donderdag 20 december

'Lessons & Carols'
20:00, Wijk en Aalburg, Oude Kerk. In Aalburg wordt een keur aan smaakvolle Engelse Christmas Carols uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan 'Ding Dong Merrily on High' en 'Once in Royal Davids City'. Deze en nog veel meer bekende prachtige kerstliederen worden door Collegium Altena uitgevoerd; afgewisseld met samenzang en de lezingen (lessons) van de bijbelteksten die bij de geboorte van het Christuskindje horen. Dirigent en orgelvirtuoos Aart Bergwerff zal soleren op het orgel en er is een ensemble dat uitgelezen muziek laat horen. Toegang: 10 euro, reserveren: info@collegiumaltena.nl.

vrijdag 21 december

Kerstboom
7:30, Oudheusden. Op vrijdag 7 december is door Buurt Bestuurt Oudheusden een prachtige kerstboom geplaatst aan de Julianastraat. Vrijdag 21 december wordt deze samen met de kinderen van 'De Dromenvanger' versierd met zelfgemaakte versieringen en kerstwensen. Om 7:30 uur wordt begonnen met een lampionoptocht door Oudheusden. Na de tocht gaan de kinderen terug naar school voor een hapje. Om ongeveer 9:45 uur vertrekken ze naar de kerstboom om hem op te tuigen. Nadat de boom versierd is wordt in buurthuis 'De Schakel' warme chocomel, koffie of thee met iets lekkers genuttigd. Hier kan ook de kerststal worden bewonderd.

Rikken
20:00, Wijk en Aalburg, kantine NOAD'32. Rikken, inschrijven kan vanaf 19:30 uur.

Marathonbingo
20:00, Eethen, dorpshuis Teratina. Marathonbingo. De zaal is open om 19:00 uur, de eerste ronde start om 20:00 uur. De tweede ronde om 23:00 uur. Er is een gratis kopje koffie of thee en tussendoor een lekker hapje. Tussen de twee ronden door is er voor iedereen een frietje met een snack.

The world for Christmas
20:15, Heusden, Open Hof. Vocaal Ensemble Pavane brengt een ode aan de wereld die bedreigd wordt door de klimaatverandering. Het belooft een avond vol sfeervolle oude kerstmuziek te worden, gecombineerd met hartverwarmend moderner repertoire; alles ondergedompeld in de karakteristieke a capella sound van Pavane. Er is nog een beperkt aantal kaartjes te reserveren bij de leden, via info@pavaneheusden.nl. Entree: 10 euro.

The Veldman Brothers
22:00, Nieuwendijk, Xinix. Een ware bluestopper speelt in Xinix bij de XGP-avond: The Veldman Brothers, het ultieme bluesbroederschap. Al meer dan tien jaar aan de top van de Nederlandse bluesscene. De broers Gerrit (gitaar, zang) en Bennie (Hammond, mondharp, zang) Veldman vormen al die tijd het onmiskenbare gezicht van de band. Xinix gaat om 21:00 uur open en The Veldman Brothers spelen vanaf ongeveer 22:00 uur. Entreeprijzen: jeugdleden 5 euro, leden 6 euro en niet-leden 8 euro.

zaterdag 22 december

Kerstfair
11:00, Wijk en Aalburg, Proeflokaal den Dijk. Het parkeerterrein achter het proeflokaal wordt omgetoverd tot een kleine kerstfair met verschillende kramen, waar bezoekers heerlijk kunnen rondsnuffelen en sfeervol genieten. Zowel op de kerstfair als in het café kunnen mensen vanaf 11:00 uur ook genieten van verschillen muzikale acts. De avond zal worden afgesloten met een optreden van huisband De Nino's.

Kerstzangavond
19:30, Werkendam, gereformeerde gemeente. Traditionele kerstzangavond in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente aan de Sigmondstraat 47 in Werkendam. Er zullen bekende en onbekende psalmen en kerstliederen gezongen worden door jeugdkoor Asaf en jongerenkoor Cantilena. De organist deze avond is Anton de Raad. Opening, meditatie en sluiting zal verzorgd worden door ds. H.J. Agteresch.

Kerstconcert
20:00, Rijswijk, hervormde kerk. Kerstconcert van Christelijk Mannenkoor Altena in de hervormde kerk in Rijswijk. Medewerking verlenen Christian Bogaard op orgel en Diana Abspoel op hobo.

