donderdag 29 november

Creamarkt
8:00, Gorinchem, Piazzacenter. Donderdag 29 en vrijdag 30 november van 8:00 tot 21:00 uur en zaterdag 1 december van 8:00 tot 17:30 uur wordt er een Creamarkt gehouden op de binnenplaats van het Piazzacenter in Gorinchem.

De Hoofdzaak
15:00, Wijk en Aalburg, Wijkestein. Bijeenkomst van het Ontmoetingscentrum 'de Hoofdzaak' voor mensen met Dementie en Niet- Aangeboren Hersenletsel (NAH) en hun naasten. De Hoofdzaak is een laagdrempelige gelegenheid voor mensen met Dementie en NAH om elkaar te ontmoeten en als men wil activiteiten te ondernemen. Ook naaste familieleden of andere geïnteresseerden zijn welkom. Voor mantelzorgers kan het fijn zijn met lotgenoten te praten, men maakt tenslotte hetzelfde proces door. Ook is er elke keer een deskundige aanwezig om gericht informatie aan te vragen of de eigen situatie te bespreken.

Kleindieren
19:00, Meeuwen, Clubhuis Nut & Sport. In het clubhuis van kleindierenvereniging Nut & Sport, achter het dorpshuis in Meeuwen, wordt donderdag 29 en vrijdag 30 november van 19:00 tot 22:30 uur de jaarlijkse verenigingstentoonstelling gehouden. Ook dit jaar zijn er weer vele dieren ingeschreven bij de diergroepen konijnen, cavia's, grote hoenders en dwerg hoenders, sierduiven, watervogels en siervogels. Het doel van de tentoonstelling is niet alleen een wedstrijd om het mooiste dier, maar ook om het publiek te laten zien hoe mooi dieren kunnen zijn rondom huis. Dit jaar een bijzondere tentoonstelling omdat de verenigingen KDSVDO uit Dussen en Nut & Sport Meeuwen besloten hebben om voortaan als één vereniging onder de naam Nut & Sport Meeuwen/ Dussen verder te gaan. Tijdens de tentoonstelling zal in het dorpshuis het rad van avontuur weer draaien.

Bijbel open avond
20:00, Werkendam, het Vlechtwerk. Bijbel Open Avond Werkendam, J. Schep zal verder gaan in het evangelie naar de beschrijving van Lukas.

Klassiek met een knipoog
20:00, Wijk en Aalburg, Wijkestein. Autodidact pianist Leo Willemen uit Vught zal een licht-klassiek concert geven bij Zorgplein Maaswaarden, locatie Wijkestein. En......'met een knipoog' is de juiste insteek van zijn wijze van pianospelen. Geen stuk wordt volgens de juiste noten gespeeld, maar blijft absoluut herkenbaar en dat is nu juist het verrassende.

Informatieavond voor Giessen en Rijswijk
20:00, Giessen, De Jager. De Dorpsraad Giessen-Rijswijk houdt een informatieavond voor bewoners. Bezoekers krijgen informatie over de nieuwe Dorpsraad en wat ze hiervan kunnen verwachten. Daarnaast is de nieuwe website www.DorpsraadGiessenRijswijk.nl bezoeken. De Dorpsraad streeft ernaar om vóór de overgang naar de gemeente Altena volledig operationeel te zijn en bekend bij alle inwoners van Rijswijk en Giessen. Verder is deze avond gevuld met sprekers: Renze Bergsma over de fusie; Piet Slaats, teammanager Welzijn van Trema, over de plannen die Trema heeft met de Nijenburcht en De Jager en Marjolein Duif, projectleider namens de drie gemeentes voor het project Wonen en Zorg, vertelt over het onderzoek van dit project in Giessen en Rijswijk. De Dorpsraad is bij dit onderzoek betrokken.

vrijdag 30 november

Open dag Da Vinci College
15:00, Wijk en Aalburg, Da Vinci College. Het Da Vinci College in Wijk en Aalburg houdt een open dag van 15:00 tot 20:00 uur voor iedereen die kennis wil maken met het mbo. Welke opleidingen zijn er, wat zijn de kansen op werk en welke stages lopen studenten? Antwoord op deze en nog veel meer vragen wordt gegeven tijdens de open dag, in een persoonlijk gesprek. Geïnteresseerden kunnen daarnaast de sfeer van de school proeven en een rondleiding krijgen door het gebouw.

7 talenten, 7 meesters
19:30, Drunen, Voorste Venne. Voor het project '7 talenten 7 meesters', dat voortkomt uit het door de gemeente ingezette 'Cultuur op Koers' en dat door het Pieck is uitgezet, hebben 7 talenten tussen de 11 en 21 jaar een werk gemaakt naar het thema 'Heusden 700, verbonden door verhalen'. De talenten zijn één op één begeleid door een professional uit hun vakgebied, waardoor een mooie verdieping is ontstaan. De werken van de talenten worden deze avond gepresenteerd.

