Danny Floren en Chantal de Schipper met de cheque die ze hebben gekregen.
Danny Floren en Chantal de Schipper met de cheque die ze hebben gekregen. Foto: Hannie Visser-Kieboom

125 jaar oude langgevelboerderij is volledig energieneutraal

Comfort omhoog en rekening omlaag

hank • Een week lang stonden ze comfortabel aan kop bij de verkiezing voor het meest duurzame huis van de provincie Noord-Brabant. Totdat ze op de laatste dag ineens ingehaald werden door een huis in Maarheeze. Voor Chantal de Schepper en Danny Floren reden voor een stevige eindspurt door iedereen via social media nog eens op te roepen om op hen te stemmen. En met succes, ze werden eerste en wonen nu in het duurzaamste huis van Brabant. In de ruime woonkeuken hangen de slingers nog op; de vrouw des huizes zag juist deze week Sara en met het winnen van de prijs is het zo dubbel feest in Hank. Vrijdagmiddag kwam de Brabantse Gedeputeerde Anne-Marie Spierings hoogstpersoonlijk poolshoogte nemen in de langgevelboerderij; ze bracht gelijk een cheque mee van 500 euro. "Dinsdag kregen we een telefoontje dat we hadden gewonnen, we hebben gelijk contact gezocht met de nummer twee en afgesproken een keer koffie te gaan drinken. We hebben immers allebei hetzelfde doel, zo duurzaam mogelijk wonen", zo vertelt Chantal de Schepper. Twintig jaar geleden kocht ze samen met Danny Floren de woonboerderij in Hank. "Er was niks geïsoleerd en we hadden die eerste jaren veel last van tocht. Stap voor stap zijn we gaan isoleren, eerst met tochtstrips en dubbele ramen. Toen we een nieuwe keuken kregen, kozen we direct voor vloerverwarming. Pas toen we de verwarmingsketel moesten vervangen, zijn we gaan nadenken hoe we die oude hut verder konden verduurzamen. Hoe konden we de muren isoleren, binnen of buiten? Buiten vonden we toch esthetisch minder mooi, daarmee zou het karakter van de langgevelboerderij worden aangetast, terwijl Hank al zo weinig boerderijen heeft. Omdat ons huis groot genoeg is, besloten we de wanden binnen te isoleren." Tegelijkertijd laat Chantal in de woonkamer bij de vensters zien hoeveel dikker de muren zijn geworden, maar ook dat zo alle leidingen konden worden weggewerkt. Voor de isolatie gebruikten ze vlaswol, een natuurlijk materiaal dat ademt, vocht absorbeert en goed te verwerken is.

Na het isoleren kwamen de zonnepanelen; op de schuur werden met passen en meten precies vijftig zonnepanelen gelegd. Sluitstuk van de 'energietransitie' in Hank werd de warmtepompen met convectoren. De toepassing is nieuw, maar biedt volop comfort. Om het gehele pand te kunnen verwarmen, werden drie pompen geplaatst en twee waterketels met elk 500 liter warm water op voorraad. De laatste stap naar energieneutraal volgt komende week. "Dan wordt onze auto vervangen door een hybride auto die straks op onze eigen zonne-energie gaat rijden. Die zonnepanelen moeten zeker 25 jaar meegaan, dus onze gasrekening is gedaald naar nul euro. Daarvoor hebben we natuurlijk wel een investering gedaan, maar onze CV-ketel was toch aan vervanging toe. Dat was een logisch moment om het goed aan te pakken."

Het winnen van de verkiezing voor het meest duurzame huis blijkt nog maar het begin voor het Hankse echtpaar. Ze dingen nu ook mee in de landelijke verkiezing met de vier noordelijke provincies en zijn genomineerd voor de vakjuryprijs; de landelijke uitreiking is 23 november. "Het overkomt ons nu allemaal, maar we hebben nog meer plannen. Zo willen we onze schuur ombouwen tot een eco lodge. Dat willen we doen met gebruikte materialen, ook in onze keuken en vensterbanken hebben we al hout gebruikt dat van onze zolder afkwam. We groeien zo naar een circulaire economie, waarbij hergebruik van materialen vanzelfsprekend is. Huizen worden nu al ontworpen met een materialenpaspoort. Als je dan sloopt, kun je zo alles weer hergebruiken. Dat wordt straks het nieuwe normaal. De lineaire economie van maken, gebruiken en weggooien wordt dan verleden tijd", zo vertelt Danny Floren bevlogen.

Wie een kijkje wil nemen in het duurzaamste huis van Brabant kan zich inschrijven voor de duurzame huizenroute op 3 of 10 november via www.duurzamehuizenroute.nl.


Hannie Visser-Kieboom