Informateur Van Haaften aan de slag in Altena

Fracties hopen dat coalitie er snel staat

altena • Omdat CDA Altena na de verkiezingsuitslag vorige week woensdagavond de grootste partij bleek, mogen zij in de coalitiebesprekingen het voortouw nemen. CDA-lijsttrekker Roland van Vugt maakte zaterdag bekend dat Brigite van Haaften aan de slag zou gaan als informateur. CDA'er Van Haaften was van 2006 tot 2015 Gedeputeerde in Noord-Brabant. Deze week heeft Van Haaften haar eerste gespreksronde langs alle politieke partijen, de verwachting is dat ze vrijdag haar eerste gesprekken met alle partijen heeft afgerond.

De eerste gemeenteraad van Altena, die op 1 januari 2019 aan de slag gaat, telt zeven politieke partijen. De achtste partij die aan de verkiezingen meedeed, Jezus Leeft, haalde niet genoeg stemmen voor een plekje in de raad. De 31 zetels worden als volgt verdeeld: acht zetels voor CDA Altena; zes voor AltenaLokaal; vijf voor SGP; vier voor Progressief Altena; vier voor ChristenUnie, drie voor VVD en één voor de nieuwe partij Burgerstem Altena.

Als het aan CDA'er Van Vugt ligt, wordt er snel een college gepresenteerd. "Er zit wel wat druk op, omdat we per 1 januari een nieuwe gemeente zijn. Het zou mooi zijn als we rond die tijd een college kunnen presenteren, maar dat is wat mij betreft geen must. Kwaliteit gaat voor snelheid", aldus Van Vugt. Toch willen de partijen er ook weer 'geen maanden' over doen, benadrukt hij. "Dat hebben we voor de verkiezingen allemaal al uitgesproken."

Theo Meijboom, lijsttrekker van SGP Altena, verwacht dat er voor de jaarwisseling meer duidelijk zou moeten kunnen zijn, zodat de nieuwe wethouders zo snel mogelijk in januari beëdigd kunnen worden. "Ik zie het liefst zo snel mogelijk een college. De verkiezingsuitslag was duidelijk, dus ik denk dat het allemaal snel zou moeten kunnen." Ook Philip den Haan van AltenaLokaal verwacht dat er snel een coalitie zou kunnen zijn "Een akkoord moet toch op hoofdlijnen gesloten worden. Je moet elkaar de ruimte geven en genoeg informatie om te overtuigen. Ik vertrouw erop dat dat goed komt." Een snelle coalitievorming is de inzet van iedereen, ziet ook Paula Jorritsma van Progressief Altena. "Bij een herindeling zit er iets meer druk op de ketel, maar uiteindelijk is kwaliteit natuurlijk belangrijker dan snelheid."

VVD'er Pim Bouman heeft er vertrouwen in, omdat hij ziet dat er constructief gewerkt wordt. "We vinden twee dingen belangrijk: dat het niet te lang gaat duren, maar ook dat het college dat geïnstalleerd gaat worden stabiel is. In de komende drieënhalf jaar willen we met elkaar immers een mooi en stabiel Altena op gaan bouwen." Wijnand van der Hoeven van de ChristenUnie laat doorschemeren graag mee te doen in de coalitie, maar weet ook dat het allemaal nog alle kanten op kan. "Er zijn onderwerpen waar verschillend over wordt gedacht, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Het zou wel prettig zijn als eind december de richting duidelijker wordt, zodat we niet nog tot ver in het nieuwe jaar aan het formeren zijn." SGP'er Meijboom heeft een voorkeur voor een brede coalitie. "We willen een zo breed mogelijk draagvlak, we staan als nieuwe grote gemeente immers voor grote opgaven. Echte grote pijnpunten tussen de fracties liggen er niet, dus dat moet lukken."

Philip den Haan ziet in het ontbreken van grote verschillen ook een draagvlak voor een brede coalitie, evenals Paula Jorritsma. "Natuurlijk vaar je in de besprekingen op je eigen programma, je eigen kompas. Maar de overeenkomsten zijn groter dan de verschillen. Het is aan de informateur om daar iets moois van te maken."