'Ik maak me wat minder zorgen'

Als een schip met stenen van steenfabriek De Rijswaard uit Aalst een week later arriveert is dat niet zo'n ramp, zegt algemeen directeur Atse Blei. "We hebben geen product dat rot, dus in die zin maak ik me toch wat minder zorgen over een Brexit dan andere bedrijven. Wij hebben onze lading binnen drie dagen in Engeland staan. Een schip klaart uit in de haven van Rotterdam en klaart weer in als het aan de overkant van de Noordzee aankomt. Maar dat ligt meer bij het transportbedrijf daar dan bij ons. Ondertussen kunnen ze daar wel gewoon met de lading aan de slag." De Rijswaard vaart op drie Britse havens: Poole, tegenover Isle of Wight; Mistley, nabij Harwich; en Wisbech, vlakbij King's Lynn. Daar staat altijd een kleine voorraad om in geval van nood toch te kunnen leveren. De Aalstse steenfabriek heeft in Mansfield - vlakbij Sheffield - een eigen verkoopkantoor met bijna twintig Britse werknemers. Voor hen verandert er niks, als de Brexit op 29 maart een feit is. "In het ergste geval van een harde Brexit betalen we straks 3 procent invoerrechten, dat is te overzien", zegt Blei.

Interessanter voor De Rijswaard om in de gaten te houden zijn de koers van de pond en de economie in het Verenigd Koninkrijk zelf. "Stagneert die, dan stagneert de bouw en wordt ons afzetgebied kleiner."

Een Brexit zal vooral even wennen zijn, denkt Blei. "Als bedrijf hebben we gedaan wat we kunnen doen, zoals douanenummers aanvragen. Ik had natuurlijk liever gezien dat het Verenigd Koninkrijk in de EU gebleven was, al was het maar vanwege het gemak. Maar het is nu eenmaal zo en ik kan er niks aan doen. Ik hoop uiteindelijk op een milde variant, maar De Rijswaard doet nu ook al zaken met Noorwegen (eveneens geen lid van de Europese Unie, red.) en dat gaat ook goed. Over een half jaar lachen we hierom. Ik geloof niet dat er over pakweg twee jaar nog lange rijen bij de douane zullen staan."

Steenfabriek De Rijswaard levert al sinds 1900 bakstenen voor de woning- en utiliteitsbouw. In meer dan honderd jaar groeide de fabriek uit tot een solide onderneming met een productiecapaciteit van ruim 120 miljoen stenen per jaar. De belangrijkste mijlpaal van de laatste jaren is de verbouwing en modernisering van de fabriek in 2008, waarbij o.a. een nieuwe tunneloven en een geheel geautomatiseerd productieproces zijn geïnstalleerd. Sindsdien mag De Rijswaard zich één van de meest innovatieve, duurzame en kwalitatieve steenfabrieken in Nederland noemen.