Waterschap oefent bij de Kromme Nol

altena • Waterschap Rivierenland oefent op dinsdag 26 maart met de hoogwaterkering Kromme Nol in de Afgedamde Maas. Met deze schuif wordt tijdens hoogwater op de Maas voorkomen dat het waterpeil in de Afgedamde Maas te hoog wordt. Tijdens de oefening is het scheepvaartverkeer gestremd. Als bij hoogwater de Kromme Nol en de Wilhelminasluis bij Andel sluiten, vormen Altena en de Bommelerwaard één dijkring, één geheel met de Afgedamde Maas als 'binnenwater.

Het waterschap sluit de Kromme Nol ter hoogte van Wijk en Aalburg twee keer per jaar: vlak voor en vlak na het winterse hoogwaterseizoen. De stalen hefdeur is 52 meter breed en 9 meter hoog.Tijdens de oefening kijkt het waterschap naar de techniek, het protocol en de samenwerking met partners als Rijkswaterstaat en de gemeenten. Als gevolg van de oefening is het scheepvaartverkeer op 26 maart gestremd van 8:30 tot 13:00 uur.


Collecteweek ReumaNederland

regio • In de week van 18 tot en met 23 maart is de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland, voorheen het Reumafonds. Ook dit jaar zetten tienduizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma. Nieuw dit jaar is dat alle collectanten een QR-code op hun legitimatiebewijs hebben staan. Door deze code te scannen kan eenvoudig via een Tikkie een donatie worden gedaan voor de collecte. Ook worden er weer pinbussen ingezet, met een pinautomaat geïntegreerd in de bus.