• Barechja bestaat 25 jaar en viert dat met een jubileumconcert.
• Barechja bestaat 25 jaar en viert dat met een jubileumconcert. Foto: Angelina Swart

Koor Barechja viert 25-jarig bestaan

regio • Barechja bestaat 25 jaar. Het regionaal getinte gospelkoor viert dat zaterdag 10 november met een jubileumconcert in de hervormde kerk van Aalburg. Als thema is gekozen voor de betekenis van de naam Barechja: 'Geprezen zij de Heer'.

Aan tafel in Genderen bij voorzitter Huib van Hemert is ook speciaal Betsy van Nimwegen aangeschoven. De Rijswijkse stond in 1993 samen met Gijs van Ballegooijen aan de wieg van het koor. Zij waren beiden een jongerenkoor ontgroeid en peilden de belangstelling voor een soort 30+-gospelkoor. "We wilden te oude leden van jeugdkoren de gelegenheid geven in dezelfde stijl te kunnen blijven zingen", vertelt Betsy. "Op onze oproep kwamen ruim veertig enthousiastelingen af." Om het verhaal kort te houden: Barechja zag in Rijswijk het daglicht. In aanvang werd er voor gekozen dat je vanaf 30 tot 45 jaar bij het koor kon instappen.

Die leeftijdsgrenzen zijn later vrijgegeven. "We hebben dat losgelaten. Er is geen ballotage meer. Wel wordt er gekeken of je kunt zingen", legt preses Huib glimlachend uit.

Barechja telt nu ongeveer 80 leden. Wekelijks wordt er onder leiding van dirigent Wibo Hyink gerepeteerd in De Koningshof in Andel. Het interkerkelijke koor treedt op tijdens kerkdiensten en ook soms in verzorgingstehuizen. Af en toe, bijvoorbeeld tijdens een lustrum, is er voor de leden een uitje in de vorm van een slotavond of een weekend. "Zo'n weekend koppelen we meestal aan een uitvoering. Vorig jaar zijn we ook met een groot gezelschap naar Israël geweest", vervolgt Huib.

Het koor zingt in het Nederlands. "We zingen alleen Nederlandstalige liederen. Daarmee kun je zo goed mogelijk de boodschap van Jezus over brengen", zegt Huib. Zingend het evangelie uitdragen is ook de doelstelling van het koor.

Dankbaarheid

Terugkijkend op de voorbije 25 jaar is er veel dankbaarheid. "Het is bijzonder dat we al die jaren, en nog steeds, met zo'n groot aantal leden mogen zingen", zegt Huib, die sinds 2007 de voorzittershamer hanteert en zelf al 24 jaar lid van het koor is. Het is een bekend gegeven dat de animo om aan een koor te gaan geen opgaande lijn vertoont. Bij Barechja, dat in het verleden ook een paar CD's uitbracht, hebben ze gelukkig nog geen klagen. "De vraag blijft natuurlijk of er van onderen uit voldoende aanwas blijft komen. Wij zitten gelukkig nog op 80 leden", stelt Betsy.

Volgende week zaterdag is iedereen welkom bij het jubileumconcert. Het concert begint om 19.30 uur. De entree is gratis. Wel is er een collecte voor de onkosten.

Een aantal oud-leden zingt mee. Speciaal met hen zullen een paar liederen die in het verre verleden op het programma stonden worden gezongen. Op de avond zal er ook aandacht besteed worden aan een aantal jubilarissen.


q www.barechja.nl