• Nieuwkomer Rieka Verbeek-Vos uit Veen (midden) komt namens Progressief Altena in de raad.
• Nieuwkomer Rieka Verbeek-Vos uit Veen (midden) komt namens Progressief Altena in de raad. Foto: Jan Noorlandt

Renze Bergsma (CDA) ziet af van raadszetel

'Vertrouwen van de achterban'

altena • Rieka Verbeek-Vos uit Veen beleefde vorige week op Fort Altena een spannende verkiezingsavond. Haar partij Progressief Altena sleepte vier zetels in de wacht, maar de nummer 4 op de kieslijst moest nog een kleine 24 uur wachten, voordat ze ook daadwerkelijk wist dat ze in de nieuwe gemeenteraad zou komen. "Toen ik me meldde als kandidaat heb ik meteen aangegeven dat ik op een verkiesbare plek wilde, dus ik ben hier erg blij mee. Hier doe je het voor", vertelt ze enthousiast. Ze haalde als nieuw gezicht in de politiek uiteindelijk 116 stemmen binnen, veelal van ouders van basisschool Henri Dunant in Wijk en Aalburg, waar Verbeek lid is van de medezeggenschapsraad, vermoedt ze. Bovendien is ze erg actief bij voetbalvereniging Achilles Veen. "Ik wil me dan ook in gaan zetten op het gebied van sport", legt ze uit. "Daarnaast wil ik me hard maken voor zwemles voor alle kinderen in de gemeente, een punt uit ons verkiezingsprogramma." Een andere nieuwkomer, SGP'er Henri de Raad uit Meeuwen, houdt nog even een slag om de arm wat betreft de portefeuilleverdeling binnen zijn fractie, maar hij wil zich in de gemeenteraad in ieder geval sterk maken voor de ondernemers in Altena. "Ik ben werkzaam in de ICT-wereld en kom dus veel bij ondernemers over de vloer. Het gaat er mij om dat zij zich thuis voelen in onze gemeente." De Raad, die door een verhuizing van nummer 10 David Kwint naar plek 5 steeg op de SGP-lijst, rolt na een bestuursfunctie bij de Aalburgse afdeling de politiek in. Hij hoopt veel te leren van bijvoorbeeld lijsttrekker Theo Meijboom en nummer twee Corné van Gammeren. "Niemand wordt met ervaring geboren, maar ik heb vier ervaren politici bij me in de fractie."

Jasper Berm maakt namens AltenaLokaal zijn debuut in de gemeentepolitiek. Via zijn schoonvader en Werkendams raadslid Ad Bakkers raakte hij geïnteresseerd en betrokken bij de politiek. De Hankenaar stond op plaats 5, maar wist door voorkeursstemmen de tweede man van zijn partij te worden. "Dat kan ik niet echt goed verklaren, maar AltenaLokaal heeft over het algemeen goed gescoord in Hank. Bovendien deden de lokalen het altijd al goed in de gemeente Werkendam." Dat niet AltenaLokaal, maar het CDA de grootste partij in Altena is geworden noemt Berm een 'teleurstelling'. "Maar we zijn ook reëel. Het zou sowieso moeilijk worden om het CDA van de troon te stoten, aangezien deze partij in Aalburg, Werkendam en Woudrichem goed vertegenwoordigd is." Berm, werkzaam voor TBV Wonen in Tilburg en voorheen in dienst van Woonlinie, stelt dat Altena stappen moet maken op het gebied van duurzaamheid, toerisme en bedrijvigheid. "Ondernemers moeten de ruimte krijgen om de ondernemen. Regelgeving moet daarom begrijpelijk en uitvoerbaar zijn, zodat snel gehandeld kan worden." Voor de VVD, van oudsher een ondernemerspartij, komt Jan Kolff nieuw in de gemeenteraad. Met voorkeursstemmen werd hij ook tweede, achter lijsttrekker Pim Boumen. "Dat is goed voor het zelfvertrouwen", constateert Kolff tevreden. De afgelopen jaren was de Oudendijker al burgerraadslid in Woudrichem. "Een soort snuffelstage", zegt hij daarover. Hij verwacht dat de nieuwe gemeenteraad door het nieuwe vergadermodel efficiënter zal vergaderen. Als het aan Kolff ligt gaat hij zich voornamelijk bemoeien met ruimtelijke ordening, bestemmingsplannen en het buitengebied. "Het belangrijkste voor mij is dat de agrarische sector nu goed vertegenwoordigd is in de gemeenteraad", aldus de melkveehouder.

Voor de ChristenUnie geen nieuw gezicht, maar wel een opvallende comeback van Hennie Schermers. Ook zij is met voorkeursstemmen gekozen en ziet dat als erkenning voor haar politieke carrière. "Ik zit al 21 jaar in de politiek en ik geloof niet in toeval. Ik heb vooraf gezegd dat ik het prima vind als er anderen voor de ChristenUnie op een verkiesbare plek willen, maar dat je dan met voorkeursstemmen gekozen wordt zie ik als een stukje waardering. Ik vind het een compliment dat mensen weer op mij gestemd hebben." Schermers wil die erkenning graag verzilveren en daardoor valt Wim Holster, de oorspronkelijke nummer 4 voor de ChristenUnie, buiten de boot. "Ik vind het kiezersbedrog als je wel op de lijst gaat staan en als je dan gekozen bent afziet van een raadszetel", zegt Schermers. "Als zoveel mensen op je stemmen moet je wel écht een goede reden hebben om het niet te doen." Bij het CDA keert Hanno van Baast met voorkeursstemmen terug als raadslid. Vanwege een verhuizing naar Dussen vertrok hij vorig jaar nog uit de Woudrichemse raad. "Een mooi gevoel dat je zo'n resultaat kan neerzetten", zegt hij over het resultaat van het CDA en zijn persoonlijke uitverkiezing. "Fijn dat je dat vertrouwen van de achterban krijgt." Als het aan Van Baast ligt gaat Altena snel 'veel bouwen'. "Naar de behoefte van ieder dorp." Ook is het zaak dat Altena goed op de rit gezet wordt. "Zonder dat de inwoner last ondervindt van dat proces." Ook wil hij ervoor zorgen dat Dussen als 'klein dorpje' niet 'ondergesneeuwd' raakt.


Tom Oostra