Pauline van den Tol: 'Ik ga er gewoon voor'

werkendam • Een bijzondere nieuwkomer op het politieke toneel in Altena is Burgerstem Altena. De partij explodeerde van vreugde toen vorige week de voorlopige zetelverdeling bekend werd.

"Eén zetel bewijst dat we draagvlak hebben door de hele gemeente en dat hebben we altijd al gezegd", zegt Jeffrey Himpers, samen met Pauline van den Tol-de Weert lijsttrekker van de nieuwe partij. "We schrijven geschiedenis in Nederland", voegt voorzitter Jan Hak daar aan toe. "Nog nooit pakte een apolitieke partij een raadszetel om zo haar doelen te verwezenlijken." Het is Van den Tol die de raadszetel na 1 januari in gaat nemen. Ze kreeg veruit de meeste stemmen van alle kandidaten van Burgerstem Altena. "Ik heb mijn stemmen voornamelijk te danken aan mijn ouderenwerk", zegt ze in een reactie. De 72-jarige Werkendamse is o.a. WMO-cliëntondersteuner en zet zich al meer dan 25 jaar vrijwillig in als mantelzorger voor de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV). Ook op politiek vlak heeft ze de nodige ervaring. Namens Dorpsbelang zat ze tien jaar in de Werkendamse politiek. Sommige mensen plaatsten vraagtekens bij haar kandidatuur, vertelt ze. "Maar ik schrik hier niet van. Ik ben wie ik ben en ik blijf wie ik ben." Ze sloot zich aan bij Burgerstem Altena, omdat ze zich wel kon vinden in het idee van een burgercollege.

Daar zal Van den Tol zich in de nieuwe gemeenteraad dan ook hard voor maken. "Ik wil de overige partijen duidelijk maken dat in heel Nederland al een omschakeling gaande is in de richting van een bredere democratie. Er moet een onafhankelijk burgercollege komen met inwoners uit alle kernen." Verder hoopt Burgerstem Altena op input van de inwoners om onderwerpen op de agenda te krijgen. Daar heeft de partij tijd voor nodig. Tot die tijd vertrouwt Van den Tol op haar ervaring, legt ze uit. "Ik ga er gewoon voor", stelt ze vastberaden. "Ik ben natuurlijk van Burgerstem Altena, maar tegelijkertijd ben ik ook de stem van de mensen die te bescheiden zijn om hun eigen stem te laten horen."

Ze zou graag zien dat de inwoners van Altena meer betrokken zouden worden bij de keuze voor een nieuwe burgemeester. "Ik ben bij vrijwel alle avonden over de omgevingsvisie geweest en de burgemeestersvraag miste ik daar. Zonder dat de inwoners er iets van kunnen vinden wordt er straks een burgemeester benoemd. Dat vind ik erg jammer, want de gelegenheid om de algemene opinie te peilen is er wel geweest."