'Zeg nou zelf? Dumpen doe je niet'

brabant • Koelkasten, tuinstoelen, uitpuilende vuilniszakken, afgedankte tv's: de Brabantse natuur ligt er vol mee. Steeds vaker worden huisraad en grof afval in het bos en het water gedumpt. Hartstikke illegaal en slecht voor het milieu.

En het is ook nog eens gevaarlijk voor gezondheid en veiligheid van mens en dier. Om het tij te keren is de provincie Noord Brabant gestart met een campagne. Het motto: 'Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet'. Het dumpen van afval in de natuur stijgt in Brabant de laatste jaren fors. In 2018 ging het om ruim 5.000 dumpingen, bijna 100 per week. Met een zes weken durende campagne wil de provincie ervoor zorgen dat mensen zich meer bewust worden van hun gedrag: een natuurgebied is géén afvalstortplaats! Iedereen heeft wat dat betreft zijn of haar eigen verantwoordelijkheid: dumpen in de natuur doe je gewoon niet. Met tips en suggesties wijst de provincie daarbij op milieuvriendelijke mogelijkheden om huisvuil en huisraad kwijt te raken. Overtollige spullen die nog goed zijn, kunnen bijvoorbeeld verkocht worden of worden ingeleverd bij een kringloopwinkel.

Tuinstoelen, keukenkastjes, tegels of puin in de natuur vindt, kan dit melden. Bijvoorbeeld via de gratis BuitenBeter-app. Download de app, maak een foto van het gedumpte afval en stuur die naar de gemeente. Via GPS wordt de locatie bepaald en kan de gemeente tot actie overgaan. Ook kunnen mensen 24 uur per dag telefonisch terecht bij de provinciale milieuklachtencentrale via 073-6812821. Hier worden klachten geregistreerd en doorgegeven aan de juiste instantie.

Meer weten? Kijk op onderstaande website.


q www.brabant.nl/huisvuil