donderdag 15 november

Vogeltentoonstelling
19:30, Werkendam, Buurthuis de Burcht. Vogelvereniging de Biesboschzanger uit Werkendam houdt voor de 55e keer haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in buurthuis de Burcht. De tentoonstelling wordt donderdag om 19:30 uur geopend door wethouder de Gelder en is dan nog te bezoeken tot 22:00 uur. Vrijdag open van 14:00 uur tot 22:00 uur en zaterdag van 10:00 uur tot 21:00 uur.

Spaanse sfeer kasteel
20:00, Dussen, kasteel Dussen. Een van de grootste pianotalenten van Nederland, pianist en componist Thomas Beijer, neemt zijn publiek mee naar het zinderende Spanje in het documentaireconcert Canción y Danza. Entree 15 euro per persoon inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst. Vriendenpashouders of CJP 3 euro korting. Reserveren via www.kasteel-dussen.nl of via de reserveringslijn 06-22150247.

Kinderastma
20:00, Wijk en Aalburg, d'Alburcht. Stichting Kruiswerk Aalburg houdt een avond met het thema '(Kinder)astma'. Wanneer een kind astma heeft, hebben ouders vaak veel vragen: 'Wat moet ik nu doen? Komt mijn kind er ooit vanaf?' Op deze vragen geeft Anne Nieuwenhuis, kinderarts in het Jeroen Bosch ziekenhuis antwoord. Aan de hand van voorbeelden gaat ze in op de klachten van kinderen en welke factoren astma kunnen beïnvloeden. Ook de behandeling van astma en wat te doen als de klachten toenemen komen aan bod.

MAAS! draait door
20:00, Woudrichem, De Teerkamer. MAAS! bijeenkomst in de Teerkamer in de vesting van Woudrichem. MAAS! is de De Wereld Draait Door op postzegelformaat. De presentatie is in handen van Monique van de Ven en Bart Verkade. Deze keer gaat het over de verkiezingen natuurlijk, maar dan net even anders. En over tal van andere interessante onderwerpen, zoals de ontwikkelingen rondom nieuwbouwproject Op 't Loev (op het Fort terrein aan de Hoge Maasdijk) en de kerken in de vesting.

vrijdag 16 november

Groot verkiezingsdebat
19:45, Werkendam, MFA Vlechtwerk. Voorafgaand aan de verkiezingen wordt een lijsttrekkersdebat gehouden door SGP-jongeren Werkendam. Kevin Joosten is de debatleider van deze avond zijn.

Rikken
20:00, Wijk en Aalburg, Kantine Noad'32. Rikken in de kantine van Noad'32. Inschrijven vanaf 19:30 uur.

Kampvuuravond Woudrichem
20:00, Woudrichem, Jan Spieringweg 9. 'Geef een man een vuurtje en wat te drinken, dan weet hij wat de bedoeling is'. Alle mannen tussen de 12 en 99 jaar zijn welkom tijdens de kampvuuravond. Deze avond zal Rene van Loon een stukje delen over kritiek en hoe daar mee om te gaan. In verband met catering is opgeven fijn via mariusvdn@gmail.com (ook zonder opgave is iedere man welkom). Voor verdere info, zie www.kampvuur-avonden.nl.

zaterdag 17 november

Winterfair Heusden
10:00, Heusden, Open Hof. Onder de koepel van 'Wat bezielt Heusden?' is er de Winterfair in en rond De Open Hof aan de Breestraat 10. Met bloemen en planten, bloemstukjes, zuivel, diverse streekproducten, kerstkransen, cadeautjes, presentjes voor Sint en Kerst en brocante-artikelen. Uiteraard wordt aan de inwendige mens gedacht: er is koffie met gebak, glühwein, warme chocolademelk, broodje kroket. En er wordt een grote verloting gehouden.

Sint Nieuwendijk
14:00, Nieuwendijk, winkelcentrum. Tussen 14:00 en 16:00 uur zullen zwarte pieten op het winkelcentrum zijn om nog wat boodschappen te doen en in een winkelruimte kunnen de kinderen knutselen met Kluspiet, ook kunnen de kinderen zich laten schminken. Sint zal rond 18:30 uur op het winkelcentrum in Nieuwendijk aankomen. De Sint en zijn Pieten zullen, onder muzikale begeleiding van Pietendweilband Eght Herrie vertrekken voor een rondrit door Nieuwendijk. Deze eindigt bij dorpshuis Tavenu waar de Sint en zijn Pieten met de kinderen nog een feestje gaan bouwen.

Soldaten op Loevestein
11:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Soldaten van het 2e Bataillon Grenadiers Compagnie en burgers uit de tijd van Napoleon betrekken een soldatenhuisje. Ze marcheren, oefenen met musket en nog veel meer.