Rikken
19:30, Eethen, kantine GDC. Rikken in Eethen, kantine van GDC. Het spel begint om 20:00 uur, inschrijven vanaf 19:30 uur.

Bartholdy trio
20:15, Sleeuwijk, Oude Kerkje. Violiste Irene Bossier, cellist Cor Coppoolse en pianist Rowald van der Westen geven een concert in het Oude Kerkje. Zij spelen die avond werk van Antonín Dvorák en Franz Schubert. Entree: 15 euro, inclusief koffie in de pauze. Reserveren is mogelijk via www.sleeuwijkskerkje.nl.

zaterdag 1 december

Start knotseizoen
9:00, Hank, Natuurgebied de IJsbaan. Het knotseizoen op Natuurgebied de IJsbaan in Hank gaat weer van start. Op een aantal zaterdagen wordt aan de slag gegaan om er voor te zorgen dat het gebied er weer netjes bij ligt voor het komende jaar. Overige knotdata zijn: 15 en 29 december; 12 en 26 januari; 9 en 23 februari. Het knotten start steeds om 9:00 uur en voor het middaguur zijn de werkzaamheden klaar. Voor koffie en een hapje wordt gezorgd. Meer informatie: info@vmbnatuurlijk.nl.

Winterfair
10:00, Rijswijk, hervormde kerk. Winterfair van de hervormde kerk aan de Maasdijk 27 in Rijswijk. In winterse sfeer zullen er boeken, tweedehands (kinder)kleding, bloemstukken en diverse andere dingen te koop zijn. Ook is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten, de competitie met elkaar aan te gaan en iets lekkers te eten/ drinken. Om 14:00 uur zal het markt/ ontmoetingsgedeelte opgeruimd worden waarna de kerk enkele uren gesloten zal zijn. Om 19:30 uur gaan de deuren weer open voor de draaiavond.

Sint logeert
10:00, Dussen, Kasteel Dussen. Ook dit jaar komt Sinterklaas weer logeren in kasteel Dussen. Hij vindt het er altijd supergezellig en kijkt er naar uit om op zaterdag 1 december heel veel kinderen te ontvangen. Sint komt natuurlijk niet alleen. Vanaf 10:00 tot 12:30 uur en vanaf 13:30 tot 16:00 uur is iedereen welkom. Kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis naar binnen, entree voor iedereen vanaf 3 jaar is 2 euro. Alleen contante betaling mogelijk. Zie ook: www.kasteel-dussen.nl.

zondag 2 december

Bericht uit de hemel
15:00, Giessen, hervormde kerk. Aangepaste kerkdienst met en voor mensen met een verstandelijke beperking. Voorganger is dominee N.J. Dekker uit Almkerk, en het thema luidt: 'Bericht uit de hemel!'. Muzikale medewerking in deze dienst zal worden verleend door Chiel van Breugel met trompet en Hanneke Ermstrang op het orgel.

Themadienst
18:30, Genderen, gereformeerde kerk. Themadienst met als thema 'De liefde'. Voorganger is dominee Kees Kant, directeur Christians for Israël International. Muzikale medewerking zal worden verleend door het Kerkkoor Genderen onder leiding van dirigent Liesbeth Coppens. Muzikale begeleiding op orgel en piano, Henk Teuling; Margot Kraaij, dwarsfluit; Lyan Dommisse, cello en Jarko van Houwelingen, drums.

Vesperviering
18:30, Almkerk, gereformeerde kerk. In de gereformeerde kerk in Almkerk wordt een vesperviering gehouden. Het thema van de viering is 'Slapend rijk', naar aanleiding van Psalm 127. Voorganger is Roel Pierik en muzikale medewerking wordt verleend door Corina de Peuter-Arendse (zang) en Celis Dekker (orgel).

dinsdag 4 december

Inloopavond
19:00, Giessen, Fort Giessen. Waterschap Rivierenland en Brabants Landschap houden een inloopbijeenkomst over de maatregelen die uitgevoerd gaan worden in het natuurgebied Pompveld - Andelsch Broek tussen Andel en Babyloniënbroek. De inspraaktermijn op het ontwerp-projectplan eindigt op 2 januari. Waterschap Rivierenland en het Brabants Landschap werken samen aan de inrichting van het gebied Andelsch Broek & Pompveld waarmee de waterhuishouding en natuurwaarden worden versterkt. In 2017 is er open water en moeras aangelegd in het gebied. Met de aanleg van deze waterberging ontstaat er meer ruimte om hevige piekbuien op te vangen. Het open water draagt daarmee bij aan een nog beter klimaatbestendig watersysteem in de regio. Meer informatie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2018-11438.html.

woensdag 5 december

PCOB bijeenkomst
10:00, Rijswijk, De Nijenburcht. Maandelijkse PCOB bijeenkomst. De heer van Toorn uit Buurmalsen neemt bezokers mee met beeld en geluid op zijn reis door Canada en Alaska. Landen met veel ongerepte natuur en lange koude winters.

