Marieke van den Berg, directeur van Merewade Praktijkschool, vult hem aan: "Op onze Merewade Praktijkschool zijn stages de basis van ons lesprogramma. Zoeken naar de juiste plek met vooral ook passende begeleiding is onmisbaar voor de duurzame doorstroom naar een baan. Wij bieden als team warme en adequate begeleiding en zijn blij met de grote bedrijvenkring die ook op de stages goed voor onze leerlingen zorgt. Deze hulp van het ministerie is dus meer dan welkom."

Het gaat om veertig leerlingen die aan het eind van dit schooljaar hun diploma halen. Doel is dat tachtig procent van hen een betaalde, 'gewone' baan vindt of een vervolgopleiding gaat doen. Daarnaast worden 125 derdeklassers die nu stage lopen en volgend jaar examen doen, begeleid zodat zij hun stage en daarna het laatste schooljaar succesvol kunnen afronden. Gorinchem en andere gemeenten in de regio hebben ervoor gekozen om extra te investeren in deze doelgroep jongeren en in de verbetering van de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt. Concreet betekent dit voor de jongeren dat zij worden ondersteund in hun persoonlijke ontwikkeling op weg naar werk en het vinden en behouden van een baan.