Sint Dussen
13:15, Dussen, Dussenaar. De Sint komt met z'n Pieten weer naar Dussen. Fanfare Wilhelmina en slagwerkgroep Da Capo zullen ook weer aanwezig zijn, dat hebben zij de Sint al laten weten. Dit jaar wil Sinterklaas in de buurt van de nieuwe Dussenaar aankomen, om 13:15 uur.

Sint Hank
14:00, Hank, Janson Bridging. Sinterklaas en zijn Pieten leggen rond 14:00 uur aan bij Janson Bridging in Hank. Daar vandaan gaan ze lopend via het laag viaduct, Rooie Wiel, Riethaakstraat, St. Elisabethstraat, Kerkstraat naar 't Uivernest waar ze rond 14:45 uur zullen zijn.

Sint in Heusden
14:00, Heusden, Stadshaven. Vanaf 13:30 uur zal DJ Theo zorgen voor de sfeer in de stadshaven. Na welkom geheten te zijn door de burgemeester zal de Sint plaatsnemen op zijn troon in de Visbank. Ondertussen zal de Pietenband zorgen voor een feestje op de Vismarkt en kunnen de kinderen samen met de Pieten meezingen en dansen op de bekende Sinterklaasliedjes.

Sint Wijk en Aalburg
14:30, Wijk en Aalburg, Wijkse Bol. Sint komt aan bij de Wijkse Bol voor een bezoek aan Wijk en Aalburg. Na een korte tocht in een rijtuig kan het feest in d'Alburcht beginnen. Het feest is gratis toegankelijk, wel is er een grabbelton en worden lootjes verkocht. Om ongeveer 17:00 uur zal Sint Nicolaas weer vertrekken.

Shantykoor in theater
15:30, Drunen, De Voorste Vennen. Shantykoor 'Muiterij Kantje Boord' bestaat 20 jaar en viert dat met een artistieke terugblik op de afgelopen jaren. Meer informatie: www.muiterij-kantje-boord.nl.

Intocht Woudrichem
16:30, Woudrichem, historische haven. Sinterklaas meert aan in de Historische Haven van Woudrichem. Op de kade is er ook feest: de DJ zorgt daar voor de gezelligheid. De Sint zal voorop gaan in de lampionnenoptocht. Er wordt van de historische haven naar de Lemmenskamp gelopen. Daar worden sinterklaasliedjes met elkaar gezongen.

Sint Werkendam
16:30, Werkendam, pontje. Sinterklaasintocht Werkendam door Muziekvereniging Irene Werkendam. Sinterklaas en zijn pieten zullen om 16:30 uur aankomen bij het pontje. Daarna zal er in optocht richting De Hoogstraat gelopen worden.

Sint Veen
18:00, Veen, Veerpont. Intocht Sinterklaas bij veerpont Aalst-Veen aan de Maasdijk, met aansluitend een lampionnenoptocht vanaf de Maasdijk naar het dorpshuis. Sint Nicolaas zal rond de klok van 18:00 uur aanmeren.

Koor- en samenzangavond
19:30, Heusden, Grote of Catharijnekerk. Stichting Vrienden van De Hoop houdt een avondvullend programma gehouden, met naast prachtige koormuziek en samenzang een indringend levensverhaal van een oud-cliënt van De Hoop. Meer informatie: www.vriendenvandehoop.nl.

Young Messiah
19:30, Genderen, gereformeerde kerk. Toen The Choir Company brengt 'The Young Messiah' en een selectie van de mooiste Tom Parker arrangementen. Kaartjes voor het concert zijn te bestellen via event4christ.nl.

Koor- en samenzangavond
19:30, Uitwijk, Protestantse kerk. Het Kerkkoor Uitwijk/ Waardhuizen houdt haar jaarlijkse koor- en samenzangavond. Naast het Kerkkoor onder leiding van Piet v.d. Meijden werken mee: Mannenkoor Onderling Genoegen onder leiding van Johan de Hoedt, Henk Teuling, piano, Jeroen de Weerdt, orgel en soliste Rudy Hakkesteegt.

Slim Herfstfestival
19:30, Nieuwendijk, Xinix. Op de tweede avond van het SLIM Herfstfestival in Xinix staan vijf bands geprogrammeerd. Om 20:00 uur wordt afgetrapt door Chaos Country, een band met jonge muzikanten die rap-rock en metal speelt. Vervolgens staan Streetedge, Liquid Love Machine (bij uitzondering uit de Achterhoek), Profuna Ocean en Face Shifter geprogrammeerd.

