donderdag 6 december

Haak maar aan
10:00, Woudrichem, Dock 60. Haak maar aan en brei maar raak bij Dock 60 aan de Kerkstraat 60 in Woudrichem. Koffie, thee en wat lekkers staan klaar.

Kromme Keu Kersttoernooi
19:00, Genderen, café t Zwaantje. Biljartvereniging De Kromme Keu uit Genderen houdt ook dit jaar weer een kersttoernooi. Het toernooi biedt plaats aan profs, amateurs en liefhebbers. Het Kromme Keu Kersttoernooi gaat donderdag 6 december van start. Tot en met zaterdag 24 november kunnen deelnemers zich opgeven voor dit gezelligheidstoernooi bij Café 't-Zwaantje in Genderen of bij toernooicoördinator Pim Bouman 06-11097884. De finale avond is gepland op vrijdag 28 december. De finalewedstrijden beginnen om 19:00 uur.

Vogelshow
19:30, Wijk en Aalburg, BuBeClu. Vogelvereniging 'de Goudvinken' houdt haar jaarlijkse vogelshow. Er worden meer dan 250 vogels tentoongesteld: kanaries, tropische vogels en parkieten. Ook zal het rad draaien met vele mooie prijzen. Openingstijden: fonderdag 6 december van 19:30 tot 22:00 uur; vrijdag 7 december van 19:00 tot 22:00 uur en zaterdag 8 december van 13:00 tot 18:00 uur.

vrijdag 7 december

Actie voedselbank
8:00, Almkerk, Albert Heijn. Op vrijdag 7 december van 8:00 tot 21:00 uur en zaterdag 8 december van 8:00 tot 20:00 uur zal weer een voedselbankactie worden gehouden bij Albert Heijn in Almkerk voor de Voedselbank-Altena. In de nieuwe gemeente Altena ontvangen veel gezinnen elke week een voedselpakket van de voedselbank. Om de voedselbank te steunen willen de diaconieën van de Herv. Gemeente, de Geref. Kerk vrijgemaakt en de Geref. Kerk in Almkerk met uw hulp voedselpakketten inzamelen. Tijdens deze twee dagen zullen de drie diaconieën van deze kerken in de Albert Heijn in Almkerk aanwezig zijn. Bij het doen van de boodschappen ontvangen mensen bij de ingang een lijst met producten waar de voedselbank behoefte aan heeft. Deze producten kunnen bij de uitgang weer worden ingeleverd.

Vrouwenochtend
9:30, Wijk en Aalburg, Tulpstraat 5. Elke maand wordt in Wijk en Aalburg een kleinschalige interkerkelijke vrouwenochtend gehouden. Deze vrijdag komt spreekster en schrijfster Marianne Grandia op bezoek. Zij gaat het thema: 'Dansen in de regen' behandelen. 'Dansen in de regen', ofwel vreugde vinden in God, ook (of misschien wel juist) als het in je leven stormt. Een verhaal over vreugde vinden, maar ook over vreugderovers en 'danspassen' om te leren dansen in de regen. Voor informatie: Aartje Verschut, 0416-692935.

Kerstmarkt
14:00, Veen, Dorpshuis. Buurtvereniging de Vlaas houdt een kerstmarkt, tot 21:00 uur in het dorpshuis in Veen.

First Kiss
19:00, Almkerk, Hollywoud. In Hollywoud wordt een speciale BFF-Night gehouden met de Nederlandse romantische comedy 'First Kiss'. First Kiss is een klein, succesvol cosmeticabedrijf onder leiding van Susan (Leontine Borsato). Haar dochter, Roos (Vajèn van den Bosch), maakt vlogs en presenteert haar eigen online talkshow. Jeanette, eigenaresse van Couleur de Paris, wil First Kiss overnemen. Ze schakelt de hulp in van de knappe fotograaf Yannick. Roos wordt tot over haar oren verliefd op hem en het gevoel is wederzijds. Maar de meedogenloze Jeanette dwingt Yannick First Kiss te saboteren. Meer informatie www.hollywoud.nl of 0183-307286.

Rikken
20:00, Meeuwen, Dorpshuis. Rikken in Meeuwen door GDC en NOAD33, in het Dorpshuis. Inschrijven vanaf 19:30 uur.

Bingo
20:00, Giessen, Kantine GRC14. Bingo bij GRC14. De kantine aan de Karbogerd is open om 19:00 uur.

Kerstzang
20:00, Sleeuwijk, Oude kerkje. De hervormde gemeente Ichthus Sleeuwijk houdt een Advent/ Kerst(zang)avond. Muzikale medewerking zal worden verleend door zangeres Erika de With (bekend van Sela en Christan Verwoerdband). Deze avond zal zij (kerst)liederen ten gehore brengen begeleid op vleugel.