donderdag 6 december

Kromme Keu Kersttoernooi
19:00, Genderen, café t Zwaantje. Biljartvereniging De Kromme Keu uit Genderen houdt ook dit jaar weer een kersttoernooi. Het toernooi biedt plaats aan profs, amateurs en liefhebbers. Het Kromme Keu Kersttoernooi gaat donderdag 6 december van start. De finale avond is gepland op vrijdag 28 december. De finalewedstrijden beginnen om 19:00 uur.

vrijdag 7 december

Vrouwenochtend
9:30, Wijk en Aalburg, Tulpstraat 5. Elke maand wordt in Wijk en Aalburg een kleinschalige interkerkelijke vrouwenochtend gehouden. Deze vrijdag komt spreekster en schrijfster Marianne Grandia op bezoek. Zij gaat het thema: 'Dansen in de regen' behandelen. 'Dansen in de regen', ofwel vreugde vinden in God, ook (of misschien wel juist) als het in je leven stormt. Een verhaal over vreugde vinden, maar ook over vreugderovers en 'danspassen' om te leren dansen in de regen. Voor informatie: Aartje Verschut, 0416-692935.

Kerstmarkt
14:00, Veen, Dorpshuis. Buurtvereniging de Vlaas houdt een kerstmarkt, tot 21:00 uur in het dorpshuis in Veen.

Tonpratersgala
20:00, Rijswijk, Het Brabantse Land. Karaoke en Meezingkoor Maasmaten houdt in samenwerking met Partycentrum Het Brabantse Land in Rijswijk een Tonpratersavond. Er zijn weer vijf echte top Tonpraters gecontracteerd. Medewerking wordt verleend door Blaaskapel Asjemenou. Kaarten á 15 euro zijn verkrijgbaar bij de koorleden, maar zijn ook te bestellen via: janvanandel.woudrichem@ziggo.nl of 06-51991003. Met een toegangskaart dingen bezoekers mee naar een gratis tas boodschappen.

Kerstzang
20:00, Sleeuwijk, Oude kerkje. De hervormde gemeente Ichthus Sleeuwijk houdt een Advent/ Kerst(zang)avond. Muzikale medewerking zal worden verleend door zangeres Erika de With (bekend van Sela en Christan Verwoerdband). Deze avond zal zij (kerst)liederen ten gehore brengen begeleid op vleugel.

zaterdag 8 december

Kerststukje maken
14:30, Andel, De Zijhof. Door de activiteitencommissie van de gereformeerde kerk in Andel wordt een workshop Kerststukjes maken gehouden. Deze workshop vindt plaats tussen 14:30 en 16:30 uur in de Zijhof, Julianastraat 18 in Andel. Materiaal is aanwezig. Wél wordt aan de deelnemers gevraagd een eigen schaal of pot en snoeischaar mee te nemen. Het zelfgemaakte kerststukje mag natuurlijk mee naar huis. Deelname kost 15 euro, opgeven kan via 06-23606066.

Messiah
19:30, Heusden, Grote of Catharijnekerk. De sfeervolle Grote of Catharijnekerk met haar uitzonderlijke akoestiek in Heusden-Vesting is het decor voor een uniek kerstconcert, gehouden door de Stichting Heusden-Vesting Klassiek. Uitgevoerd wordt de Messiah van G.F. Händel. Uitvoerenden zijn een gerenommeerde solistencast, te weten: Heleen Koele, sopraan; Oscar Verhaar, countertenor; Seil Kim, tenor; Huub Claessens, bariton, alsmede Vocaal Ensemble Markant en Concerto Brabant onder leiding van dirigent Bernhard Touwen. Kaarten kosten 37,50 euro en kunnen worden besteld via: www.heusdenvestingklassiek.nl. Meer informatie: 06-51886959.

zondag 9 december

Wereldlichtjesdag
18:15, Uitwijk, De Hoogt. Op elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Om 19:00 uur, plaatselijke tijd, worden wereldwijd kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Zo ontstaat er door de verschillende tijdzones een golf van licht over de hele wereld. Dit jaar wordt in het Gemeentecentrum de Hoogt in Uitwijk stil gestaan bij het verlies van een kind, broer(tje) of zus(je). Het maakt hiervoor niet uit hoe lang het geleden is dat het kind is overleden of hoe oud het was. De bijeenkomst begint om 18:30 uur, inloop is vanaf 18:15 uur. Er worden gedichten en verhalen voorgelezen en het lied 'precious child' zal gezongen worden. Rond 19:00 uur worden de namen van de overleden kinderen genoemd en een kaarsje voor hen aangestoken. Na afloop is er nog gelegenheid om met elkaar na te praten. Aanmelden: info@wereldlichtjesdagheusdenaltena.nl. Meer informatie: www.wereldlichtjesdagheusdenaltena.nl.