#Tothier komt het water

regio • De dijken in het rivierengebied beschermen tegen een overstroming. Maar wat als het toch misgaat? In 1995 was het kantje boord in het rivierengebied.

24 jaar geleden startte op 31 januari 1995 één van de grootste evacuaties uit de Nederlandse geschiedenis: 250.000 mensen moesten hun huis verlaten omdat het water in de Rijn, Waal en Maas gevaarlijk hoog stond. Het liep gelukkig goed af: het rivierengebied overstroomde niet. Voor de jongere generatie is een dergelijke situatie bijna niet meer in te denken: evacuaties of overstromingen zijn alleen bekend van verhalen. Toch blijft er altijd een risico op overstroming in het rivierengebied. Om te laten zien wat dit voor mensen thuis betekent en wat je dan kunt doen, lanceert Waterschap Rivierenland de app #tothier. Met de app is realtime te zien tot waar het water op een bepaald adres kan komen te staan.

Water in huiskamer

De app maakt gebruik van 'augmented reality'. Op basis van de postcode bepaalt de app of een adres kan overstromen en, zo ja, hoe hoog het water dan maximaal staat. Via de app en de camera is te zien hoe de betreffende huiskamer overstroomt. Hiervan kan een foto worden gemaakt en gedeeld met vrienden en familie. Vervolgens meer weten wat deze waterhoogte betekent? Dan is meer informatie te vinden op:


q www.tothier.nu