Auto brandt uit in Veen

veen • In de nacht van donderdag op vrijdag is een auto uitgebrand op de kruising Mussentiend/Witboomstraat en Van der Loostraat in Veen. Er stond een groep van zo'n 25 mensen te kijken bij de brand. De sfeer was rustig, de meeste mensen gingen al weg toen de brandweer eraan kwam.


Brand in oude Morgenster

sleeuwijk • Donderdag rond 23:15 uur is brand uitgebroken in het oude gebouw van basisschool De Morgenster in Sleeuwijk. Het was in eerste instantie onduidelijk of er nog anti-kraakbewoners in het pand waren. Omdat er mogelijk nog mensen binnen waren, schaalde de brandweer op naar middelbrand. Nadat alle lokalen waren nagelopen, bleek dat er niemand aanwezig was. Bij de brand zijn dan ook geen gewonden gevallen.


Ground Truth 2.0 bij Grip op Water

altena • De kerngroep Grip op Water heeft gisteren (dinsdag) het internationale gezelschap van het project Ground Truth 2.0 ontvangen. Het gaat om zo'n dertig mensen uit Zweden, Spanje, Kenia, Zambia, België en Nederland. Zij zijn allen onderdeel van het driejarig Europees project voor burgerplatforms. Het internationale gezelschap bracht een bezoek aan een klimaatbestendige tuin aan de Oude Ban in Woudrichem. Daarna werd een bezoek gebracht aan de waterberging Andelsch Broek van Brabants Landschap. Het bezoek werd afgesloten op Fort Altena. Enkele mensen uit Mechelen van het project in België namen voorafgaand nog een kijkje bij de waterberging bij de Kornse Boezem. Grip op Water heeft tijdens het Weidevogelfestival en de Boerenerfdag voorlichting gegeven over wat inwoners zelf kunnen doen aan de opvang van water op eigen terrein zoals meer groene tuinen. Dit najaar werd een digitale tuinen enquête gehouden; deze werd 233 maal ingevuld. De uitkomsten worden in januari gepresenteerd. In november heeft Grip op Water ook aandacht gevraagd voor de rol van water in de verkiezingsprogramma's van de verschillende politieke partijen. Het doel van Ground Truth 2.0 is een generieke methodiek te ontwikkelen voor het opzetten van een burgerplatform of observatorium. In een burgerobservatorium pakken burgers, wetenschappers en beleidsmakers samen een uitdaging aan door informatie te delen en via korte lijnen te communiceren. Om de ontwikkelde methode te demonstreren en testen, heeft Ground Truth 2.0 zes burgerobservatoria opgezet in zes landen: Zweden, Spanje, Kenia, Zambia, België en Nederland. De onderwerpen zijn gekozen rondom actuele milieuthema's, zoals waterkwaliteit, geluidsoverlast en biodiversiteit. Ieder half jaar komen de projectpartners van Ground Truth 2.0 een aantal dagen bij elkaar om de voortgang van het project te bespreken.