Kerstzang bij kaarslicht
20:15, Sleeuwijk, Oude Kerkje. Het Oude Kerkje van Sleeuwijk is weer sfeervol verlicht met meer dan honderd kaarsjes. Om 20:15 uur begint dan de traditionele kerstzang bij kaarslicht, georganiseerd door de Stichting Behoud Sleeuwijk Kerkje in samenwerking met het Collegium Altena, instrumentalisten, alles onder leiding van Aart Bergwerff. De bezoekers krijgen ruim gelegenheid om zelf in te stemmen met bekende Nederlandstalige kerstliederen. In de pauze is er gratis koffie en na afloop wordt er gratis Glühwein geschonken. Reserveren is gewenst: www.sleeuwijkskerkje.nl. Entree bedraagt 15 euro, inclusief twee consumpties.

zondag 23 december

Kerstrondleiding XL
13:00, Dussen, Kasteel Dussen. Beleef de geschiedenis en volg de gids naar het letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van deze tocht: een deel van de zolder en de torenkamer van Kasteel Dussen. Ook extra gezellig, omdat het bijna kerst is. Om de feestvreugde te verhogen, wordt er iets lekkers geserveerd. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur. Entree (contant): 4 t/m 12 jaar: 4 euro; alles daarboven: 6 euro. Deelname uitsluitend door van te voren aan te melden. Er is een maximum aantal bezoekers. Reserveren kan tot vrijdagavond 21 december 18:00 uur. De rondleiding is ook om 15:00 uur. Zie www.kasteel-dussen.nl.

Foto- en filmpresentatie Oud Woerkum
14:00, Woudrichem, het Rondeel. Ook dit jaar organiseren Aart en Anja de Joode, verzamelaars van Oud Woerkum, in samenwerking met Kim en Karin Hak van het Rondeel een fotopresentatie over de Woerkumers uit het Woudrichem voor 1970. Deze beelden worden vertoond op een groot videoscherm. Alle foto's zullen gepaard gaan met een toelichting. Als aanvulling tijdens deze middag zullen er twee oude films uit de jaren 50 worden vertoond. De zaal gaat om 13.15 uur open. Toegang tot deze middag is gratis.

maandag 24 december

Kerstzangdienst
19:30, Heusden, Grote of Catharijnekerk. Traditionele kerstzangdienst met medewerking van het Heusdens Mannenkoor, Cantorij Heusden, het Andels Fanfarecorps, Noortje van Middelkoop op panfluit en mezzo sopraan Hannie van Huijgevoort. Kinderen zingen kerstliederen bij de kerk. De meditatie wordt verzorgd door Ds. F.W. Verbaas. Naast bovengenoemde uitvoeringen is er volop samenzang van bekende kerstliederen. De kerk is open vanaf 18:30 uur en er wordt een collecte gehouden voor de kosten van die avond.

Kerstavond in de Vogelbuurt
20:00, Hank, Karekietplantsoen. Een moment van samenzijn, luisteren naar de muziek van fanfare Sint Caecilia, in nabijheid van de warmte van de vuurkorf, een warme kop vers gemaakte erwtensoep, glühwein of chocolademelk in de hand.

Kerstnachtdienst
21:00, Andel, VEG De Koningshof. Kerstnachtdienst met Kees van Velzen. Het thema van deze dienst is: 'De andere kant van God'. De zaal is open om 20:30 uur. De toegang is gratis en na de dienst is er een hapje en een drankje.

Kerstnachtdienst
21:00, Almkerk, gereformeerde kerk. Kerstnachtdienst in de Geref.kerk in Almkerk. In deze dienst gaat ds. J. Wolters voor en het thema van de dienst is: 'Open deur?'. De Local Vocals zorgen voor de muzikale invulling. Celis Dekker zal de samenzang deze dienst begeleiden.

Kerstnachtsamenkomst
21:00, Werkendam, Maranathakerk. Traditiegetrouw is er ook dit jaar weer een kerstnachtsamenkomst. Dit jaar wordt de dienst gehouden in de Maranathakerk in Werkendam. De dienst begint om 21:00 uur. De kerk is open vanaf 20:15 uur. Voorganger is Dick Pieterman, hij zal spreken over het thema 'Het wordt Licht!'. Verder verlenen muziekvereniging Irene uit Werkendam en de band Concrete uit Sprang-Capelle hun medewerking. De toegang voor deze avond is gratis. Ruimte reserveren voor mindervalide kan via Trudie Verweij: 06-10979734.

Kerstzangavond
21:00, Sleeuwijk, Ontmoetingskerk. Con Amore, onder leiding van dirigent Jaap Kwakkel, nodigt mensen uit in de Ontmoetingskerk in Sleeuwijk om zich samen zingend voor te bereiden op het kerstfeest. De meditatie wordt verzorgd door mw. ds. C. Flier. De collecte is bestemd voor Voedselbank Altena. De algehele leiding deze avond is in handen van Jaap Kwakkel.

Kerstnachtdienst Eethen
21:00, Eethen, hervormde kerk. Kerstnachtdienst in de hervormde kerk in Eethen. Het thema van dit jaar is 'Publiek Geheim'. De meditatie wordt verzorgd door ds. Michiel Vastenhout. Christelijk gemengd koor Soli Deo Gloria uit Herwijnen zal muzikale medewerking verlenen.

