Ronde van Spanje voert renners door Altena

altena • De Ronde van Spanje doet in 2020 de gemeente Altena aan. Dat is vorige week woensdag bekend geworden tijdens de presentatie van de etappes.

Op zaterdag 22 augustus 2020 starten de renners de tweede etappe van de Vuelta in Den Bosch en rijden ze via Heusden richting de gemeente Altena. Vervolgens komen de wielrenners ook door Zaltbommel en Maasdriel om uiteindelijk via o.a. plaatsen als Rhenen en Amersfoort na 183 kilometer te finishen in Utrecht. Peter van der Ven, wethouder Sport, is erg te spreken over de komst van een grote wielerronde naar de gemeente Altena. "Ik ben hartstikke blij dat de renners van de Ronde van Spanje door Altena komen. Het is een mooie kans om onze nieuwe gemeente op de wielerkaart te zetten. 2020 wordt een Altena-wielerjaar."

De Vuelta Ciclista a España start op vrijdag 21 augustus in Utrecht met een ploegentijdrit in de stad zelf. De tweede etappe voert dus van Den Bosch terug naar Utrecht en de derde etappe is een race met start en finish in Breda. Het wordt de tweede keer dat de Vuelta in Nederland start. In 2009 was de 'Gran Salida' in Assen.

De 74e editie van de Vuelta start dit jaar op zaterdag 24 augustus met een vlakke ploegentijdrit. De Ronde van Spanje van 2019 finisht op 15 september in Madrid.

Grote rondes

Samen met de Tour de France en de Giro d'Italia is de Vuelta een van de drie grote rondes. De Ronde van Spanje werd voor het eerst verreden in 1935 en is sinds 1955 ieder jaar georganiseerd. Sinds 2011 behoort de ronde tot de UCI World Tour, nadat hij in 2008 in de historische kalender werd opgenomen.

De wielerronde is tweemaal door een Nederlander gewonnen. In 1967 won Jan Janssen en in 1979 won Joop Zoetemelk.

De Spanjaard Roberto Heras is met vier eindzeges (2000, 2003, 2004, 2005) tot op heden recordhouder.