Jubileumconcert
20:00, Werkendam, Fort Altena. De Verenigde Zangers uit Werkendam geeft, ter gelegenheid van haar 65 jarig bestaan, een concert in Loods K van Fort Altena. Aan dit jubileumconcert werken mee: Bieswaldländer Musikanten uit Werkendam, ensemble Human Voice uit Gorinchem en Popkoor The Voice uit Leerdam.

Najaarsconcert
20:00, Woudrichem, Sint Martinuskerk. Najaarsconcert van Andels Fanfare Corps. Speciale gast is Pierre Volders, solotrombonist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Componist Egbert van Groningen heeft speciaal voor de jubilerende fanfare uit Andel een muziekstuk gecomponeerd, deze compositie beleeft haar première. Ook het jubileumboek 'Andels Fanfare Corps 125 jaar' wordt deze avond gepresenteerd. Reserveren: info@andelsfanfarecorps.nl.

Kienen
20:00, Dussen, Dussenaar. Een onvervalste Kienavond in de Dussenaar. De zaal is open vanaf 19:00 uur.

zondag 18 november

Kleuterbioscoop Sinterklaas
9:30, Almkerk, Hollywoud. Hollywoud houdt een gezellige Kleuterbioscoop met de film 'Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht'. Meer informatie over aanvangstijd, toegangsprijzen en gratis reserveren: www.hollywoud.nl of 0183-307286.

Soldaten op Loevestein
11:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Soldaten van het 2e Bataillon Grenadiers Compagnie en burgers uit de tijd van Napoleon betrekken een soldatenhuisje. Ze marcheren, oefenen met musket en nog veel meer.

Klank van Hank
13:30, Hank, Uivernest. In het Uivernest wordt 'de klank van Hank' gehouden. Een zangevenement van vier Hankse koren. De zaal gaat om 13:00 uur open, de koren zingen van 13:30 uur tot 16:00 uur.

Spelletjesmiddag
14:00, Woudrichem, Bolwerk. Spelletjesmiddag in de Schatkamer van Sinterklaas. Sint verblijft dit jaar bij Scouting Loevestein, waar kinderen terecht kunnen voor leuke spelletjes en een bezoek aan de schatkamer. Neem wel een volwassene mee, want de Oppaspieten zijn pakjes aan het inpakken!

Jeugddienst
18:30, Andel, gereformeerde kerk. Jeugddienst rondom het thema 'Don't be ashamed'. Corné Burger zal met bezoekers nadenken over dit thema en Shine zal zorgen voor de muzikale medewerking.

Jeugddienst
18:30, Genderen, gereformeerde kerk. Jeugddienst met Piet Hildering als voorganger. Het thema van de dienst is 'Waarvoor zou ik bang zijn?'.

maandag 19 november

Alzheimer Café
14:00, Giessen, De Jager. High Tea voor mensen met Alzheimer en hun naaste. Deelname is gratis. Aanmelden: 0183-408444.

Levenseinde
20:00, Sleeuwijk, Trefpunt. Het thema 'levenseinde' roept een breed veld van vragen en ethische kwesties op rondom euthanasie, zelfgekozen levenseinde, wils(on)bekwaamheid, leven met dementie en ethiek in de zorg. Sprekers: Ronald van Nordennen, specialist ouderengeneeskunde en Christien Flier, predikant.

dinsdag 20 november

Mini markt
14:00, Andel, De Notenhoff. Mini Markt bij Zorgplein Maaswaarden, locatie de Notenhoff.

Cultureel diner
18:30, Werkendam, Bistro Vrouwenhemel. 'Dichter bij de muziek aan tafel'. Afsluiting van het podiumjaar van het Nederlands Dichters Podium. Met muziek van Donna Bastiaans. Tussen de gangen voordrachten van dichters. Reserveren is noodzakelijk en kan via info@marcelvaandrager.nl

Thema-avond Epilepsie
20:00, Werkendam, MFA Vlechtwerk. Epilepsieverpleegkundige Frans Palmen geeft een lezing over epilepsie. Hij ondersteunt zijn presentatie met het tonen van echte aanvallen en speelt als Lotus aanvallen.

woensdag 21 november

Ouderenmiddag
14:00, Wijk en Aalburg, Rehoboth. Ouderenmiddag in het teken van spreekwoorden.

Verhuizing
14:30, Woudrichem, Middelvaart 1. De Pepernotenfabriek gaat verhuizen! Hulp is dus nodig. Rond 16:00 uur komt Sinterklaas nog een kijkje nemen bij de Pepernotenfabriek.

Sint in bieb
16:00, Oudheusden, Bibliotheek. Sinterklaas brengt ook dit jaar een bezoek aan Bibliotheek Heusden.