Kerstnachtdienst
22:00, Andel, De Voorhof. Kerstnachtdienst in gereformeerde kerk De Voorhof. Aan deze dienst zal medewerking worden verleend door Gospelgroep Ichtus uit Vuren onder leiding van dirigent Jan-Rob van Manen. De kerstmeditatie met als thema 'Het volk dat in duisternis wandelt' zal worden verzorgd door ds. N.J. Dekker uit Almkerk. De samenzang zal worden begeleid door de band van Gospelgroep Ichtus.

Kerstnachtdienst
22:00, Wijk en Aalburg, d'Alburcht. Kerstnachtdienst in de evangelische yeshuagemeente. Spreker is Ando Geworgjan. Vanaf 21:30 uur is er koffie met gebak, om 22.00 uur begint de dienst met lofprijs en aanbidding, een kerstverhaal en overdenking. Na de dienst is er een hapje en glühwein.

dinsdag 25 december

Groots geboortefeest
9:30, Genderen, gereformeerde kerk. In de gereformeerde kerk in Genderen wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Tien minuten voor aanvang worden de bekende kerstliederen gezongen.

Speciale kerstdienst
9:30, Andel, hervormde gemeente. Speciale ochtenddienst, omdat het gebruikelijke kinderkerstfeest in de avond komt te vervallen. De dienst is bedoeld als een gezinsdienst voor jong en oud. Voor vaste kerkgangers, maar ook zeker voor hen die minder vaak of zeer zelden de kerk bezoeken.

Kerst bij Ichtus
10:00, Sleeuwijk, Oude Kerkje. Hervormde gemeente Ichthus uit Sleeuwijk organiseert een bijzondere kerstdienst voor jong en oud. Muzikale medewerking zal worden verleend door het Ichthus-ensemble en een mannenkwartet onder leiding van Miranda van Berchum. De dienst wordt gehouden in het Oude Kerkje, Kerkeind 31 in Sleeuwijk. Voorganger is ds. G. Mulder uit Kootwijk. Toegang is gratis.

woensdag 26 december

Kerstconcert Excelsior
11:00, Genderen, dorpshuis. De kerstman heet bezoekers persoonlijk welkom op het kerstconcert van muziekvereniging Excelsior in het dorpshuis in Genderen. De leerlingen, de slagwerkgroep en de fanfare brengen een gevarieerd kerstprogramma.

Kerstwandeling
11:00, Hank, Café-restaurant Vissershang. Traditiegetrouw wordt er door Natuur- en Milieuvereniging VMB Hank een kerstwandeling gehouden. Tweede kerstdag kan er een mooie ronde gelopen worden door de Aakvlaai. Er wordt een korte route van 2 kilometer en een lange route van 6 kilometer, waarbij deelnemers een stukje meevaren met de fluisterboot, uitgezet. Inschrijven kan tussen 11:00 tot 13:00 bij de grote zaal van café-restaurant Vissershang in de haven van Hank. Hier is ook informatie over de route te verkrijgen. De inschrijving is gratis.

Kerstlunch
12:00, Giessen, De Jager. Niemand hoeft met kerst alleen te zijn! Daarom organiseert de HartenBrigade net als voorgaande jaren op Tweede Kerstdag van 12:00 tot 15:00 uur een heerlijke en gezellige lunch voor iedereen die het fijn vindt om aan te schuiven. Vanaf 12:00 uur staat er in de Jager in Giessen een lekkere kop koffie/ thee klaar en rond 13:00 uur wordt het lunchbuffet geopend. Er is plaats voor 50 gasten, dus tijdig opgeven is verstandig. Vind je het als burger van Altena fijn om iets moois voor de ander te doen in deze decembermaand? Je helpt ons enorm door iets voor de lunch te maken. Een zoete of hartige taart, sandwiches of jouw favoriete lunch recept, het is meer dan welkom! Voor aanmelding of meer informatie: 0183-408444 of 0183-745268, mailen mag ook naar: info@dehartenbrigade.nl.

Snerttocht
13:00, Hank, Jachthaven Vissershang. Vaarwandeltocht van onder leiding van een Biesboschgids, inclusief een kop verse erwtensoep. Info via: www.vissershang.nl of 0162-403666.

donderdag 27 december

Fort Giessen geopend
14:00, Giessen, Fort Giessen. Fort Giessen is open voor het publiek. Er worden twee films vertoond: een introductiefilm over Fort Giessen als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en een film over burgers en soldaten tijdens de mobilisatieperiode 1914 – 1918 in het Land van Heusden en Altena. De entree is 2 euro per persoon, incl. koffie of thee.