Screening vrouwen met borstkanker

gorinchem • In het Beatrixziekenhuis worden sinds deze maand alle vrouwen met borstkanker gescreend op het risico op hart- en vaatproblemen. Het Beatrixziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die deze screening structureel aanbiedt.

De behandeling van borstkanker kan schade aan het hart en de bloedvaten veroorzaken. Dit wordt ook wel cardiotoxiciteit genoemd. "Ongeveer tien procent van alle vrouwen met borstkanker heeft een verhoogd risico op cardiotoxiciteit", vertelt verpleegkundig specialist Marry Boes. "De soort chemotherapie, de plek die wordt bestraald en persoonlijke kenmerken zijn factoren die een hogere kans op hart- en vaatproblemen kunnen geven."

Door het risico van tevoren in kaart te brengen, kunnen de gevolgen zoveel mogelijk worden beperkt. Marry: "Als een vrouw een verhoogd risico op cardiotoxiciteit heeft, wordt dit besproken in een overleg met de oncoloog, chirurg en de cardioloog. Het kan dan nodig zijn om de dosis chemotherapie aan te passen of om tijdens bestraling van de borst het hart zoveel mogelijk te ontzien. Verder controleert de cardioloog de hartfunctie tijdens en na de behandeling van borstkanker. Het is ook belangrijk dat patiënten zelf alert zijn op signalen. Cardiotoxiciteit kan jaren na de behandeling nog optreden."

q www.beatrixziekenhuis.nl


'Verse' jeugd EHBO'ers

sleeuwijk • Na veel lol, maar ook hard leren en oefenen, lukte het twintig kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen in Sleeuwijk om eind januari het certificaat jeugd EHBO te halen.

Met dank aan Wilma en Rinaldo die de lessen verzorgden aan deze rumoerige groep kon cursusleider Hennie na het examen, onder grote belangstelling van ouders, oma's en opa's en andere familie, het verlossende bericht geven dat iedereen geslaagd was.