Tonpratersgala
20:00, Rijswijk, Het Brabantse Land. Karaoke en Meezingkoor Maasmaten houdt in samenwerking met Partycentrum Het Brabantse Land in Rijswijk een Tonpratersavond. Er zijn weer vijf echte top Tonpraters gecontracteerd. Medewerking wordt verleend door Blaaskapel Asjemenou. Kaarten á 15 euro zijn verkrijgbaar bij de koorleden, maar zijn ook te bestellen via: janvanandel.woudrichem@ziggo.nl of 06-51991003. Met een toegangskaart dingen bezoekers mee naar een gratis tas boodschappen.

zaterdag 8 december

Schuurverkoop
9:00, Veen, Grotestraat 37. Grote schuurverkoop aan de Grotestraat 37 in Veen van 9:00 tot 12:00 uur. Veel brocante, curiosa, meubeltjes,huisraad, gereedschap, boeken enzovoorts. De opbrengst is voor hulp, bouw- en evangelisatiemateriaal in Kenia.

Winterwandelen
9:00, Wijk en Aalburg, Proeflokaal D'n Dijk. De winterwandelingen van WSV Wandelvreugd gaan weer van start en worden iedere tweede zaterdag van december, januari, februari en maart gehouden. De te wandelen afstanden: 2,5; 5; 10; 15; 20 en 25 kilometer. Vanaf startbureau Proeflokaal D'n Dijk kan van 9:00 uur tot 11:00 uur worden gestart voor de afstanden 15, 20 en 25 kilometer. Tot ongeveer 13:00 uur is er de start voor de 10, 5 en 2,5 kilometer. Afmelden kan tot uiterlijk 16:30 uur, dan sluit het startbureau. Het gebruik van nordic walkingpoles is toegestaan. Meer informatie: Elly Tamerus, 0416-691912 of w.s.v.wandelvreugd@tele2.nl.

Woerkumse Winterfair
11:00, Woudrichem, 't Rondeel. In 't Rondeel wordt van 11:00 tot 16:00 uur de 'Grote Woerkumse Winterfair' gehouden. Er is dit jaar onder andere een speelgoedkraam, dames- en kinderkleding, groendecoraties en nog veel meer. KIKA (kinderkankervrij) staat als goede doel in de spotlight. Er is ook een speciaal kinderspeelplein, waar kinderen een creatieve workshop kunnen volgen, er is een springkussen en mega legoblokken festijn. Tevens kunnen kinderen grabbelen en geschminkt worden. De muzikale omlijsting wordt onder andere verzorgd door het Vischwijvenkoor uit Woudrichem en Aart de Joode drive-in show. Om 13:00 uur zullen de kinderen van fun dance hun kerstoptreden geven. De toegang is gratis. Meer informatie: www.atelierklaasentineke.nl.

Kerststukje maken
14:30, Andel, De Zijhof. Door de activiteitencommissie van de gereformeerde kerk in Andel wordt een workshop Kerststukjes maken gehouden. Deze workshop vindt plaats tussen 14:30 en 16:30 uur in de Zijhof, Julianastraat 18 in Andel. Materiaal is aanwezig. Wél wordt aan de deelnemers gevraagd een eigen schaal of pot en snoeischaar mee te nemen. Het zelfgemaakte kerststukje mag natuurlijk mee naar huis. Deelname kost 15 euro, opgeven kan via 06-23606066.

Winter Wonder Woudrichem
16:00, Woudrichem, vesting. De vesting van Woudrichem presenteert zich met veel activiteiten die verpakt zijn in winterse sferen. Geniet van de Kerstmarkt, kom proeven van de lekkernijen bij foodtrucks en kramen. Ruik de geur van knapperende haardvuren, glühwein en kerstbomen. En natuurlijk ga kijken bij de lichtjesavond in de Historische Haven. Om 18:00 uur vertrekt vanaf de Kerkstraat bij IJs en Spijssalon Baks de lampionnenoptocht die aangevoerd wordt door stadsgids Jos Korthout. De optocht loopt onder andere naar de Historische haven waar de schepen worden aangeroepen hun verlichting te ontsteken.

Messiah
19:30, Heusden, Grote of Catharijnekerk. De sfeervolle Grote of Catharijnekerk met haar uitzonderlijke akoestiek in Heusden-Vesting is het decor voor een uniek kerstconcert, gehouden door de Stichting Heusden-Vesting Klassiek. Uitgevoerd wordt de Messiah van G.F. Händel. Uitvoerenden zijn een gerenommeerde solistencast, te weten: Heleen Koele, sopraan; Oscar Verhaar, countertenor; Seil Kim, tenor; Huub Claessens, bariton, alsmede Vocaal Ensemble Markant en Concerto Brabant onder leiding van dirigent Bernhard Touwen. Kaarten kosten 37,50 euro en kunnen worden besteld via: www.heusdenvestingklassiek.nl. Meer informatie: 06-51886959.

