• Liselotte van Bokhoven heeft zin in haar droombaan.
• Liselotte van Bokhoven heeft zin in haar droombaan.

Liselotte van Bokhoven nieuwe bestuurder Maaswaarden

'Warme zorg staat voorop'

wijk en aalburg • "Mijn droombaan, zeker!", lacht Liselotte. "Veel mensen vinden het gek dat ik dat zeg, maar ik ervaar het echt zo. Ik ben oorspronkelijk afkomstig uit Drunen, maar woon inmiddels al dertig jaar in de Randstad. Ik heb altijd de wens gehad om terug te keren naar het gebied rondom Den Bosch, en dan bij een kleine organisatie aan de de slag te gaan. Ik ga dus echt de baan, waar ik al een jaar of tien van droom, achterna. Ik heb inmiddels een huis gekocht in Wijk en Aalburg: voor mij komt nu alles samen."

Liselotte begon haar carrière als verpleegkundige en werkte onder andere in het Erasmus ziekenhuis op de afdeling kinderoncologie en in de Daniël den Hoed kliniek. "Ik hou van langdurige contacten, een relatie opbouwen, dat voelt voor mij prettig. Die diepgang, en daardoor de verbinding met mensen, is een rode lijn in mijn carrière." Sinds een jaar of dertig staat Liselotte niet meer aan het bed, maar de drive en passie voor het werk voelt ze nog steeds. "Het is een prachtig vak! Ik ben niet voor niets nog steeds werkzaam in de zorg. Zolang ik in contact kan zijn met bewoners, zoals hier bij Maaswaarden, ben ik gelukkig. Even een praatje, dan weet ik weer wat voor leuk werk ik doe. En waarom ik hier zit. Ik hou ervan om betrokken te zijn. Een beetje lief te zijn voor mensen. Dat is echt mijn 'zusterkant'." Het is ook de reden dat Liselotte haar kans greep en haar baan bij Humanitas inruilde voor Zorgplein Maaswaarden. "Ik had de functie van zorgdirecteur, met verantwoording voor diverse tehuizen en honderden bewoners en medewerkers. Contact met bewoners was minimaal. Daarom word ik zo blij van mijn werk hier."

Naast feeling voor het vak en betrokkenheid bij de bewoners, heeft Liselotte ook een doel. "De bewoners staan voorop. Ik wil dat iedereen binnen de organisatie, dus ook de ICT'er en de financiële man, voor ogen heeft voor wie we werken. Wij zijn er voor de bewoners, zij niet voor ons. Ons doel moet zijn om ervoor te zorgen dat zij een mooie laatste levenstijd krijgen. Ik weet nog goed dat ik in opleiding was en met een bewoner van haar kamer naar de huiskamer liep. Toen we daar waren kwam ze erachter dat ze haar vest was vergeten. Toen ik aanbood aan om die voor haar te gaan halen, kreeg ik de wind van voren van mijn leidinggevende: het kostte teveel tijd, en dus geld, als ik alleen voor dat vest op en neer zou moeten lopen. Kun je het je voorstellen? Kwaliteit van zorg en leven staan voorop en ik wil een steentje bijdragen om dat naar een hoger plan te tillen." Dat kan Liselotte niet alleen en daarom wil ze voor eind augustus met veel medewerkers, maar ook met bewoners, hebben gesproken. "Ik heb het idee om dat in kleine groepjes te doen. Ik wil graag weten wat mensen blij maakt, wat er goed gaat en wat Maaswaarden uniek maakt. Natuurlijk komt dan ook aan bod waar verbeterpunten liggen. Maar warme zorg, door professionele medewerkers en met goede kwaliteit staan wat mij betreft voorop. En dat moeten we met elkaar doen: als collega's, maar ook met bijvoorbeeld cliëntenraad, OR, vrijwilligers, bewoners, familie en ook vrienden. En externe partijen zoals bijvoorbeeld kerken en welzijnsorganisaties." Liselotte ziet dat het landelijk in de zorg draait om regels, financiën en personeelstekort. "Natuurlijk: daar moeten we mee dealen, maar we laten die problemen niet onze agenda bepalen. We steken energie in de dingen die er toe doen. En er kan zoveel, mits je het samen oppakt. En altijd met de bewoner of cliënt op je netvlies. Ik wil heel graag dat medewerkers hun verantwoordelijkheid durven nemen voor de functie waarin zij werken. Natuurlijk moet je aan regels voldoen, maar ik hoop dat ze ook het lef hebben om te zeggen: 'dit zijn de regels, maar voor mijn cliënt is dit nu het beste'. En dan is er bij mij veel mogelijk." Want de nieuwe bestuurder van Maaswaarden is niet van plan mee te gaan in de waan van de dag. "Wel meebewegen met de ontwikkelingen die in de maatschappij plaats vinden, en dus ook innoveren, maar op ons eigen tempo. Liever drie dingen goed, en dan de volgende drie dingen oppakken, dan tien zaken maar half afmaken."

Liselotte, die beseft dat ze in een luxe positie zit omdat Zorgplein Maaswaarden inmiddels een stabiele organisatie is, heeft plannen genoeg. "Ik wil vooral behouden wat goed is en aansluiten bij wat er in maatschappij gebeurt. Het halfvolle glas heeft Zorgplein Maaswaarden al, ik ga kijken hoe ik het verder kan vullen."