Programmeren in Oudheusden

oudheusden • In de bibliotheek van Oudheusden kunnen kinderen van 7 tot en met 17 jaar kennis maken met de beginselen van het programmeren. Er wordt een workshop GameMaker gegeven. GameMaker is een online programma, waarmee je eenvoudig zelf je eigen games kan vormgeven. Tim Hoekwater uit Heusden is student Mediavormgeving bij Fontys Tilburg en professioneel tekenaar van stripkarakters. Hij gaat samen met de kinderen aan de slag om uitdagende levels samen te stellen en de programmeertaal meer eigen te maken. Ervaring is niet nodig, enkel wat enthousiasme en creativiteit. Om de game op te slaan hebben deelnemers een eigen usb-stick nodig. Deelname is gratis en er zijn laptops beschikbaar via de bibliotheek. Er is plek voor acht kinderen en opgeven kan via de website.

q www.bibliotheekheusden.nl


Introductie in het archief

heusden • In november biedt Streekarchief Langstraat Heusden Altena de cursus 'Introductie in het archief' aan. Tijdens drie bijeenkomsten bieden medewerkers deelnemers een introductie tot het streekarchief. Aan het einde van deze cursus kunnen deelnemers gerichter zoeken in de archieven en collecties en de interessantste stukken ontdekken. Meer informatie op salha.nl/educatie/cursussen. Aanmelden kan via info@salha.nl.


Nieuw deel van Historische Reeks

regio • Deel 27 van de Historische Reeks Land van Heusden en Altena wordt op donderdag 15 november gepresenteerd in het dorpshuis van Meeuwen. Het nieuwste deel bevat een verrassende variëteit aan verhalen uit een 'tijd van vlijt en soberheid: 1945-1965' uit elke plaats in de regio. Over de oorlog en de wederopbouw van de verwoeste dorpen Babyloniënbroek, Drongelen en Dussen, het 'vergeten' stadje Woudrichem, het Dorpshuis van Meeuwen. Met ontroerende gedichten van Elbert Hak uit Giessen, bijzondere herinneringen uit Genderen aan een tijd dat hard moest worden gewerkt, herinneringen van een meisje uit Veen dat van jongs af aan werd ingeschakeld in het huishouden, verhalen over militaire acties in Nederlands-Indië, over hoe jonge mensen hun vrije tijd in Oudendijk, Rijswijk, Uitwijk en Waardhuizen doorbrachten en landbouwers in Uppel en Sleeuwijk intensief met hun bedrijf bezig waren.

Verhalen over een bodedienst in Nieuwendijk, over belevenissen op de gereformeerde jongelingsvereniging Samuël in Almkerk, over de jaarlijkse bedevaart van Hank naar Den Briel om er de door de geuzen opgehangen martelaren te gedenken en een indrukwekkend verhaal over hoe de watersnood van 1953 in Werkendam toesloeg.

Diversiteit

Een grote diversiteit aan verhalen, over de openbare kleuterschool in Wijk, de christelijke kweekschool in Gorinchem die een wereld van kunst en cultuur opende, een trouwerij in Heesbeen en een onenigheid in Andel, toen de Rabobank de openingstijden wilde beperken.
Een bijzondere uitgave van ruim 300 bladzijden met veel sfeervolle illustraties uit een tijd dat geluk nog heel gewoon was. In alle boekhandels voor 20 euro verkrijgbaar.

q www.historischereeks.nl