Draaiavond
20:00, Uitwijk, De Hoogt. Fanfare Juliana houdt haar jaarlijkse draaiavond. Ook dit jaar zijn er weer volop leuke prijzen te winnen, zoals mooie kerst- en cadeaupakketten, vleesschotels, levensmiddelenpakketten, kalkoenen en nog veel meer. De opbrengst van deze avond komt ten bate van de vereniging.

zondag 9 december

Wereldlichtjesdag
18:15, Uitwijk, De Hoogt. Op elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Om 19:00 uur, plaatselijke tijd, worden wereldwijd kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Zo ontstaat er door de verschillende tijdzones een golf van licht over de hele wereld. Dit jaar wordt in het Gemeentecentrum de Hoogt in Uitwijk stil gestaan bij het verlies van een kind, broer(tje) of zus(je). Het maakt hiervoor niet uit hoe lang het geleden is dat het kind is overleden of hoe oud het was. De bijeenkomst begint om 18:30 uur, inloop is vanaf 18:15 uur. Er worden gedichten en verhalen voorgelezen en het lied 'precious child' zal gezongen worden. Rond 19:00 uur worden de namen van de overleden kinderen genoemd en een kaarsje voor hen aangestoken. Na afloop is er nog gelegenheid om met elkaar na te praten. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan door een mail te sturen naar info@wereldlichtjesdagheusdenaltena.nl. Meer informatie: www.wereldlichtjesdagheusdenaltena.nl.

maandag 10 december

Foto's met smartphone
19:30, Drunen, Bibliotheek. Fotoclub Drunen houdt in samenwerking met de Bibliotheek Heusden een lezing over smartphone fotografie. Beroepsfotograaf en specialist in smartphone fotografie, Nico Brons, zal een lezing geven over smartphone fotografie. De entree bedraagt 2 euro. De lezing over smartphone fotografie maakt deel uit van de mini expositie van Fotoclub Drunen in de bibliotheek in Drunen. Tot en met 14 december zullen de leden van Fotoclub Drunen een deel van hun vrije werk exposeren in de bibliotheek in Drunen.

dinsdag 11 december

Repair Café Altena
9:30, Almkerk, Kringloopcentrum Altena. Iedere tweede dinsdag van de maand houdt Trema Welzijn samen met en in Kringloopcentrum Altena een Repair Café. Repair Café is samen kapotte spullen repareren, deskundig advies, ontmoeten en inspiratie opdoen.

Veilig bankieren
10:00, Heusden, Senioren Sociëteit, Demer 2. Wie meer wil weten over veilig bankieren in het digitale tijdperk, is welkom bij de Open 50+ Sociëteit van Senioren Heusden. Annely Veenstra-Alferink en Janny IJpelaar-Dielissen komen namen de Rabobank voorlichting geven. Entree, inclusief tweemaal koffie of thee: een daalder voor leden en drie euro voor andere belangstellenden. De sprekers roeren onder meer het platform 'IkWoonLeefZorg' aan, een gezamenlijk initiatief van Interpolis en de Rabobank aan. Ook komen de onderwerpen 'langer zelfstandig thuis wonen' en 'goede mantelzorg' aan de orde. Het doel van de lezing is: veilig bankieren op alle manieren en het bewustmaken van de risico's die dit met zich meebrengt.

De Limes
20:00, Woudrichem, Rondeel. Kees van Maastrigt verzorgt op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena en de Archeologische vereniging Land van Heusden en Altena een lezing met als onderwerp 'De Limes in Nederland, de grens van het Romeinse Rijk.' In de lezing is er aandacht voor onder andere de rol van de Bataven en Kaninefaten, de vele opgravingen en vondsten, de uitgebreide Romeinse handelsvloot en de noordelijkste stad van het Romeinse Imperium Forum Hadriani (Voorburg) waarbij het Kanaal van Corbulo belangrijk is. Tot Utrecht is de route van de Limesweg goed bekend, vanaf Utrecht tot de Duitse grens wordt het door veel overstromingen in de tijd moeilijker. Toch zijn er genoeg vondsten en aanwijzingen om de Limesweg globaal te traceren. T

woensdag 12 december

Koersbal
14:00, Genderen, Dorpshuis. Koersballen voor senioren in het Dorpshuis van Genderen.

Winterkerstfair
15:00, Wijk en Aalburg, Willem van Oranje College. De leerlingen uit 3 TL Zorg en Welzijn houden voor het eerst in de geschiedenis van het Willem een winterkerstfair. De leerlingen hebben veel verschillende kramen weten te vullen. Bezoekers kunnen tot 21:00 uur terecht voor kerstcadeautjes, sieraden, tassen, parfums, sjaals, boeketten, kerststukken, zelfgemaakte producten, woondecoratie, boeken, brocante en nog veel meer! Met deze winterkerstfair wordt Edukans ondersteund.

Zonneproject
19:30, Woudrichem, Rondeel. Ook voor Woudrichem komt een gezamenlijk zonnedak beschikbaar. Altena Nieuwe Energie heeft toestemming om het dak van 't Rondeel vol te leggen met zonnepanelen voor inwoners van Woudrichem die die dat op hun eigen dak niet mogen of kunnen.Deze avond is er een informatieavond in 't Rondeel, meer informatie is ook te vinden op de website van Altena Nieuwe Energie.